DE LA TARÃ Fãrã canalizare, apã curentã, cu toaletele în fundul curtii si fãrã trotuare, trãiesc o parte din locuitorii Vasluiului, si anume, cei cu domiciliul pe strada „Cãlugãreni” de la iesirea din municipiu spre Negresti. Acestia asteaptã de ani de zile sã li se rezolve problemele, însã, potrivit declaratiei lui Dumitru Buzatu, vicepresedintele Consiliului Judetean, pânã în 2014 nu existã nicio sansã ca viata celor din aceastã zonã sã devinã mai usoarã.
Desi impozitele si taxele pe casã si teren sunt stabilite ca pentru mediul urban, zona fiind spatiu intravilan, locuitorii strãzii „Cãlugãreni” de la iesirea din Vaslui spre Negresti sunt nemultumiti cã nu beneficiazã de sistem de canalizare, trotuare, iluminare stradalã suficientã, neexistând nici sistem de furnizare a apei. De asemenea, zona ar putea fi redenumitã „Tinutul câinilor” din cauza numãrului mare de patrupezi care îsi duc aici traiul nestingherit, atacând pe oricine „îndrãzneste” sã circule pe marginea soselei, în zonã neexistând mijloace de transport în comun. Nevoiti sã se descurce singuri, multi vasluieni cu domiciuliul în aceastã zonã si-au fãcut fântâni. Speranta cã si-au rezolvat problema apei s-a nãruit destul de repede dupã ce au dus mostre la control si au aflat cã, din cauza fostei gropi de gunoi din apropiere, apa contine nitrati peste limita admisã, astfel încât nu poate fi consumatã, fiind un real pericol pentru sãnãtatea lor. „Existã un proiect care vizeazã 2000 de m de la Motor Group spre Cismeaua Moldovencei, paralel cu drumul national DN 15. Primul program a fost fundamentat de Ministerul Mediului si Consiliul Judetean dar pentru cã Ministerul Mediului nu a mai sustinut acest proiect s-a trecut pe altã sursã de finantare. Sperãm ca într-o lunã sã meargã spre aprobare la Comisia Europeanã, însã astfel de proiecte necesitã timp pentru a fi finalizate”, a declarat Dumitru Tibulcã,, director executiv al Aquvas SA.
„Cerem ceea ce ni se cuvine!”
„Nu vrem marea cu sarea, nu cerem imposibilul, ci doar ceea ce ni se cuvine. Nu avem acces la retelele de apã si de canalizare, nu avem cu ce pregãti mâncare si cu ce ne spãla, iar toaletele sunt în fundul curtii. Personal, m-am sãturat sã car apã cu bidoanele”, a declarat Vasile B.
” Trãim ca în Evul Mediu.”
„În mediul rural existã numeroase localitãti îndepãrtate fatã de centrul de comunã care beneficiazã de apã si canalizare iar noi, cã suntem în oras, trãim ca în Evul Mediu. O altã problemã este circulatia intensã în conditiile în care nu este amenajat un spatiu pentru pietoni. Faptul cã plãcuta care anuntã iesirea din municipiu este situatã la câteva sute de metri în avans fatã de punctul la care ar fi trebuit sã se afle, viteza de circulatie a autovehiculelor este stabilitã la 70 de kilometri / orã în loc de 50 de kilometri, cât ar fi normal. Nu mi se pare normal, mai ales cã sunt copii care merg la scoalã pe marginea soselei”, a declarat Miticã M.