spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum se îmbogăţesc deţinuţii din penitenciare pe spatele naivilor care cred în premii câştigate peste noapte

- Advertisement -

În ciuda numeroaselor articole apărute în ultimii ani în mass-media, cu mii de oameni păcăliţi prin sms-uri ori telefoane cu fel de fel de promoţii sau premii câştigate peste noapte, în posesia cărora intrau, chipurile, doar după ce plăteau un comision, numărul naivilor care pică în plasa escrocilor de acest gen creşte în continuare.

De cele mai multe ori, în cazurile rezolvate de poliţie, autorii au fost găsiţi închişi în puşcăriile din ţară, faptele fiind comise chiar de după gratii, cu ajutorul unor telefoane mobile, cartele telefonice şi cel puţin un complice aflat de cealaltă parte a zidurilor penitenciarelor.

A plătit 27.300 de lei visând la „premiul” său de 20.000 de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au trimis în judecată doi deţinuţi închişi în Penitenciarul Mărgineni din judeţul Dâmboviţa, Petrişor Aenoaei (31 de ani) şi Marian Geancu (28 de ani), acuzaţi că au păcălit un sucevean, făcându-l pe acesta să le trimită nu mai puţin de 27.300 de lei în speranţa încasării unui aşa-zis premiu de 20.000 de euro.

Scenariul conturat de anchetatori a fost următorul: în octombrie 2010, Stelian O., din Suceava, a primit pe telefonul mobil un mesaj prin care era anunţat că a câştigat suma de 20.000 de euro. În sms-ul cu pricina, era trecut şi un număr de telefon pentru revendicarea premiul.

Suceveanul a sunat şi i-a răspuns un anume Daniel Mateescu, care s-a recomandat a fi operator de telefonie la postul de televiziune Antena1. În realitate, au stabilit anchetatorii, acel Mateescu era chiar deţinutul Aenoaei, care i-a spus păgubitului că, pentru a câştiga premiul de 20.000 de euro, trebuie să transfere suma de 4.900 de lei pe numele unei femei, suma reprezentând un comision.

Convins că e mai bogat cu 20.000 de euro, suceveanul a depus în aceeaşi zi „comisionul” solicitat la Banca Transilvania pe numele indicat de falşii reprezentanţi ai Antena 1.

După ce l-au stors de bani, l-au pus să le încarce şi creditul la telefoane

După efectuarea tranzacţiei, Stelian O. a fost sunat din nou la acelaşi număr de telefon, de data aceasta făcându-i-se legătura telefonic cu un anume Living Pop, chipurile director al serviciului financiar în cadrul aceluiaşi post de televiziune. Acel Pop, se arată în rechizitoriul procurorilor, nu era nimeni altul decât celălalt inculpat, Marian Geancu, acesta din urmă încarcerat în Penitenciarul Mărgineni pentru tentativă de omor.

Geancu a reuşit să-l convingă pe Stelian O. că mai trebuie plătit un comision în valoare de 14.400 de lei. Şi de această dată, suceveanul a făcut rost de bani şi i-a trimis prin transfer bancar pe acelaşi nume ca în prima tranzacţie.

Inculpaţii şi-au mai încercat o dată norocul la acelaşi păgubit şi l-au sunat iarăşi pe sucevean în ziua următoare, solicitându-i un nou comision, de 8.000 de lei.

De data aceasta, Stelian O. şi-a dat seama că ceva e în neregulă şi a cerut înapoi banii trimişi până în acel moment, în total 27.300 de lei.

I s-a răspuns că acest lucru este imposibil, întrucât regulamentul concursului nu permite restituirea comisioanelor respective.

Escrocii au găsit totuşi o modalitate de a-i „returna” banii suceveanului, însă pentru acest lucru Stelian O. ar fi trebuit să trimită codurile de reîncărcare a zece cartele Orange şi Cosmote (câte cinci în fiecare reţea), în valoare de 100 de euro.

Greu de crezut, însă victima s-a conformat şi a mai fost păcălită o dată.

Aveau notate într-un caiet formulele cu care li se adresau „câştigătorilor”

În urma anchetei demarate în acest caz, s-a stabilit că din Penitenciarul Mărgineni au fost trimise mesaje cu „premii” de 20.000 de euro pe mai multe numere de telefon şi nu numai Stelian O. a crezut că a dat norocul peste el şi le-a trimis o căruţă de bani deţinuţilor.

Banii erau trimişi prin transfer bancar pe numele unor terţe persoane, rude de-ale deţinuţilor ori cunoştinţe de-ale acestora. Pentru a se pierde urma banilor, aceştia erau trecuţi prin mai multe persoane.

În cauză, s-au făcut şi percheziţii în celula escrocilor, anchetatorii găsind un caiet în care erau notate formulele de adresare identice cu cele folosite pentru inducerea în eroare a suceveanului.

A făcut 2.400 de lei din Penitenciar cu un sms

Un alt exemplu sugestiv este cel al unei tinere din comuna Baia, care în vara anului trecut a căzut şi ea victimă unui sms trimis din Penitenciar. Tânăra, în vârstă de 28 de ani, a povestit că a primit un mesaj în care era anunţată că este câştigătoarea unui concurs desfăşurat în cadrul unei campanii naţionale. Premiu: 10.000 de euro şi o plasmă TV. A sunat la un număr de telefon, iar „organizatorul” i-a explicat că pentru a intra în posesia premiului trebuie să achite o serie de taxe şi comisioane, în total 2.400 de lei, sumă care a fost depusă de victimă într-un cont bancar.

Când şi-a dat seama că a fost înşelată s-a dus glonţ la poliţie, iar oamenii legii au dat de urma escrocului, închis de mai mulţi ani într-o celulă a Penitenciarului Craiova.

www.monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.