spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum si când faceti curãțenia de Paste! Trucuri usoare pentru curãtenie în toatã casa! (FOTO)

- Advertisement -
MUNCÃ SI CURÃTENIE … Am intrat pe ultima sutã de metri pentru curãtenia de Paste. Credinciosii ortodocsi vor gãsi câteva idei care sper cã le vor fi de ajutor!

CURÃTENIE LUNÃ …În majoritatea gospodãriilor din România, apropierea Pastelui este o perioadã de curãtenie generalã. Dar stii care e ultima zi în care se face curãtenia de Paste? Traditia este una veche si este respectatã cu sfintenie în cele mai multe case din România. Primãvara este anotimpul care simbolizeazã revenirea la viatã, este sezonul în care totul se curãtã si se împrospãteazã, este sezonul când suntem tentati sã facem o curãtenie generalã în casã. Este un obicei strãvechi care apartine mai multor culturi. Curãtenia de primãvarã se face peste tot, acasã, la birou, pe stradã. Asa cã nici anul acesta, nu trebuie sã ratezi o curãtenie de Paste ca la carte, dar la care va trebui sã fim mult mai atenti, sã punem accent nu numai pe o curãtenie generalã a casei, ci si pe o igienizare foarte corectã a acesteia.

Curãtenia de Paste, a apartamentului sau a casei, este o curãtenie generalã care trebuie sã aibã un plan foarte bine pus la punct pentru a fi eficientã, pentru a nu dura excesiv de mult timp, deci trebuie sã fie foarte bine organizatã. Se începe prin a elibera spatiul, inclusiv zonele de depozitare, debarasând tot ce nu mai este util, hârtii, facturi vechi, haine si inclusiv medicamente ori produse de îngrijire expirate. Foarte important este sã fie strânse cuverturile, lenjeria de pat, prosoapele si sã fie înlocuite toate cu altele curate, cu imprimeuri si culori cât mai vesele, în ton cu anotimpul. Cele vechi vor fi curãtate si igienizate, depozitate pânã la iarna viitoare. Urmeazã reordonarea spatiilor de depozitare. Odatã eliberate, spatiile de depozitare trebuie curãtate foarte bine, eliminate orice urme de praf si igienizate. Urmeazã o organizare minutioasã a continutului pe categorii, de la documente la facturi, medicamente, produse de îngrijire personalã, si nu în ultimul rând garderoba si celelalte textile. Primii doi pasi reprezintã cele mai obositoare operatiuni, care necesitã luarea la rând a obiectelor si asezarea în ordine si pe categorii distincte.

Curãtarea în profunzime a bãii, bucãtãriei si a camerelor

Acestea sunt încãperile din locuintã unde se acumuleazã cei mai multi germeni ai mizeriei. Scoate totul din camera de baie si spalã foarte bine vasul de toaletã, cada, dusul si chiuveta. Verificã termenul de garantie al produselor de îngrijire si aruncã tot ce este expirat sau nu mai folosesti. În bucãtãrie, curãtã foarte bine dulapurile si sertarele pe interior, înlocuieste prosoapele, schimbã sortul si organizeazã continutul sertarelor. Pe durata întregii curãtenii, casa trebuie aerisitã bine, tinând bineînteles geamurile deschise. Desi nu este cea mai plãcutã activitate, este foarte importantã. Cu un detergent special se pot spãla toate usile, dându-le un aspect curat si strãlucitor. Sub nicio formã nu uita la sfârsit de igienizarea clantelor, în principal la usile de la baie, bucãtãrie si cea de la intrare. Cu o solutie specialã, cu o racletã de cauciuc si hârtie de bucãtãrie se pot curãta oglinzile si geamurile. Atunci când toate ferestrele casei vor fi curate si vor strãluci în lumina soarelui, te vei putea bucura de toata splendoarea primãverii. Se începe eliminarea prafului cu aspiratorul si apoi cu detergent si cârpã de bumbac se va sterge mobila. O atentie specialã trebuie acordatã canapelelor si scaunelor, pentru cã acestea au partea tapitatã, care retine praful.

Scoate petele si mirosul neplãcut

Este momentul sã dai cu aspiratorul în toate camerele si sã elimini praful din toate ungherele casei. Peretii se sterg cu aspiratorul de sus în jos, insistând suficient la colturi si acolo unde din cauza mobilei se adunã mai mult praf. Dupã aceea, se sterge foarte bine pardoseala, parchetul sau gresia, în functie de încãpere. Foarte importantã este curãtenia covoarelor, acestea fiind surse serioase de praf si acarieni (n.r. organisme mici, uneori microscopice, cu capul, toracele si abdomenul în general nediferentiate, cu aparatul bucal –trompa- alungitã, adaptat pentru ros, întepat sau supt). Dacã nu ai posibilitatea sã le speli, este important sã le aspiri foarte bine, pe toatã suprafata. Dupã ce toatã mobila a fost curãtatã si tot praful eliminat, lucrurile pot fi puse din nou toate la locul lor. Acum este si momentul perfect pentru schimbãri de decor si adaptarea designului casei pentru anotimpul cãlduros. În final se vor folosi în casã odorizante cu arome naturale, uleiuri esentiale sau lumânãri parfumate, si câteva flori care sã înveseleascã si sã împrospãteze ambientul.

Trucuri pentru a face curãtenia de Paste sãnãtos, repede si mai usor

SFATURI…Pentru a reduce pânã la jumãtate timpul alocat pentru curãtenie în apartament, trebuie sã fii organizat, sã începi curãtenia pe camere, începând si terminând de fiecare datã în acelasi loc al camerei pentru a nu irosi timp alergând inutil dintr-un colt în altul. Începe de sus în jos si de la stânga la dreapta. O regulã esentialã este sã începi prin a curãta de praf tavanul si mobila înaltã, apoi treptat cãtre podea. Se evitã astfel munca inutilã si risipa de timp. Spalã geamurile cu o racletã pentru a îndepãrta lichidul si odatã cu el si murdãria. Dacã geamurile sunt mai putin prãfuite, atunci este mai simplu sã folosesti prosoape din hârtie si detergent pentru geamuri. Mentine inoxul strãlucitor.

Dezinfecteazã buretii în cuptorul cu microunde

PONT…Buretele pe care îl folosesti pentru spãlarea vaselor colecteazã microbi de fiecare datã când e folosit, dar si când e lãsat sã stea în suportul lui, asa cã are nevoie de o dezinfectare din când în când. Pune buretele în cuptorul cu microunde si seteazã temperatura maximã. Dupã 2 minute te vei putea bucura de un burete curat, gata de utilizat.

Desfundã scurgerile cu otet si bicarbonat de sodiu

UTIL…Scurgerile blocate nu numai cã împiedicã apa sã se scurgã rapid, ci emanã si un miros deloc plãcut. Poti remedia aceastã problemã folosind diverse produse chimice, dar la fel de bine poti folosi o combinatie de ingrediente simple pe care sigur le ai prin bucãtãrie. Desfundã scurgerile folosind un amestec din otet si bicarbonat de sodiu, care se toarnã prin scurgerea cu pricina, îl lasi sã actioneze 4 minute, dupã care lasi sã curgã apã fierbinte încã 2-3 minute.

Curãtã frigiderul cu o solutie de apã si bicarbonat de sodiu

INGENIOS…Nimic mai simplu si reîmprospãtant pentru frigiderul tãu, amestecã 4 linguri de bicarbonat de sodiu cu 1 litru de apã caldã si aplicã solutia pe suprafetele interioare ale frigiderului. Lasã sã actioneze timp de 10 minute, apoi clãteste cu apã curatã. Frigiderul tãu o sã strãluceascã si o sã fie pregãtit pentru toate bunãtãtile pe care o sã le pregãtesti pentru masa de Paste.

Îndepãrteazã petele de pe covoare cu apã si otet alb

IEFTIN …Dacã vrei sã scapi usor de petele de pe covor, amestecã o cantitate egalã de apã si otet alb si aplicã solutia pe pata de pe covor. Lasã sã actioneze timp de câteva minute, apoi tamponeazã cu un prosop uscat. Aceastã tehnicã de curãtare este perfectã si pentru canapelele sau fotoliile din piele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.