spot_img
spot_img
6.8 C
Vaslui
20-ian.-2025

Cum scãpãm de insectele supãrãtoare din locuintã, pentru o curãtenie perfectã de Paste

- Advertisement -

TEROARE… Neplãcutele insecte care se aciueazã pe lângã casã pot fi o sursã considerabilã de stress. Degeaba îti aranjezi locuinta visurilor tale, indiferent cât e ea de mare sau micã, la bloc sau la curte, dacã armonia este deterioratã de furnicile de care nu mai scapi din bucãtarie, moliile rãzlete care continuã sã zboare prin jurul tãu oricât ai întoarce casa cu susul în jos distrugând orice presupusã urmã de cuiburi. Ce sã mai spunem de gândacii de bucãtãrie care te fac sã îti stea inima în loc când îi zãresti si care te pun pe gânduri dacã esti cu adevarat o bunã gospodinã sau nu. Cristina Drãgut, care are o firmã de deratizare, dezinfectie si dezinsectie în Bârlad, a fãcut câteva precizãri importante legate de cum putem scãpa de gândaci, purici, plosnite etc, pentru a nu ne îmbolnãvi!

Aproape toti oamenii au întâlnit la ei în apartament diverse insecte de casã, care, uneori mai des, alteori mai rar, se gãsesc în baie, toaletã, în camere sau dulapuri. Dar putini oameni stiu de ce apar, cât de dãunãtori sunt si cum sã le facã fatã. De fapt, existã o multime de specii de insecte domestice. Multe dintre aceste creaturi neplãcute pot trãi nu numai în case private, ci si în apartamente. Cele mai sigure insecte domestice sunt insectele cu solzi. Acestea includ centipedele (cu multe picioare), pãduchii si cîtiva pãianjeni. Alti „locuitori” ai unei case sunt pãduchii de pãdure. Nu apartin insectelor, dar pot fi vãzute si în apartament. De regulã, le place un mediu umed si se gãsesc în baie sau toaletã. Mâncarea pentru ei este compusã din deseuri din containerul de gunoi. De obicei gândacii apar în zonele în care sunt sau pot cãdea resturi de mâncare (în zonã sau în spatele cosului de gunoi, în zona aragazului, sub chiuvetã, etc) sau în zonele care comunicã cu exteriorul (zone de aerisire, zonele de trecere ale tevilor lipite necorespunzãtor, usi fãrã cheder, etc.).

Insecte de casã si speciile de care trebuie sã te feresti

O insectã la fel de comunã în habitatul de acasã sunt mustele. Datoritã dimensiunilor lor mari si aspectului dezgustãtor, astfel de insecte inspirã fricã locuitorilor. Se miscã destul de repede. De regulã, ele apar în casã pentru a cãuta mâncare. Pot intra si în casa vecinilor. Pãianjenii pot fi atribuiti anumitor tipuri de insecte domestice. Pãianjenii pot fi adesea vãzuti în multe locuinte, mai ales pe acele plante cãtãrãtoare din ogradã sau apartament. Hrana lor constã din diverse insecte zburãtoare care se aflã mai ales în interiorul caselor. Pentru oameni, ei sunt inofensivi. În apartament pot apãrea însã si diversi paraziti, care sunt considerati dãunãtori si pot fi purtãtori de infectii. Din aceastã categorie fac parte puricii, la care fertilitatea este bine dezvoltatã. Se gãsesc în principal în acele locuinte în care existã animale de companie. Sângele lor este cel cu care se hrãnesc puricii. Dar meritã sã stiti cã puricii pot migra cu usurintã cãtre proprietarul casei si nu mai atacã un animal de companie, ci o persoanã, cã are mai mult sânge! De regulã, muscã animalele, dar pot si musca oameni, sãpând în corp. Este de remarcat faptul cã muscãturile lor sunt destul de dureroase si pot fi dãunãtoare sãnãtãtii, deoarece sunt purtãtori de infectii.

Insectele aduse de om în casã, periculoase pentru sãnãtate!

Pãduchii apartin si ei categoriei parazitilor care pot fi atât în casã, cât si în apartament. Astfel de specii nu sunt clasificate ca insecte domestice. Aceste insecte sunt mai atasate de o persoanã decât de o locuintã. De regulã, pãduchii pot fi observati la copii si ar trebui sã scãpati imediat de ei. Sunt predominant albi, dar pot fi si gri la culoare. Acesti paraziti albi adorã sã trãiascã în lenjerie sau pe o suprafatã lânoasã. Dar, mai des, insectele albe sunt aduse în casã de o persoanã. Mai sunt si principalii dãunãtori, si anume gândacii de bucãtãrie. Poate cele mai comune insecte care nimãnui nu le plac. De regulã, acestora le place sã ajungã în bucãtãrie, unde existã o multime de alimente diferite. Alte insecte sunt furnicile, care se numesc „furnici de uz casnic”. Este destul de dificil sã scapi de ele, din cauza numeroaselor cuiburi dintr-un apartament sau casã pe care le fac acestea. În plus, s-ar putea sã nu fie într-o singurã camerã, ci în mai multe deodatã. Acest lucru le permite sã migreze fãrã probleme dacã încep sã fie otrãvite. Tot vara poti întâlni muste, care sunt considerate cele mai murdare insecte. Iubesc murdãria, deseurile si tot ce este neplãcut pentru o persoanã. Acestia sunt cei mai mari dusmani pentru oameni, deoarece nu numai cã poartã bacterii pe labe, dar pot si depune ouã în mâncare. Dacã nu observati acest lucru si mâncati un astfel de produs, atunci pot apãrea probleme grave de sãnãtate.

Bârlãdenii si nu numai sunt sfãtuiti cum sã scape de insecte!

Cristina Drãgut, managerul unei cunoscute firme de dezinsectie, dezinfectie si deratizare (DDD) din Bârlad, ne-a explicat care sunt cel mai des întâlniți dãunãtori. Între aceștia, amintim: gândaci, plosnite, furnici, purici, cãpuse, sobolani, soareci, muste, pãianjeni, greieri, etc. „Eu amintesc doar care sunt cei mai des <<întâlniti>> de noi, la dezinsectie. Vorbim de gândacii de bucãtãrie, care sunt foarte persistenti la blocuri, deoarece subsolurile nu sunt curãtate si acumuleazã apã si mizerie. Apoi tântari, care sunt multi, muste, dar care nu sunt asa de multe ca tântarii si gândacul de bucãtãrie. Mai vin si plosnitele, cã zboarã în aer si dacã nu sunt plase la geamuri, când se deschide pentru aerisire, ele intrã în case. Puricii sunt de groazã, pentru cã sunt si prin jurul blocurilor, de la animalele ce sunt libere pe strãzi, fãrã stãpân. Sunt foarte multe insecte periculoase, în special pe perioada verii, dar si iernile acum, nu mai sunt foarte reci si gândacii nu mai mor de frig. Oamenii sunt sfãtuiti de noi sã facã o igienizare sau o dezinsectie, pentru distrugerea insectelor dãunãtoare si purtãtoare de boli. Pot apela si chiar este foarte indicat pentru siguranta casei si a cetãtenilor, ca sã o facã! Sunt societãti pentru asa ceva, pentru dezinsectie, dezinfectie si deratizare si cel cel mai bine este ca solicitarea sã fie fãcutã de Asociatia de Locatari sau Proprietari, mã refer la blocuri, deoarece se face contract, se stabilesc niste regului, se afiseazã când se face dezinsectia si restul ce este nevoie. Trebuie sã fim atenti la copii, la bãtrâni, nu putem oricând sã urcãm pe scarã si sã stropim! Indicat ar fi ca sã fie fãcutã deratizare, dezinfectie si dezinsectie de douã ori pe an, contra sobolanilor, care migreazã pânã la ultimul etaj al blocurilor”, a precizat Cristina Drãgut, care are firma în Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.