Edilul unei comune din nordul judeţului Botoşani vrea să rezolve problema depopulării satelor cu ajutorul refugiaţilor ucraineni oferind peste 200 de locuinţe celor care doresc să se stabilească în comună.
Edilul comunei Păltiniş, din nordul judeţului Botoşani, aflată la graniţa României cu Ucraina, vrea să rezolve problema depopulării satelor cu ajutorul refugiaţilor ucraineni, oferind peste 200 de locuinţe celor care vor să se stabilească în satele comunei.
Autorităţile locale spun că satele comunei se depopulează într-un ritm accelerat din cauza îmbătrânirii populaţiei, dar şi a exodului sătenilor către ţările vest-europene.
„Undeva la 50% din case sunt nelocuite, pustii. Au aparţinut fie bătrânilor care au murit, fie celor care au plecat la muncă în străinătate, pentru un trai mai bun şi nu s-au mai întors”, spune Costel Romanescu, primarul din Păltiniş. Valul de refugiaţi ucraineni care a tranzitat graniţa de nord a României le-a dat însă idei edililor din Păltiniş în ceea ce priveşte repopularea comunei. Peste 200 de case pentru ucraineni Comuna Păltiniş se află la doar 18 kilometri de vama de la Rădăuţi Prut, o poartă de intrare în România a unui important val de refugiaţi ucraineni care au tranzitat Republica Moldova. Autorităţile locale din Păltiniş au sărit în ajutorul ucrainenilor care au fugit din calea războiului organizând aproape imediat un centru pentru refugiaţi.
„Fiind aici la marginea Uniunii Europene trebuia să facem acest lucru şi să le sărim în ajutor. Aveam un centru de zi pentru vârstnici şi am luat hotărârea, dat fiind condiţiile bune pe care le aveam acolo, să organizăm un centru pentru refugiaţi. Avem apă, căldură şi mâncare”, a declarat Costel Romanescu.
Citeste mai mult: adev.ro/r91ony