spot_img
spot_img
2.3 C
Vaslui
15-nov.-2024
spot_img

Cum să te îmbogăţeşti de dragul poporului: Senatorii şi deputaţii gălăţeni, campioni la ridicat indemnizaţii

- Advertisement -

Parlamentul, fabrică de făcut bani pentru aleşii neamului * De la familia politică la familia de afaceri * Bani negri pentru zilele fără mandat * Pensionari la Casa Poporului şi imunitate cu răspundere limitată
Mandatul de parlamentar poate fi transformat cu uşurinţă într-o veritabilă fabrică de făcut bani. Nu există vreun exemplu de ales al neamului căruia să nu-i fi priit statutul de deputat sau de senator, iar declaraţiile de avere depuse la mijlocul anului stau mărturie în acest sens.

În rândul deputaţilor, democrat-liberala Carmen Axenie a fost ştearsă ca activitate parlamentară, în schimb conduce în clasamentul indemnizaţiilor cu suma de 72.396 lei. Pentru locul următor concurează Victor Paul Dobre (PNL) şi Mircea Toader (PDL), cu indemnizaţii de 66.060 lei şi, respectiv, 66.456 lei. În ceea ce-i priveşte pe senatori, de indemnizaţia cea mai mare a beneficiat Paul Ichim (PNL) – 60.456 lei, urmat de Marius Necula, care, înainte de a trece „de partea poporului”, a ridicat ca senator PDL 52.341 lei. Plutonul senatorial este încheiat la egalitate de Gheorghe Saghian (PSD) şi Laurenţiu Chirvăsuţă (fost pesedist, mai nou progresist), cu câte 50.784 lei.
Dar să nu credeţi cumva că parlamentarii stau numai în banii aceştia. Pentru că fac hatârul poporului şi vin (măcar din când în când) la lucrările Legislativului, aleşii primesc o diurnă de deplasare de 2 la sută/zi. O afacere este şi cazarea. Parlamentarii au de ales între a sta ca belferii în hotelurile de lux, caz în care toată distracţia costă statul între 2.000 – 3.500 euro pe lună, fie se mulţumesc cu un apartament închiriat, caz în care primesc 2.500 lei, bani în mână, pe care nu trebuie să justifice cum i-au cheltuit.

Afaceri şi familia politică

Cum o bucurie nu vine niciodată singură, unii parlamentari au dorit să-şi împartă privilegiile cu membrii familiei. Astfel, deputatul PSD Florin Pâslaru l-a uns consilier în cadrul propriului cabinet parlamentar de la Galaţi pe fiul său, Alexandru Pâslaru, slujbă pentru care, potrivit ANI, juniorul ar fi primit între 2009 şi 2011 suma de 21.662 lei. Dar să nu credeţi că, odată lansaţi pe scena politică, aleşii au rămas numai în salariul de parlamentar. Dan Nica, dincolo de deputăţie sau funcţia de ministru, a scos, numai anul trecut, dividende de 316.850 de lei de la SC Viticom SRL din localitatea de baştină, Panciu, ceea ce demonstrează că întoarcerea la rădăcini poate fi extrem de profitabilă… Nu o duce rău nici Viorel Ştefan, acţionar la grupul TTS, la Navrom Bac şi Navrom Reparaţii, ceea ce i-a adus anul trecut dividende de 736.034 de lei. Pentru a echilibra măcar în parte balanţa şi pentru a demonstra că politica-i politică şi afacerile sunt afaceri, Mircea Toader nu a avut nici o problemă în a mai scoate 55.795 lei de pe urma colaborării cu acelaşi TTS Group, sub umbrela căruia creşte Navrom Galaţi, dar şi afacerile unei societăţi de care nu este deloc străin, SC Transeuropa SA.

Interesul face legea

Dincolo de ceea ce se află la vedere, mai mult sau mai puţin neştiute sunt căile afacerilor la limita sau chiar dincolo de limita legii. Cazul lui Mihail Boldea a făcut deja carieră. Chiar şi numai dacă te uiţi în declaraţiile sale de avere se remarcă apetitul său pentru tot felul de afaceri imobiliare, dar frauda Aviasan a avut nevoie de intervenţia DIICOT pentru a fi, în sfârşit, consemnată într-un document oficial. Desigur, Boldea nu a fost singur în toată afacerea şi nu ar fi exclus ca unii dintre actualii candidaţi la parlamentare să caute, măcar pe moment, o mult dorită imunitate în faţa legii.
De acuzaţii cu tentă penală nu sunt scutiţi nici alţi parlamentari gălăţeni. Scandalul Ericsson l-a prins la mijloc şi pe Dan Nica, fost şi actual ministru al Comunicaţiilor, numele său figurând într-o declaraţie dată în cadrul unui proces de fraudă de un fost director al companiei suedeze, Thomas Lundin. La mijloc ar fi vorba, susţine fostul manager al Ericsson, de o mită de 7 milioane de dolari, pentru autorităţile române, în schimbul facilitării accesului companiei la proiectul „112”, dar iţele sunt destul de încâlcite şi nu lipsesc nici personajele controversate.

Mult mai clară este trecerea de care se bucură firmele de casă ale unor oameni politici atunci când vine vorba de licitaţii publice. SC Atlas SA, care numai în acte nu apare ca aparţinându-i senatorului Marius Necula, încearcă să pună mâna pe un contract de 20 milioane de euro pentru lucrările de canalizare ale Apă-Canal. Mult mai simplu au mers lucrurile la Tecuci, unde licitaţia pentru executarea drumului de centură al municipiului a fost câştigată de portughezii de la Soares da Costa, iar aceştia au pasat-o mai departe, la SC Atlas SA. Valoarea lucrărilor, „doar” vreo 11,4 milioane de euro.

Pensionari la Casa Poporului

Să nu-i uităm nici pe cei care, mai nou, aspiră la un loc în Parlament. Eugen Durbacă încă mai pozează în om de bine şi vrea să ajungă în Senat, mai ales că dinspre afacerea Aviasan simte un vânticel rece în ceafă. Dacă este să ne luăm după declaraţiile de avere, nici usturoi n-a mâncat… Trece repede, repejor peste calitatea de acţionar la o serie de firme care au făcut să-i crească imobile de milioane în buricul târgului, benzinării şi alte acareturi, iar la capitolul venituri sunt trecute pe anul trecut doar cei 43.128 de lei câştigaţi ca salariu din funcţia de vicepreşedinte al CJ Galaţi. Noroc de pensia de 33.180 de lei ce mai rotunjeşte veniturile din scripte. Dacă i-ar ieşi pasenţa cu parlamentarele, Durbacă s-ar alege şi cu ceva imunitate la virusul Aviasan, plus o bătrâneţe liniştită în Casa Poporului, un loc mult mai confortabil decât modestul apartament de 67 mp sau garajul de 19 mp în care îşi ţine Dacia 1310 model 1984, pe care şi le-a trecut în declaraţia de avere.
Cu puţin noroc ar putea să se reîntâlnească cu Eugen Chebac, eşuat după despărţirea de PSD în apele tulburi ale PP-DD, obişnuit însă să aibă o indemnizaţie demnă de un parlamentar, adică măcar de 58.700 de lei, aşa cum a câştigat din poziţia de preşedinte al CJ Galaţi.
Aşadar, totul e bine când se termină cu bine. Din păcate, ca de fiecare dată când vine vorba de parlamentari, mai ales în campanie electorală, toată lumea încearcă să ne convingă că suntem abia la început. Un lucru este cert. Votaţi liniştiţi, că aleşii neamului ştiu să se îmbogăţească şi pentru dumneavoastră!

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.