spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum va arata primarul dintr-un singur tur: baron comunal pe viata

- Advertisement -

Lipsa de reprezentativitate si scaderea calitatii actului administativ sint principalele critici aduse de primarii vrinceni organizarii alegerilor locale într-un singur tur de scrutin u cei mai multi dintre alesi sint împotriva noii legi, chiar daca ea îi avanjeaza u alti primari considera ca astfel se reduc cheltuielile si, mai ales, se evita jocurile de culise dinaintea turului doi u reprezentantii societatii civile spun ca, desi procesul electoral se va simplifica, primarii vor fi decisi de minoritatea cea mai activa, ceea ce va favoriza clientelismul si coruptia

Alegerile locale vor marca o premiera anul viitor: alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, indiferent de numarul voturilor pe care le-au primit. Pina acum este clar ca legea votata de Parlament îi favorizeaza pe alesii care sint în functie în acest moment, avantajate fiind partidele mari, respectiv PSD, PDL si PNL, care au cele mai multe portofolii de primari. Opiniile sint împartite, atit în rindul primarilor, cit si a societatii civile, dar cei mai multi înclina balanta în devafoarea noului mod de organizare a alegerilor locale, care va crea primarul pe viata, asa numitul “baron comunal”, dupa modelul celor din judete.

Invins la jumatate de vot

În Vrancea au fost foarte multi primari care au iesit înca din primul tur în urma cu trei ani, printre care si cei din orasele Odobesti, Panciu si Adjud. O situatie unica a fost la Balesti, unde candidatul liberalilor, Stancu Balescu, a avut doar un vot în plus în fata contracandidatului sau, social democratul Nita Stancu, aflat în functie la vremea respectiva. Alegerile s-au transsat la Balesti din primul tur, practic la jumatate de vot. La trei ani de atunci, învinsul critica noua lege a alegerilor locale. “Personal, nu cred ca legea este buna, pentru ca daca participa 7 candidati si fiecare ia 10 – 12 procente, atunci iese la vot cel care a obtinut 13 procente. În turul doi iese cel care obtine peste 50% din voturi. Primarii care sint în functie sint avantajati, pentru ca pleaca din start cu 15 – 20% din voturi. Mai ales cum face acum primarul la noi, baga administrator la o comuna cu 1.800 de locuitori, desi nu are contabil si casier. Eu am fost primar trei mandate si aproape ca nu am avut nevoie de viceprimar”, ne-a declarat fostul edil PSD Nita Stancu. Fostul primar spune ca daca urmasul sau va candida din partea USL, atunci se va orienta spre un alt partid. În comuna Bordesti, un alt candidat al liberalilor din 2008 a pierdut la doar trei voturi batalia pentru functia de primar, pe care o ocupa atunci. Gheorghe Tataru nu a reusit sa demonstreze în instanta ca diferenta nu a fost reala. “Din punctul meu de vedere, legea este buna, pentru ca înainte de turul doi se pot face aranjamente. Nu se merge pe omul cel mai bun. Ceilalti se unesc împotriva celui care e pe primul loc si îl dau jos, asa cum s-a întimplat în cazul meu”, ne-a declarat fostul primar care a trecut de la PSD la PNL.

De la “golaneala politica” la “eliminarea aliantelor împotriva firii”

Parerile sint împartite si între primarii care au fost alesi în functie la diferente confortabile fata de adversari, indiferent de culoarea politica. “Este cea mai proasta lege posibila. Toata chestia aceasta este o golaneala politica, cei din PDL stiu ca vor pierde alegerile si atunci se agata de alegerea primarilor din primul tur. Turul doi cernea calitatea primarului, pentru ca acum poate iesi cineva care obtine un vot în plus, chiar daca nu a facut nimic în functie”, spune Valerica Zamfirescu, primarul liberal din Slobozia Bradului. Colegul sau de partid din Vinatori, Gheorghe Macovei, aproba însa actul normativ, pentru ca înainte de turul doi se fac tot felul de aliante, plus ca astfel se reduc si cheltuielile. De aceeasi parare este si democrat liberalul Gabriel Postolache, primarul comunei Tifesti. “Din punct de vedere al reducerii cheltuielilor, consider ca legea este binevenita. De asemenea, cred ca se mai evita un pic din framintarile din turul doi, care în opinia mea nu reflecta în totalitate opinia electoratului, dind loc aranjamentelor între partidele politice si încheierii de aliante împotriva firii si a electoratului”, a declarat primarul PDL, învingator în doua tururi de scrutin în 2008. Pe de alta parte, edilii social democrati din Nanesti, Gologanu si Gugesti, nu sustin legea votata de Parlament, cu toate ca au fost alesi în functii din prima, la diferente destul de mari fata de adversari. “Eu merg pe ideea ca daca nu te alege macar jumatate din populatie, atunci nu ai ce cauta în primarie si nu numai. Si pe noi ne avantajeaza aceasta lege, dar vorbim de calitatea actului administrativ. Cind ai peste 50% din voturi, altfel te legitimezi în fata populatiei”, sustine Vasile Vatra, primarul din Gugesti.

Negocieri in dosul usii

Reprezentantii societatii civile au criticat dur modul în care parlamentarii au înteles sa se desfasoare alegerile locale, însa sint si voci care spun ca era necesara o astfel de clarificare a votului. “Este o lovitura majora data reprezentativitatii, care trebuie sa fie prima calitate a unui sistem de vot. Practic, o minoritate infima va decide primarul. Negocierile pe fata între cele doua tururi între partidele politice vor fi înlocuite de negocieri în dosul usii, de cumparare de sprijin politic de catre cine are mai multe resurse. Masura este catastrofica din punctul de vedere al democratiei si din punctul de vedere al coruptiei”, se arata într-un protest al Aliantei pentru o Românie Curata. Sociologul Vasile Dincu atrage atentia ca este vorba de o lege care valorifica prezenta mica la vot a electoratului si, astfel, nu se asigura diversitatea întrucit sint favorizate doar partidele mari. Pe de alta parte, Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, a afirmat ca legea este benefica deoarece este nevoie de o polarizare a scenei politice si ca, oricum, cei mai multi primari de acum vor fi reconfirmati în functii. Alina Mungiu-Pippidi, presedinte Societatii Academice din România, spune ca un argument pro este simplicarea scrutinului si, de asemenea, o posibila responsabilizare a alegatorilor. În schimb, reprezentativitatea ar putea suferi o lovitura, deoarece vor fi alesi primari votati doar de o mica parte a populatiei. “Autoritatea primarilor va fi cea a functiei, dar legitimitatea lor este foarte controversata si contestabila, pentru ca majoritatea vor fi alesi cu sub 50% din voturi, în conditiile unei prezente generale de sub 50% din alegatori. Or, asta va face ca majoritatea dintre primari sa nu fie reprezentativi pentru localitatea respectiva, sa fie de fapt reprezentantii minoritatii celei mai active. Vom vorbi atunci de mai mult clientelism, de mai multa politizare si de nenumarate conflicte care vor apare la nivelul administatiei, conflicte între consiliu si primari. Nu cred ca vor aparea conflicte în administratiile din zona rurala, dar cu siguranta se vor înmulti în zona urbana”, considera presedintele Asociatiei Pro Democratia, politologul Cristian Pârvulescu.

Nu va convine legea, scrieti-i presedintelui

Portalul anticoruptie www.romaniacurata.ro considera ca legea care permite alegerea primarilor din primul tur arunca in aer democratia locala, asa ca le cere cetatenilor sa scrie presedintelui Romaniei pentru a nu promulga legea. “Primarul din Baia Mare, traseistul anului Catalin Chereches, a fost ales cu circa 15% de voturi din totalul alegstorilor, desi a avut peste 50% optiuni ale celor prezenti la urne. Alegerile viitoare vom vedea primari alesi cu si mai putin: cifra va cobori sub 10%, in urma deciziei din data de 31 mai 2011, ca primarii sa fie votati intr-un singur tur de scrutin”, arata cei de la romaniacurata.ro. Legea privind alegerea primarilor intr-un tur de scrutin a fost adoptata, martea trecuta, de Camera Deputatilor, care este forul decizional, cu 174 de voturi „pentru”, 110 voturi „impotriva” si 3 abtineri. Potrivit legii adoptate, primarii vor fi alesi intr-un tur de scrutin, cu exceptia situatiilor de balotaj. Camera Deputatilor este forul decizional in legatura cu acest proiect, Senatul l-a respins anterior. Au votat pentru lege in primul rind arcul guvernamental, dar si destui de la PSD. Practic, potrivit legii, “o minoritate infima va decide primarul”. Daca ne raportam la judetul Vrancea, primari precum Decebal Bacinschi, Constantin Armencea, Stefan Sichin sau Valentin Bizna sint ca si alesi din primul tur. Cei de la romaniacurata.ro le cer cetatenilor cu spirit civic sa scrie presedintelui Romaniei la procetatean@presidency.ro, cu cc pentru contact@romaniacurata.ro cu titlul “Nu Promulgati Legea Alegerilor Primarilor!” pentru a salva democratia locala.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.