spot_img
spot_img
10.9 C
Vaslui
03-apr.-2025

Cum s-au descurcat elevii vasluieni la simularea Evaluării Naționale. Iată câți ar fi luat examenul dacă l-ar fi susținut luna trecută

- Advertisement -

REZULTATE… Elevii vasluieni s-au descurcat mult mai bine anul acesta la simularea Evaluării Naționale decât în 2024. Dacă anul trecut procentul celor care reușeau să ia peste 5 la matematică era de doar 28,57%, acum procentul a ajuns la 62,52%. La limba și literatura română, procentul este în scădere față de acum un an: în 2024 era de 66,6%, iar acum, în 2025, este de 57,29%. “La nivelul județului Vaslui, aproximativ 60% dintre elevii care au susținut simularea la proba scrisă de limba și literatura română și matematică au obținut medii peste 5.00 și cel puțin egale cu 5.00. Totodată, doi dintre elevi au fost evaluați cu nota 10 la proba scrisă de matematică”, a transmis ieri Inspectoratul Școlar Județean.

În perioada 17-19 martie 2025, s-a desfășurat simularea examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a, iar rezultatele obținute au fost centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării până pe 31 martie 2025. În urma finalizării evaluării și a înregistrării datelor, Ministerul Educației și Cercetării a transmis public o analiză cantitativă, din care rezultă gradul de reușită la nivel național. Astfel, la limba și literatura română, procentrul notelor mai mari sau egale cu 5 este de 64,01%, în timp ce la matematică este 71,97%.

ISJ Vaslui: „va fi întocmită o analiză cantitativă din care va rezulta gradul de reușită pe fiecare item, la nivelul fiecărei discipline de examen”

În acest moment, rezultatele au fost transmise de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui către fiecare unitate de învățământ atât sub forma cataloagelor cu notele finale, cât și sub forma borderourilor asociate fiecărei evaluări, ceea ce permite o analiză justă, fiind comunicate individual, fără să fie afișate. Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, cadrele didactice care predau limba și literatura română și matematica au acces și la borderourile de evaluare pentru a le analiza împreună în discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare. „La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui și la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi întocmită o analiză cantitativă din care va rezulta gradul de reușită pe fiecare item, la nivelul fiecărei discipline de examen. Aceste analize vor fi folosite ca fundament pentru stabilirea măsurilor în vederea optimizării rezultatelor. Pentru stabilirea activităților remediale sau pentru dezvoltare se vor folosi atât rezultatele obținute la nivelul fiecărei unități de învățământ comparativ cu cele de la nivel județean și național, cât și analiza detaliată a răspunsurilor elevilor la fiecare item, pentru a identifica gradul de dezvoltare a competențelor vizate”, a transmis inspectorul general al ISJ, prof. Cristiana Botan.

În prima jumătate a lunii mai urmează o nouă simulare județeană pentru elevii din clasa a VIII-a

DECLARAȚIE… De asemenea, aceasta a precizat că “la nivelul județului Vaslui s-au făcut eforturi constante și susținute pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare. Astfel, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a desfășurat, în perioada 12-13 decembrie 2024, simularea județeană a examenului de Evaluare Nțională pentru elevii clasei a VIII-a, sesiunea 2025. Structura probelor, subiectele și baremele de evaluare și de notare au respectat modelele oficiale, postate pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării. Evaluarea lucrărilor a fost realizată digitalizat, pe platforma Ministerului Educației și Cercetării, iar rezultatele au fost prelucrate atât calitativ, cât și cantitativ la nivelul fiecărui colectiv de elevi, la nivelul fiecărei școli, dar și la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui. A fost elaborat Planul de măsuri pentru ameliorarea ratei de participare și a rezultatelor școlare ale elevilor la examenele naționale la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, ceea ce a stat la baza activității suplimentare. În perioada următoare, în conformitate cu prevederile Procedurii operaționale privind organizarea și desfășurarea simulărilor județene a evaluării naționale pentru elevii din clasa a VIII-a și a examenului național de bacalaureat, an școlar 2024-2025, înregistrate la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui cu nr. 3 din 16.09.2024, în prima jumătate a lunii mai urmează o a doua simulare județeană pentru elevii din clasa a VIII-a, asigurând astfel un exercițiu necesar și util, în vederea ameliorării rezultatelor la evaluarea națională”, a transmis inspectorul general al ISJ, prof. Cristiana Botan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. „La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui și la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi întocmită o analiză cantitativă din care va rezulta gradul de reușită pe fiecare item, la nivelul fiecărei discipline de examen.” Dupa analiza se vor scoate la examen itemii pe care elevii nu i-au rezolvat la simulare si in vara vom avea procente de 90-95%. Atatia bani cheltuiti si timp pierdut . Pentru ce? La cat de simplu de rezolvat sunt itemii, a mai ramas sa puneti itemul de tipul „nu-i asa ca Pamantul e rotund?” si ati rezolvat problema. Eu zic sa puneti saptamanal cate o simulare.

  2. Ce limba de lemn folosește ISJul, iar voi ziaristii preluați mesajul pe nerumegate, fără să treceți printr-un minim filtru! Asta înseamna presă?? Să dai o declaratie kilometrică a sefului institutiei, fără niște minime precizări. De pilda, care sunt scolile care au cele mai proaste rezultate sau cele mai bune rezultate. Avem scoli in care niciun copil sa nu fi luat nota de trecere? Care sunt scolile care au obtinut note maxime? Cate scoli au organizeaza pregătire suplimentara pentru elevii de clasa a 8-a?
    Ce masuri concrete s-au luat in scolile care anul trecut au fost praf? Dar cu elevii din rural, care sunt in cea mai mare parte condamnați la note mici de ani de zile? Cauza, măsuri concrete avem? Sau tot ”analize”?
    Faceti-va treaba, nu mai publicați mesaje sforaitoare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.