spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum şi-a luat casă fostul prim procuror Costache Roşca

- Advertisement -

Poliţişti care aveau interdicţie de a intra în Parchet, intervenţii „pe mână scurtă” în dosare, „promisiuni” neonorate, mese şi excursii în Deltă neplătite, întâlniri cu poliţişti-prieteni „La Cosoreanu”, unde se punea ţara la cale, toate acestea apar odată cu modul în care Costache Roşca, fostul şef al Parchetului Judecătoriei, şi-a luat apartamentul de la V-uri. Vom prezenta toate acestea în mai multe episoade.


Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca, a închiriat de la Primărie un apartament cu trei camere, pe care a reuşit apoi să-l cumpere, dând, potrivit procurorilor Anticorupţie, declaraţii false în care omite să amintească de proprietăţile pe care le are în judeţul Buzău.
Închirierea şi cumpărarea
Apartamentul din strada Tecuci, din blocul V3, fusese locuit până în mai 2007 de un anume Emilian Lăscăteu. El a declarat că nu l-a gonit nimeni, ci doar s-a mutat cu serviciul. A admis însă că a fost citat la Poliţie în două rânduri, după care nu i s-a mai comunicat nimic. Roşca a făcut solicitare la Primărie împreună cu fosta soţie pe 4 septembrie, pe 3 octombrie au semnat contractul de închiriere, iar la câteva luni au cumpărat casa de la Loconfort cu 79.494 de lei. În mai 2009, cei de la DNA arată în procesul verbal de sesizare că Roşca ştia de existenţa unor dosare în care primarul Dumitru Nicolae, dar şi funcţionarii Silviu Vlasie şi Gabriela Mirea, erau cercetaţi pentru abuz în serviciu şi s-ar fi folosit de acestea ca să obţină pe 3 octombrie 2007 apartamentul de la V3. Realitatea este că dosarul lui Silviu Vlasie a fost instrumentat de cei de la DNA şi trimis în instanţă, dar Gabriela Mirea sau Dumitru Nicolae, deşi a existat o suită de sesizări penale la Parchetul Judecătoriei, nu au ajuns niciodată în instanţă.
Vânzarea
Locuinţa avea s-o vândă, câteva luni mai târziu, pentru 300.000 de lei, denunţătorului său, B.G., care avea un dosar penal în care Roşca îi promisese ajutorul. Potrivit rechizitoriului, afaceristul-denunţător este rudă cu un comisar-şef din Serviciul Investigaţii Fraude (SIF), Costică Răduţă, bun prieten al lui Roşca. Restaurantul „La Cosoreanu” a fost locul în care cei doi s-au cunoscut. În timp au devenit foarte apropiaţi, Roşca prezentându-l pe denunţător drept „Naşul”. Aşa a ajuns să i se plângă. Avea o afacere cu fier vechi în zona Combinatului şi deseori angajaţii săi din Movileni erau bătuţi, iar în mai 2008 i-a fost distrusă şi o wolă. Prim procurorul i-a cerut să facă o plângere penală împotriva agresorilor, Grigor George, zis „Georgel Cur”, şi Tudor Tudorel, zis „Gorgozaru”. Deşi era o cauză minoră, distrugere şi lovire, Roşca a dat-o „pe mână scurtă” la Serviciul Investigaţii Criminale (SIC), solicitându-i unui ofiţer „să se ocupe personal de plângere”. În cinci zile, ofiţerul i-a identificat pe cei doi şi a început urmărirea penală împotriva lor. Procurorii DNA arată că aşa s-a trecut peste procedura obişnuită, dar şi agresorii şi-au învăţat lecţia.
Serviciu plătit, dar nelivrat
După acest „gest”, în toamna lui 2008, se face tranzacţia, iar denunţătorul povesteşte că i-a dat în faţa notarului 300.000 de lei, dar la semnarea contractului a constatat că suma trecută era 162.000 de lei. „Mi-a spus că apartamentul valora mult mai mult şi că e mai bine să lăsăm lucrurile aşa, ţinând cont că urma să mă ajute în continuare cu urgentarea soluţionării dosarului. Consider că preţul cu care am cumpărat apartamentul nu era valoarea acestuia, ci suma înscrisă în contract, iar diferenţa plătită de mine mi-a fost pretinsă de Roşca pentru că m-a ajutat şi urma să mă ajute la soluţionarea cu celeritate a dosarului penal”, arată denunţătorul. Roşca arată în declaraţia lui că preţul din contractul de vânzare-cumpărare, 162.000 de lei, este cel real, iar în declaraţia sa de avere din 2009 a greşit scriind de fapt contravaloarea apartamentului cumpărat de tatăl lui.

Nu mică i-a fost surprinderea „Naşului” când, la începutul lui 2009, Roşca a plecat din funcţia de şef, dar şi din oraş, astfel că dosarul a primit o soluţie de NUP în februarie 2009.
Procurorii DNA arată şi „drumul mitei”: banii ar fi fost depuşi pe numele mamei lui Roşca în conturi diferite sub formă de depozite purtătoare de dobânzi, „pentru a li se pierde urma”. Au fost scoşi urgent, înainte de termen şi folosiţi pentru cumpărarea unui alt apartament în Galaţi, pe numele unuia dintre părinţi. Procurorii arată că este vorba de o locuinţă, achiziţionată de la Vega, la „un preţ preferenţial”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.