spot_img
spot_img
1.6 C
Vaslui
26-dec.-2024

Cum se prepară celebrii pui haiduceşti înveliţi în lut, fripţi la groapă. Reţeta complicată e aproape uitată

- Advertisement -

Puii înveliţi în lut, fripţi într-o groapă cu jar, au fost consideraţi până acum vreun secol un preparat specific hanurilor, dar şi evenimentelor cu largă participare, cum ar fi nunţile, serbările câmpeneşti ori banchetele boiereşti. Dacă vrei să mănânci, în zilele noastre, un pui fript în lut, ca pe vremea haiducilor, ar fi bine să-ţi cam pui pofta-n cui. Nu de alta, dar nu găseşti restaurante nici cât să numeri pe degete care să prepare aşa ceva. Arhaica reţetă, care făcea cândva furori pe la cetele haiduceşti, pe la curţile boiereşti şi pe la hanurile mai măricele, s-a cam pierdut în negura vremii, mai ales că nu-i deloc uşor de preparat. De regulă, procedura impune a se frige într-o tură de la 5-6 păsări în sus, căci deşi meseni s-or găsi, până la urmă, să devoreze pantagruelica întocmeală, „afacerea” nu-i uşoară deoarece trebuie procuraţi nişte pui zdraveni, o traistă cu tot felul de alte ingrediente, trebuie săpată o ditamai groapa în pământ (într-un pământ uscat, căci dacă e îmbibat cu apă n-am făcut nicio treabă), e nevoie de un munte de răbdare (şi de lemne, ori cărbuni), de multă pricepere şi de un dram de noroc. În fine, deşi auzisem de preparat din diverse surse şi citisem despre el în lucrările literare mai vechi de o jumătate de secol, am găsit cu greu reţeta, pe site-ul https://www.moldovaculinaria.ro/, iar de încercat nu am încercat-o (ca de obicei) din cauza formidabilei „infrastructuri” cerute de o astfel de încercare culinară haiducească. Cum ziceam, trebuie măcar 5 pui zdraveni, cam la 2 kilograme bucata. Ar fi de preferat păsări crescute omeneşte, pe pământ, cu boabe adevărate, însă în lipsă de aşa ceva merg şi nişte orătănii de crescătorie. Poate nişte pui grill, care ceva mai arătoşi şi, sperăm, cât de gât gustoşi. Mai trebuie şi două legături bunicele de lemn de foc (fag şi salcâm), măcar un sac de cărbuni pentru întărirea jăraticului şi ceva vreascuri pentru aprins vâlvătaia. Mai trebuie şi uneltele pentru săparea unei gropi de vreo 60 de centimetri adâncime şi largă cât ne lasă sufletul şi punga (pentru 5 pui merge de-un 60 de cm în diametru, dar poate să aibă şi ceva mai mult, că nu ne încurcă cine ştie ce). Cum ziceam, e treabă haiducească. Evident, trebuie şi o mulţime de alte lucru ajutătoare: sfoară de bucătărie, hârtie de împachetat sau hârtie de copt pentru împachetarea puilor, o jumătate de găleată de lut (este acelaşi lut argilos care se foloseşte la lipitul caselor ţărăneşti). Ingrediente pentru pui fripţi în lut – 5 pui de câte 1,5-2 kg bucata; – 1 kg de slănină afumată, tăiată fâşii subţiri pentru înfăşurarea puilor; – Vreo 40-60 (după suprafaţă) de frunze mari şi sănătoase de viţă de vie, tei sau hrean pentru învelirea puilor; – 3 ardei iuţi; – 12-15 căţei de usturoi; – 5 foi de dafin; – 5 frunze de ţelină; – 5 mere acre (sau o jumătate de lămâie); – 15 fire de pătrunjel; – 100 ml de ulei (sau unt);

Citeste mai mult: adev.ro/q9ooy4

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.