EXPLICATIA Numãrul scolilor neautorizate sanitar din judetul Vaslui a scãzut subit în 2012, fãrã a se face vreo investitie majorã în infrastructurã. Cum primarii abia au gãsit fonduri pentru igienizarea de varã, existã doar douã scenarii care explicã acest fenomen neobisnuit. Potrivit sefilor ISJ Vaslui, rezolvarea numãrului scolilor fãrã autorizatie s-a fãcut, de fapt, prin desfiintarea lor!
Cotidianul „Vremea Nouã” a fãcut o comparatie privind evolutia numãrului de scoli neautorizate sanitar în ultimii trei ani. Anul acesta, numãrul unitãtilor de învãtãmânt care functioneazã în conditii neadecvate a scãzut subit, în ciuda faptului cã nu au fost fãcute investitii semnificative în infrastructurã în aceastã varã, când primarii abia au gãsit bani pentru curãtenie în clase. Desi oficialii ISJ Vaslui cred cã autorizatiile au fost obtinute mai usor anul anul acesta datoritã schimbãrii legislatiei, în spatele cifrelor stau mãsurile prin care o bunã parte din unitãtile neautorizate au fost desfiintate dupã comasare. În 2010 si 2011, peste 300 de unitãti de învãtãmânt din judetul Vaslui nu aveau autorizatie sanitarã de functionare. Acestea se puteau obtine doar în urma unui control efectuat de lucrãtorii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui si doar acestia puneau stampila pe avizul sanitar. Majoritatea grãdinitelor din mediul rural se confruntau cu lipsa spatiului, a apei, a constructiilor infecte iar în unele cazuri, cu lipsa apei potabile. Desi în ultimii doi ani nu s-a investit aproape nimic în infrastructura scolarã din judet, anul acesta, înaintea începerii scolii, putin mai mult de 200 de unitãti de învãtãmânt nu au primit avizul. Potrivit actualei conduceri a Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, acest lucru este posibil datoritã schimbãrilor modalitãtii de obtinere a autorizatiei, însã un alt scenariu posibil este desfiintarea din aceastã varã a mai multor unitãti de învãtãmânt din mediul rural, care nu îndeplineau conditiile de autorizare. „Am observat cã numãrul scolilor fãrã autorizatie sanitarã a scãzut, iar asta probabil din faptul cã se obtine mult mai usor. Directorii si primarii pot autoriza scoala prin declaratie pe proprie rãspundere. Existã si posibilitatea ca multe din scolile care figurau fãrã autorizatie sanitarã sã fi fost desfiintate anul acesta, în urma comasãrilor.”, ne-a declarat Gabriela Plãcintã, inspectorul scolar general. Desfiintarea scolilor este cea mai plauzibilã explicatie, întrucât scolile pot pierde autorizatia în urma unui control al DSP Vaslui chiar dacã directorii îsi asumã rãspunderea. Probleme precum lipsa spatiului ori a toaletelor infecte nu pot fi rezolvate cu o declaratie, spun oficialii ISJ Vaslui, având în vedere cã primãriile au investit prea putin în infrastructura scolarã. Mai mult, unii primari abia au gãsit bani pentru igienizarea de varã, darãmite pentru construirea unei toalete ori unui corp nou în unitatea de învãtãmânt.
Scolile neautorizate au dispãrut subit
Anul acesta, numãrul scolilor neautorizate a scãzut radical fatã de anii trecuti, fãrã ca autoritãtile locale sã facã mari eforturi. Potrivit cifrelor puse la dispozitie de ISJ Vaslui, din cele 800 de scoli din judet, 586 detin autorizatie sanitarã de functionare. Din acestea, 221 sunt grãdinite, 185 dintre ele fiind din mediul rural si 36 din cel urban, 319 scoli generale, din care 286 din rural si 33 din urban, si 23 de licee, din care 20 în urban si trei în rural. Alte 18 unitãti scolare care au obtinut autorizatie sanitarã pentru functionare în anul scolar 2012 – 2013 sunt centre de educare si învãtãmânt, iar cinci sunt crese. Directorii altor sase unitãti de învãtãmânt au solicitat, în ultimele zile, documentatie în vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare. Astfel, cu doar câteva zile înaintea începerii anului scolar, 33% din numãrul total al unitãtilor de învãtãmânt din judet nu au încã autorizatia sanitarã obligatorie functionãrii în bune conditii a acestor scoli sau grãdinite. Procentul a scãzut cu 10% fatã de anul scolar trecut, când majoritatea primãriilor nu au bãgat niciun bãnut în scoalã. În 2011, la începerea anului scolar, 307 unitãti de învãtãmânt nu aveau autorizatie sanitarã de functionare. Din cele 782 de unitãti scolare, nu aveau autorizatie sanitarã 46 de scoli din mediul urban si 261 de unitãti din mediul rural, reprezentând un procent de circa 40% din totalul unitãtilor din judet. La acea datã, în scolile fãrã autorizatie sanitarã erau înscrisi peste 18.400 de elevi, scolari si prescolari. În septembrie 2010, un numãr de 351 de unitãti scolare functionau fãrã avizul sanitar, reprezentând peste 40% din numãrul institutiilor educationale din judet; la acea datã, un numãr de 515 scoli, grãdinite si licee din cele 866 existente. Potrivit declaratiilor reprezentantilor DSP Vaslui, în majoritatea cazurilor era vorba de aceleasi scoli sau grãdinite care nu au avut autorizatii nici în anii din urmã.