spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
21-feb.-2025

Cum să faci un pliant în care nu spui nimic, varianta “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”

- Advertisement -

OPINIE… Vi s-a întâmplat vreodată să ascultați un om vorbind frumos, folosind fraze elevate și să nu înțelegeți nimic? Și nu pentru că ați fi analfabeți funcțional, ci pentru că oratorul mestecă “iarbă”. Cam asta am simțit eu ieri, când m-am uitat pe un pliant al echipei “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”. L-am găsit într-o cafenea micuță din oraș și vă mărturisesc că l-am luat pentru că am crezut că anunță un spectacol. Când colo, era o invitație de înscriere ca voluntar în proiectul “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”. Întorc foaia și citesc “Vaslui, CTRo 2025” recrutează! Echipă Voluntari (nivel 3)”. “Mm, interesant, or avea și voluntari de nivel 1 și 2?”, mă întreb. Citesc în continuare: “În ce constă? Investești între 1 – 10 h/săptămână în funcție de posibilități; Participi activ la dezvoltarea orașului tău; Ai parte de posibilități de dezvoltare”. Cum? În ce constă până la urmă? În ce trebuie să investesc o oră sau zece ore din timpul meu? Ce înseamnă să particip activ la dezvoltarea orașului? Nimeni disponibil să-mi răspundă. Am mers însă mai departe, în speranța că mă voi lămuri. Pe pliant mai apărea un cod QR. Îl scanez și mă trimite către un formular de înscriere cu mai multe secțiuni pe care trebuie să le completez, dacă vreau să fiu voluntar. Printre acestea, să descriu experiența pe care o am în zona de voluntariat, să spun ce disponibilitate am ca timp, cum am aflat despre proiect și ce anume m-a atras la ideea de a face parte din echipa Capitalei. Stai puțin, frână! Mă anunți că recrutezi voluntari, nu-mi spui pentru ce anume, dar mă pui să-ți spun ce experiență am eu. Păi, poate eu sunt veche în domeniu, am experiență măsurată în ani și zeci de proiecte, voi nu încercați deloc să mă convingeți că trebuie să fac parte din echipa voastră? Până la urmă, eu am nevoie de voi sau voi de mine? Un paradox la care nu pare să se fi gândit tinerii noștri.

În urmă cu ceva ani, pe când mă implicam și eu într-un proiect al unei organizații non-guvernamentale, m-am dus la liceul pe care îl absolvisem, ca să strâng voluntari. Am pregătit o prezentare a proiectului, am învățat-o și am mers să îi conving pe elevi. Îmi spun lecția învățată, toată lumea mă ascultă, iar la final profesoara îmi spune direct: “Simona, tu trebuie să spui clar ce trebuie să facă ei și ce le oferi tu, la schimb. Niciunul nu o să-și sacrifice timpul liber, ca să muncească pro bono. Păi, ei au de jucat FIFA, ei trebuie să iasă în oraș, să se distreze…”. În timp ce profa îmi spunea toate astea, mă uitam la ei – păreau amuzați, dar în același timp îi dădeau dreptate. Citeam pe chipul lor o nerăbdare arzătoare, însă nu ca să afle mai multe despre proiect, ci ca să intre mai repede în pauză. Atunci mi-am dat seama cât de greu e să-i convingi pe tineri să se implice într-o acțiune de voluntariat. Iar când spun asta, nu mă refer la elevii foarte buni, la olimpici, ci la ceilalți. Dacă nu încerci să îi atragi, nu vor veni spre tine sau vor veni foarte puțini. Și nu-i atragi decât atunci când le vorbești pe limba lor, nu vorbind din cărți sau prezentându-le idei neancorate în realitate.

Două luni pierdute, fără niciun eveniment inițiativă a proiectului “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”

Să revenim, însă, la “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”. Tinerii care implementeză proiectul vor să recruteze elevi fără a le spune concret ce îi așteaptă. Sunt convinsă că, atunci când au mers în licee, ca să recruteze voluntari, au avut și ei o prezentare, probabil mai frumoasă decât a mea, dar care observ că a avut aproape același rezultat. La Gala tânărului vasluian, sala a fost aproape goală. La activitățile organizate, anul trecut, am văzut o mână de oameni. Iar anul ăsta, nu putem spune că au avut evenimente pe care să le fi organizat (nu cumva să vă gândiți că la “iVoce” și Winter Cup s-au spetit muncind, ele fiind organizate, în fapt, de Centrul Cultural Județean și Asociația Județeană de Fotbal). Mai este o săptămână și ceva din luna aceasta, iar tinerii nu știu ce evenimente vor avea loc în oraș în 2025, anul în care Vasluiul este capitala tineretului din România. Până acum nu s-a anunțat nimic, iar motivul invocat este: nu avem bani. Asta înseamnă zero predictibilitate: nu au gândit nicio activitate fără bani și nicio altă sursă de finanțare, în afara celor ce provin de la autoritățile locale. Unde sunt sponsorii? De ce nu au reușit să atragă niciunul? Unde sunt inițiativele libere, care să definească noua generație? A trecut Valentine’s Day, va trece și Dragobetele, iar tinerii noștri, care au câștigat titlul de capitală a tineretului, nu au putut să organizeze măcar un “flashmob”, pentru care nu aveau nevoie de bani, ci doar de inițiativă. Dar stați liniștiți, din luna martie, când are loc deschiderea oficială a proiectului (deci, “iVoce” și Winter Cup au fost în cadrul proiectului “nedeschis”), veți asista la o avalanșă de evenimente. Cică după dechiderea de pe 1 Martie, va urma un concert de 8 Martie. Un concert pe care oricum îl organizau autoritățile locale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Puteau folosi niste fotografii ale unor locuri emblematice pentru Vaslui. Pentru ca despre asta e vorba, nu?

    Se stie ca o imagine spune cat 1000 de cuvinte, dar acestia habar nu au sa aleaga imaginile. Dar, dacă sunt bani…

    • Și această imagine spune – și desigur găsim 1000 de cuvinte, însă nu merită timpul pierdut – despre vârsta biologică și mentală a celor care promovează, implementează, coordonează proiectul. Această imagine vorbește despre joacă de copii, adolescenți – caterincă – nicidecum despre aspirații, idealuri, și tot așa! Dar, iată mai bifează Vasluiul o activitate pe cale să eșueze.

  2. Pai dacă ar spună că Recrutează pentru Campania lui Georgescu din Mai credeți că s-ar mai înscrie cineva? :)) De aia nu spun pentru ce recrutează.

  3. O spălare de bani, iar tineretul nu va câștiga nimic. In cafeneaua aia, nu mirosea a iarba cumva🤔 că iarba, e marea plăcere a tineretului din ziua de azi☹️

  4. Doamnă Simona Danda, acesta este cel mai bun articol al dumneavoastră pe care eu, cel puțin l-am citit! Și recitit! Excelent punct de vedere, viziune realistă și este chiar și proactiv, în sensul că fiind încă în primul trimestru al acestui an, antrenează pe cei interesați să acționeze! Sper din suflet să fie citit și să fie considerat motivant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.