La finalul iernii este un moment bun pentru a începe aprovizionarea cu seminte de semãnat, îngrãsãminte, insecticide, fungicide. Pe terenurile cu expozitie sudicã sau pe cele nisipoase, dacã pãmântul nu este înghetat, începe efectuarea arãturii; în alte zone se mai poate efectua încã arãturã din „ferestrele” iernii, desi aceasta este preferabil sã se efectueze toamna pentru a reduce la minimum pierderile de apã din sol; se fac verificãrile în teren pentru fiecare culturã în parte, iar acolo unde plantele au suferit din cauza gerului se poate interveni cu tratamente pentru a salva ce se mai poate.
Iatã ce vã sfãtuiesc specialistii: se produc rãsadurile si se pregãteste materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salatã, varzã timpurie si altele, dupã cum am mai precizat). Legumicultorii care au sere pot sã înceapã plantatul tomatelor si ardeiului, pentru culturã fortatã. Tot la final de februarie, se pregãtesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre-încoltire si are loc operatia de dezinfectare, asigurarea conditiilor pentru fortare, aerisire si umiditate. Normele cantitative pentru fortare sunt de 250 kg/mp, ceea ce necesitã 12-15 mp pentru un hectar de culturã. De asemenea, tot în aceastã perioadã se executã pregãtirea rãsadnitelor pentru repicat. În acest sens , se vor face urmãtoarele lucrãri: se va pregãti amestecul de pãmânturi; se va dezinfecta amestecul (formalinã 40%, solutie 2-3 %, 30 l/mp, si sulfat de cupru, solutie 2-3%, 30l/mp), care se lasã sã actioneze timp de 7 zile, cu un repaus de 14 zile, transport amestec (7 mp pentru rãsadurile necesare la un hectar) si umplut ghivecele sau confectionat cuburi nutritive pentru repicat. Tot în aceastã perioadã se pregãtesc rãsadnite pentru semãnat tomatele timpurii, prin confectionarea patului cald, cu dimensiuni de 56-60 cm grosime, în functie de conditiile naturale, instalat tocurile, asezat ferestrele, urmãrind evolutia temperaturii în rãsadnitã. În ceea ce priveste prepararea amestecului de pãmânturi, acestea pot avea diferite compozitii, de exemplu: pentru tomate timpurii : 50% mranitã, 25% pãmânt de telinã, 25 % nisip. Dupã ce s-a încãlzit, se executã pregãtirea amestecului în vederea semãnatului; solul se mãrunteste, se niveleazã, se marcheazã rândurile pentru semãnat, dupã urmãtoarele reguli: 5-6 cm distantã între rânduri si 0,15-1 cm adâncime. Urmeazã semãnatul la 5-6 cm între rânduri si 1-2 cm între seminte pe rând. Epoca optimã de semãnat pentru tomatele timpurii este 20 februarie -1 martie. Normã de sãmânta este de 0,3 kg de sãmântã pentru asigurarea rãsadului necesar la un hectar. Pomii fructiferi sunt si ei în vizorul grãdinarului: se stropesc, se taie lãstarii iar primele douã tratamente se fac la interval de cel putin zece zile.