spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
14-ian.-2025

Cum vor fi ocupate posturile de inspectori scolari generali

- Advertisement -

Ministerul Educatiei a lansat în dezbatere publicã metodologia pentru ocuparea prin concurs a functiilor de inspector scolar general, inspector adjunct si director al casei corpului didactic. Noua metodologie, desi se aseamãnã cu cea din 2011, aduce câteva noutãti. Spre exemplu, testul grilã si probele de interviu vor fi monitorizate video, astfel încât, în caz de contestatie, sã se poatã verifica modul în care s-au desfãsurat acestea. În metodologie se mai aratã si cã functiile de conducere nu pot fi ocupate în perioada imediat urmãtoare finalizãrii concursului de cãtre persoanele care au detinut posturi manageriale, însã nu s-au prezentat la concurs sau nu au promovat. O situatie similarã s-a înregistrat la CCD Vaslui anul trecut, acolo unde directorul Cristinel Popa, care a lipsit de la concursul organizat la Bucuresti, invocând motive medicale, a fost totusi mentinut pe aceeasi functie prin detasare în interesul învãtãmântului. Prin delegare în interesul învãtãmântului este ocupatã si functia de inspector general adjunct. Aceastã situatie nu se aplicã si Gabrielei Plãcintã, inspector scolar general, care a participat la concurs în vara anului 2015, a reusit sã promoveze, pãstrându-si astfel scaunul.

Andreea Atasiei

Metodologia lansatã în dezbatere publicã prevede cã o persoanã care în prezent ocupã functia de inspector scolar general, inspector scolar general-adjunct sau director al Casei Corpului Didactic si nu s-a prezentat la concurs, nu va putea ocupa prin delegare functia în cazul în care rãmâne vacantã. Totodatã, nicio persoanã care nu a promovat concursul nu va putea fi numitã în functia de inspector scolar general sau adjunct. O altã noutate este cã testul grilã nu va contine doar elemente de management educational, ci si de legislatie scolarã. De asemenea, durata testului grilã creste de la 30 la 50 de minute. Nu în ultimul rând, bibliografia a fost modificatã. O altã modificare apare la punctajele pentru evaluarea CV-ului, care sunt detaliate în metodologia aferentã, „asigurându-se astfel o evaluare unitarã în cadrul comisiei de concurs a tuturor CV-urilor depuse, aceeasi situatie fiind si pentru elementele cuprinse în oferta managerialã si punctajele aferente”.

Cine poate participa la concurs

La concurs poate candida personalul didactic din învãtãmânt cu grad didactic I si titlu stiintific de doctor si care a obtinut calificativul foarte bine în ultimii cinci ani scolari încheiati si nu a fost sanctionat disciplinar în anul scolar curent. De asemenea, candidatii trebuie sã aibã recomandare privind calitãtile profesionale si manageriale, trebuie sã fie absolventi al unei institutii de învãtãmânt superior cu diplomã de licentã, sã fie membri în corpul national de experti în managementul educational, sã aibã o vechime de cel putin opt ani în sistem. Nu în ultimul rând, candidatii nu au voie sã fi desfãsurat politie politicã sau sã fi fost suspendati din vreo functie de conducere în învãtãmânt prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã de condamnare penalã. În acelasi timp, candidatul trebuie sã aibã vârsta cu cel putin patru ani mai micã decât vârsta legalã de pensionare, la data sustinerii concursului.

În ce va consta concursul?

Concursul pentru ocuparea functiilor constã în trei probe, potrivit metodologiei. Este vorba de evaluarea CV-ului, rezolvarea unui test-grilã utilizând calculatorul, în maximum 50 de minute, si sustinerea unui interviu în fata comisiei de concurs. Noutatea este cã de acum încolo, testul grilã si interviul vor fi monitorizate video. „În conditiile în care, dupã finalizarea concursului, rãmân vacante functii de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct din inspectoratele scolare si de director al casei corpului didactic, ocuparea acestora se poate realiza prin detasare în interesul învãtãmântului pânã la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârsitul anului scolar respectiv sau se pot delega atributiile specifice functiei, în conformitate cu legislatia în vigoare, se mai aratã în metodologia pusã în dezbatere publicã.

Ai absentat, adio functie

În metodologie se aratã cã aceste functii „nu pot fi ocupate în perioada imediat urmãtoare finalizãrii concursului de cãtre persoanele care pânã la organizarea concursului au ocupat functii de conducere în inspectoratele scolare sau în casele corpului didactic si nu au participat la concurs ori s-au prezentat, dar nu au promovat concursul”. Aceastã situatie se poate aplica actualului director al Casei Corpului Didactic Vaslui, Cristinel Popa, care anul trecut a lipsit de la concursul pentru functia pe care o ocupã în prezent, invocând cauze medicale. Profesorul de fizicã de la Colegiul National „Cuza Vodã” din Husi a rãmas totusi în continuare directorul CCD, dupã ce a primit delegatia de la Ministerul Învãtãmântului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.