spot_img
spot_img
6.8 C
Vaslui
08-ian.-2025

Cum sa invingi doua cancere

- Advertisement -

In urma cu patru ani, Cristina a aflat ca are cancer pulmonar. Posibil din cauza fumatului pasiv, pentru ca multa lume fuma in jurul ei. Nu a cedat, a facut tratament si, chiar daca a ramas fara jumatate dintr-un plamin, a trecut peste cumplita boala. Dupa un an, i-a fost depistat un cancer uterin. „Omul trebuie sa aiba incredere in Dumnezeu si in sine pentru ca se poate trece si peste asta. Eu am reusit”, ii incurajeaza femeia pe cei care se lupta la rindul lor cu boli cumplite.

La virsta de 60 de ani, doamna Cristina poate spune ca a trecut prin una dintre cele mai grele incercari ale vietii. Si nu o data, ci de cel putin doua ori. Diagnosticul de cancer e o tragedie pentru fiecare dintre pacientii care il primesc. Tragedia e cel putin dubla pentru oamenii care aud acest diagnostic de doua ori in timpul vietii. In urma cu patru ani, Cristina a descoperit ca sufera de cancer bronhopulmonar. A suportat tratamentul, operatiile si s-a gindit ca are o viata care merita traita. Un an mai tirziu, dupa cumplitul diagnostic, medicii i-au descoperit la un control de rutina al doilea cancer, cel de col uterin. Desi o asemenea veste l-ar fi darimat poate si pe cel mai puternic om, Cristina a luat-o de la capat cu tratamentele si a preferat sa fie optimista. Ultimele controale arata ca nici unul din cele doua cancere nu a reaparut in organismul femeii.

In ciuda problemelor cu care s-a confruntat de-a lungul timpului, doamna Cristina a ramas o femeie vesela, si-a pastrat optimismul si a cautat sa vada numai ce e frumos si bine din lumea care o inconjoara. Am intilnit-o la unul din controalele pe care le face in mod regulat la Clinica de Oncologie din Spitalul „Sf. Spiridon”. De data asta, medicul i-a spus ca nu mai e nevoie sa vina la control peste trei luni, ci poate sa se intoarca peste jumatate de an. E semn bun, cancerul nu a revenit.

Povestea trista a Cristinei a inceput prin 2006. Era o furtuna puternica afara si se deschisesera geamurile de la camera in care se afla. Jumatate de ora s-a chinuit apoi sa le inchida din nou. Cind a reusit i s-a facut brusc rau si a ametit din cauza efortului. N-a vrut sa ignore problema si s-a dus la medicul de familie. I s-a recomandat sa faca o radiografie la plamin, iar rezultatele n-au fost bune deloc. A mers apoi si la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru investigatii amanuntite. Pata de pe plamin vazuta la radiografie a capatat un nume in spital, carcinom. „Mi s-a spus ca trebuie sa ma operez, insa n-am vrut sa fac asta. N-am avut prea multa incredere in medicul care era acolo, iar conditiile din spital erau infecte. Medicul meu de familie a vorbit insa cu un alt medic de la Spitalul Militar din Bucuresti si mi-a facut o programare acolo. M-am dus sa vorbesc cu acel medic, insa am crezut ca voi fi sfatuita sa nu ma operez. Nici nu eram pregatita pentru asa ceva”, a povestit doamna Cristina.

Femeia nu a auzit insa ceea ce vroia sa auda si dupa aproximativ o saptamina de la consultatie a si fost operata. Medicii au fost nevoiti sa taie aproximativ jumatate din plaminul sting. Au urmat apoi patru sedinte de citostatice la Iasi. „A fost o perioada ingrozitoare. Mi-a fost rau tot timpul din cauza citostaticelor. Era o permanenta stare de greata si vomam tot ce mincam. Am reusit sa trec cu bine insa peste acele saptamini”, a mai spus femeia.

Cristina nu-si da seama cum de a avut ea cancer bronhopulmonar, mai ales ca nu a fumat niciodata. „Toti medicii m-au intrebat daca sint fumatoare, insa eu n-am pus tigara in gura niciodata. De la 13 ani am lucrat intr-o fabrica si apoi am fost angajata intr-un secretariat la o scoala timp de aproape 20 de ani. Toata lumea din scoala venea si fuma acolo, asa ca am stat permanent in fum de tigara. Acasa a fost la fel pentru ca sotul meu fumeaza. La scoala a mai fost si soba care scapa gaz, lucru care a fost descoperit destul de tirziu. Poate de la gaz si fumul de tigara mi s-a tras”, spune femeia.

Banuielile sale par sa fie sustinute si de medicii oncologi. „Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sint cauzate de fumatul activ si pasiv. Peste 80% din cancerele bronhopulmonare, cele din zona capului si a gitului sint provocate de fumat. In cazul acestei paciente, in proportie de 60-70% cancerul sau a fost provocat de fumatul pasiv”, a declarat dr. Dragos Iancu, seful Clinicii de Radioterapie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.

„Primul lucru pe care il fac dimineata este sa ma bucur ca-s vie si ca vad soarele”

Desi nici nu terminase inca cu problemele cauzate de cancerul bronhopulmonar, Cristina a inceput sa aiba dureri in zona pelvina. Primele analize au iesit bune, insa dupa citeva saptamini au aparut niste scurgeri vaginale ciudate. A fost supusa unei investigatii la Pet Scan care a aratat un cancer uterin, in care peste jumatate din mucoasa care captuseste uterul era afectata. A urmat o noua operatie si apoi 25 de sedinte la acceleratorul liniar de particule. Tot organismul i-a fost dat peste cap pentru a doua oara. Nici nu mai putea minca. „Abia dupa ce am fost la o sedinta la un bioenergoterapeut mi-a revenit pofta de mincare. Nu am mai avut probleme de atunci”, a spus Cristina. Dupa terminarea tratamentului, femeia a revenit incet-incet la viata obisnuita.

Desi a trecut prin doua tipuri diferite de cancer, femeia nu a renuntat nici un moment la viata. „Eu cred in Dumnezeu si sint o fire mai bataioasa. Cancerul este o boala care se trateaza si m-am gindit ca o sa ma fac bine si o sa trec peste asta. A fost mai greu a doua oara, ma tot gindeam la fiica mea. Nu era inca maritata si vroiam s-o vad la casa
ei”, a povestit femeia.

Cristina a avut mereu sprijinul familiei sale si spune ca in mare parte li se datoreaza faptul ca a reusit sa invinga cancerul de doua ori. E o exceptie oricum la ea in familie pentru ca nu mai stie pe nimeni care sa fi suferit de aceasta boala. „Primul lucru pe care il fac dimineata este sa ma bucur ca-s vie si ca vad soarele. Caut sa nu gindesc negativ si sa-i ajut pe ceilalti atit cit pot. Omul trebuie sa aiba incredere in Dumnezeu si in sine pentru ca se poate trece si peste asta. Eu am reusit”, a mai spus Cristina.

Pina acum, controalele la medicul oncolog le facea o data la trei luni. Avind in vedere faptul ca starea ei de sanatate s-a imbunatatit permanent, controalele le va face din sase in sase luni si apoi doar o data pe an. Cristina are un nepotel de opt ani si cea mai mare bucurie a ei acum este ca poate sa-i fie bunica.

„Pina acum a fost perioada cu cele mai mari riscuri de recidiva, respectiv primii doi ani de dupa interventia chirurgicala si tratamentul care se face dupa operatie. Acum, pacienta arata foarte bine si nu exista semne de recidiva”, a precizat dr. Iuliana Giurgiu, medic specialist de radioterapie in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.