SFATURI… A mai trecut o lunã de iarnã si ne îndreptãm încet, dar sigur, spre anotimpul cel mai asteptat de grãdinãrit -primãvara. Desi iarna încã nu a trecut si, la prima vedere, pare cã nu este de muncã în grãdinã, existã anumite lucrãri necesare în aceastã lunã, atât de mentenanțã, cât si în ceea ce priveste procesul de cultivare a anumitor plante. Am selectat din calendarul lunii Februarie câteva dintre cele mai importante activitãti pe care le veti derula.
În luna Februarie, fatã de anii precedenti, anul acesta temperatura medie este prognozatã ca fiind de minim 30C, iar maximum va fi chiar si 20 de grade Celsius! În Grãdina de legume, specialistii vã recomandã ca pe straturile din grãdina de lângã casã sã se punã gunoi de pãsãri din gospodãrie si cenusã pentru îngrãsarea pãmântului. De asemenea, trebuie procurate semintele, care trebuie puse la încoltit. Semintele se pun în sãculeti de pânzã rarã si se introduc în apã cãldutã, unde se tin un timp diferit, în functie de specie: 2-3 zile la ceapã, praz, telinã; 1-2 zile la ardei, vinete, tomate; maximum 1 zi la castraveti, pepeni, dovlecei; 2-4 ore la varzã, conopidã, gulie. Semintele care se tin în apã mai mult de 24 de ore se scot o datã pe zi si se aerisesc 10-15 minute. Dupã ce scoateti sãculetii din apã, se mai tin la cãldura camerei 2-3 zile, pânã când se observã cã tegumentul a început sã se fisureze. În acest timp, semintele se stropesc zilnic cu apã pentru a nu se usca.
Începeti sã pregãtiti spatiile pentru producerea rãsadurilor
În jurul datei de 15 Februarie, pregãtiti pãmântul pentru rãsaduri, care de regulã se face pe o platformã cu gunoiul de grajd. Dupã ce acesta se încãlzeste (1-2 zile), ca urmare a fermentatiilor din gunoiul de grajd, semãnati rãsadnita. Primele seminte de legume vor fi cele de varzã timpurie, gulie, ardei gras, capia si gogosari (au perioada de încoltire mare aproximativ, apoi urmeazã rosiile si vinetele. Între timp, pregãtiti solariile pentru a muta plantele din rãsadnite. Cum temperatrurile sunt mari, chiar dacã e februarie, puteti planta în solar direct ridichile, broccoli, ceapa sau salatã. Înainte de a începe plantarea, nu uitati sã testati umiditatea si temperatura solului. Apoi, dacã vremea vã permite, puteti începe însãmântarea de morcovi, spanac, ceapã sau ustoroi sub tunel de folie direct în câmp. Spanacul, loboda, ceapa si usturoiul verde se caracterizeazã prin rezistentã bunã fatã de temperaturile scãzute, semintele acestora pornesc în vegetatie la temperaturi de 2-3°C. Au însã cerinte ridicate fatã de umiditate. Si rubarba, asparagusul sau anghinarea le puteti sã le plantati în februarie. Acestea au în general cerinte reduse fatã de temperaturã, dar umiditatea din sol în perioada semãnatului are o deosebitã importantã în declansarea proceselor de germinatie, rãsãrirea rapidã si uniformã a culturilor.