SCHIMBĂRI… Generăleasa ISJ, Loredana Roman, face eforturi disperate să reintre în grațiile liberalilor și le face toate jocurile în speranța că va fi păstrată în funcție. Aceasta a spus apropiaților din inspectorat că joacă totul pe o carte și că nu negociază nimic în afara funcției de inspector general. Astfel, Loredana Roman a făcut vineri, 8 ianuarie, propunerile pentru noile numiri de directori în baza unor criterii numai de ea știute, iar membrii Consiliului de Administrație, au votat. În Vaslui s-au schimbat directorii de la Colegiul Economic «Anghel Rugină», Liceul «Ștefan Procopiu», Liceul “Ion Mincu” și Școala Nr. 7. Au scăpat de «secure» directorii de la Liceul «Mihail Kogălniceanu », Liceul cu Program Sportiv și Centrul de Educație Incluzivă «Elisabeta Polihroniade». La Liceul «Emil Racoviță» s-a prelungit doar mandatul directoarei adjunct, iar cel al directorului general a fost retras în urma intervenției președintelui Uniunii Sindicale «Didactica», prof. Sorin Țiplea. Contactat telefonic, acesta a declarat că ia în calcul să atace în contencios administrativ Hotărârea Consiliului de Administrație în care s-au făcut numirile de directori, precum și sesizarea Ministerului Educației. Liderul de sindicat a mai spus că, în opinia sa, majoritatea numirilor nu au avut la bază justificări obiective, folosindu-se, de cele mai multe ori, expresii precum «știu eu că e un om profesionist».
Mai multe unități de învățământ din județ au, începând de astăzi, noi directori de școală. La Colegiul Economic «Anghel Rugină», spre exemplu, directoarea Daniela Popescu a fost înlocuită cu profesorul Alexandru Filip, iar Liceul «Ștefan Procopiu» va fi condus de fosta directoarea adjunctă Ionela Busuioc. De asemenea, o altă directoare ajunctă, Caterina Hosofschi, a mai urcat o treaptă, devenind, astfel, director general al Liceului “Ion Mincu”. Au fost păstrați în funcție directorii de la Liceul «Mihail Kogălniceanu », Liceul cu Program Sportiv și Centrul de Educație Incluzivă «Elisabeta Polihroniade». La Liceul “Emil Racoviță”, directorul Daniel Hulubei și-a dat acordul să i se prelungească mandatul, însă membrii Consiliului de Administrație i-au retras candidatura. “Doamna inspector general a făcut propunerea să fie numit, iar în urma intervenției mele s-a renunțat la numire pentru că, după un control făcut de inspectorat, s-a stabilit că nu a fost respectată legislația în vigoare atunci când s-a dat aviz favorabil menținerii în activitate peste vârsta de pensionare domnului Dumitru Buzatu, deși nu îndeplinea criteriile. În Nota Ministerului Educației cu privire la numirea directorilor se precizează clar că directorii pot fi menținuți în activitate dacă nu au avut abateri. Nu puteam să acceptăm o nouă încălcare a legislației”, a explicat prof. Sorin Țiplea, președintele Uniunii Sindicale «Didactica».
«În cele mai multe situații nu au existat justificări obiective cu privire la numirea unei persoane sau a alteia»
Acesta critică modul în care inspectorul general, prof. Loredana Roman, a făcut numirile, adică fără a avea la bază o procedură clară, cu criterii de departajare a candidaților. “Prima procedură a fost pusă pe 4 ianuarie și scoasă pe 5 ianuarie, când a apărut a doua procedură din care s-au scos tocmai elementele legate de CV și îndeplinirea condițiilor. A fost lăsat numai un an de detașare în interesul învățământului tocmai pentru a ascunde adevăratele intenții. Nu s-a mai putut face nicio evaluare obiectivă, nu s-a putut explica de ce este ales un director sau altul. În cele mai multe situații nu au existat justificări obiective cu privire la numirea unei persoane sau a alteia acolo unde au fost mai multe candidaturi. În anumite situații, inspectoratul a încercat să folosească motivări precum «cu el am avut probleme, când se cerea o situație, întârzia să o dea». Eu, ca observator, nu am de unde să știu când i s-a cerut o situație și cât timp a întârziat. Corect ar fi fost ca aceste lucruri să fi fost consemnate în evaluările anuale ale director, dar niciodată nu au fost trecute… O altă explicație a fost <îl numesc pentru că știu eu că e o persoană profesionistă>. Bun, o fi o persoană profesionistă, dar trebuie să ne arate CV-ul, să vedem rezultatele remarcabile care să ne conducă la concluzia că e o persoană profesionistă. Logic ar fi fost să fi existat o probă de interviu, cel puțin acolo unde erau mai multe candidaturi. Așa putea fiecare să explice modul în care crede să se conduce o unitate de învățământ și alte lucruri elementare. S-a eliminat inclusiv posibilitatea de a contesta decizia inspectoratului școlar”, a mai explicat prof. Țiplea.
Uniunea Sindicală “Didactica” ia în calcul să atace în contencios administrativ hotărârea de numire a directorilor
De asemenea, acesta a anunțat că urmează să analizeze căile de atac ale ultimei hotărâri de CA. “Prima procedură de numire prin detașare a directorilor în interesul învățământului a fost verificată și avizată de consilierul juridic al ISJ prin semnătura lui, iar în cea de-a doua procedură nu mai există semnătura sa. Altcineva a semnat în numele său, ceea ce înseamnă că e un fals în documente publice. Inspectorul general are dreptul să delege o persoană să semneze în locul său, însă în numele consilierului juridic nu are nimeni voie să semneze. În plus, este un document (n.r. a doua procedură de numire a directorilor) care nu a fost aprobat în Consiliul de Administrație. Practic, numirea s-a făcut în baza unei proceduri neaprobate de Consiliul de Administrație. Urmează să avem și noi discuții cu consilierul juridic, să analizăm cele două căi de atac. Una dintre ele este sesizarea Ministerului Educației cu privire la această situație, pentru că vorbim de abateri privind modul în care sunt elaborate actele administrative ale ISJ. Ministerul, ca for superior, ar trebui să facă un control în urma sesizării noastre. Iar cea de-a doua cale este aceea de a ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului de Administrație de vineri și să solicităm anularea în parte a acesteia, pentru că numirea directorilor prin detașare în interesul învățământului a avut la bază o procedură care nu a fost aprobată de Consiliul de Administrație al ISJ, procedură în care s-a realizat un fals, prin semnarea în locul consilierului juridic. Trebuie să încercăm să stopăm acest mod de lucru al inspectoratului”, a conchis președintele Uniunii Sindicale “Didactica”.
La Bârlad, schimbări neașteptate la școlile gimnaziale și licee! Nemulțumirile „curg”, la fel și acuzațiile!
CIRC… Școlile și liceele din Bârlad au o nouă conducere, stabilită în Consiliul de Administrație al ISJ Vaslui de pe 8 ianuarie. Nu este nicio noutate că, de fiecare dată când se schimbă partidul de la conducerea țării, se schimbă și “garda” de prin concentrate, inclusiv în Inspectoratul Județean Școlar Vaslui, mai ales că de pe 9 ianuarie a expirat și mandatul a peste 95 de directori de școli, licee și grădinițe din județ. Schimbările făcute de CA al ISJ Vaslui au la bază criterii … politice, adică PNL, care conduce acum Ministerul Educației Naționale își impune oamenii pe funcțiile de conducere.
PSD atacă PNL, de parcă niciodată ei n-au făcut numiri politice!
Așadar, Consiliul de Administrație al ISJ Vaslui a stabilit pe 8 ianuarie cine sunt directorii sau inspectorii interimari, până la organizarea concursurilor de manageri, dar nu mai târziu de finalul anului școlar 2020-2021. În acest context, cine credeți că a sărit în sus, direct la gâtul liberalilor șefi din județ? Ați ghicit, PSD! Care acuză, prin vocea liderului Adrian Solomon, la Bârlad, că schimbările sunt … politice! De parcă ei nu au avut membri marcanți PSD cu numiri sau „concursuri” câștigate politic! Cine acuză cel mai tare? Andrei Huiban, consilierul local al PSD, a cărei soție era director adjunct la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, fiind schimbată din funcție cu o profesoară care nu face parte din niciun partid! ! Schimbările făcute sunt, clar ca lumina zilei, aproape toate politice, dar de data asta PNL este la butoane! Toți directorii sunt schimbați, cu două excepții: cel de la Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” (numărul 2), Daniel Ștefăniță și, spre marea noastră surprindere, directorul de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” (CNGRC) din Bârlad, Daniela Rodica Jitcă Horoiță, căreia i-a expirat mandatul de pe 9 ianuarie și a fost numită de CA în continure, ca manager interimar. Cu toate că, la CNGRC a scăzut semnificativ excelența … Reamintim că, în urmă cu doi ani, la admiterea pentru clasele a IX-a la profilul Mate – Info, la CNGRC la cea de a doua clasă, s-a intrat cu medii de 2,3 și 4!! Adică au ajuns să studieze la unul dintre cele mai elitiste colegii din județ, elevi care nu au promovat examenul de evaluare, obținând note de 1,2,3 și 4 la lucrarea scrisă la matematică, tocmai obiectul la care au intrat să studieze la CNGRC!
Iată schimbările stabilite de „generăleasa” Roman și CA al ISJ Vaslui!
În urma ședintei de CA de la ISJ din 8 ianuarie, s-au făcut următoarele schimbări la conducerea școlilor, liceelor și grădinițelor din Bârlad și liceele din zona arondată:
Școala „Iorgu Radu” – a fost numit consilierul local PNL, Florin Ferlovici, ca director interimar, în locul directoarei Daniela Mărcuță.
Școala „Principesa Elena Bibescu” – a fost numită director interimar învățătoarea Carmen Iacob (PNL) în locul profesorului Ionel Dumitrașc (PSD)
Școala „Episcop Iacov Antonovici” – numit director interimar prof. Georgel Bradu, în locul prof. Mariana Balan, care a refuzat postul de director adjunct interimar, preferând să meargă la catedră
Școala „Stroe Belloescu” – numită director interimar prof. Irina Buzamăt, în locul prof. Valeriu Frumuz
Școala „George Tutoveanu” – numită director interimar prof. Loredana Stoian în locul prof. Paula Dascălu, care a fost numită director adjunct.
Gădinița nr. 2 – numită director interimar Cati Slavu, în locul educatoarei Rodica Gheciu (PSD)
Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu – a rămas în continuare, ca director interimar Daniela Rodica Jitcă Horoiță, iar director adjunct a fost numită prof. Cristina Oprea, în locul prof. Mihaela Cârjonțu, cea care, la vizita prim ministrului PSD, Viorica Dăncilă, în 2019, în campania de la prezidențiale, a asigurat-o pe aceasta că: „Sunteți un om deosebit și inteligent și, dacă erați din Bârlad, vă asigur că ați fi fost codrenistă”.
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – a fost numită ca director interimar prof. Rica Luchianov, în locul prof. Gheorghe Pricop (PSD), iar ca director adjunct interimar, a fost numită prof. Aurelia Dobrea, în locul prof. Veronica Huiban (soția consilierului PSD Adrian Huiban).
Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” – numită ca director interimar Aura Ștefănică, fost inspector pe management la ISJ Vaslui, trimisă „acasă” de generăleasa Loredana Roman, pe principiu „Scoală-te de la locul tău, ca să mă așez eu”! Adică ea dorește, ca după ce va fi înlocuită din funcție, pentru că și ea trebuie să plece, să ocupe ca interimar funcția deținută până ieri de profesoara Aura Ștefănică!
Liceul A.I.Cuza – numit director interimar Costel Pascaru, fost director adjunct, în locul prof. Irina Chirilă, care a devenit director ajunct interimar.
Liceul Tehnologic „Petru Rareș„ – numit director interimar prof. Ionel Pasat (consilier local al PNL) în locul prof. Olimpia Tănase, care a acceptat să devină director adjunct interimar.
Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu” Zorleni – numit ca director interimar prof. Aurora Huluță, în locul prof. Liviu Gându (PSD).
Cezara MIRONICĂ (Bârlad)
Cine este Loredana, educatoarea aterizată în fruntea învățământului vasluian
GENERĂLEASĂ… Aflată din septembrie 2020 în fruntea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, Loredana Roman ar putea fi considerată, cu un maxim de politețe, un fel de… glumă nereușită a învățământului vasluian, ce, din păcate, se cam îngroașă. Și nu o spun invidioșii, care, desigur, încă se perpelesc de necaz, pe succesul de tip caragialesc al acesteia, ci chiar CV-ul personal o trădează într-un mod irefutabil. Dureros de subțire și cu mențiuni jenante (ex: și-a trecut în puținele repere până și niște adeverințe și niște diplome de participare, unele obținute de la niște societăți comerciale de tip “SRL”. Și nu e glumă!) Loredana Roman este, până la urmă, o educatoare, care a ajuns să conducă profesori de gimnaziu și liceu. Cum poate o educatoare, care, altminteri, are o profesie nobilă (cu condiția de a înțelege frumusețea ei, rămânând în limitele învățământului preșcolar), să dicteze și să se impună sau, pur și simplu, să discute de la egal la egal, cu profesorii de prestigiu ai județului, cei care propulsează an de an olimpici de nivel național și chiar internațional? Cu ce argumente?! Căci dacă ne uităm în CV-ul mai sus-menționat, așa, ex abrupto, observăm că doamna Loredana Roman, după ce a dat Bacul, în 1996, a stat un an în espectativă, iar, apoi, 1997, și-a început temeinica instruire profesională la o postliceală… particulară. Se numea Școala Postliceală Moldova Iași, unde se făcea carte, evident, contra cost. A absolvit-o cu succes în 2000, însă setea de cunoaștere neostoită nu i-a dat pace doamnei Roman, astfel că s-a dus în același an la o facultate, tot particulară, din Iași, unde cartea s-a făcut, de asemenea, cu banii jos. Mai face apoi, târziu, un master, care are și el o taxă anume, firește. Și, iată așa observăm paradoxul admirabil din viața profesională a educatoarei Loredana Roman: deși s-a instruit de zor pe la “particulare”, ea a ajuns să conducă ditamai instituția învățământului de stat, în speță ISJ Vaslui. Dar poate că nici măcar acest aspect nu ar fi definitoriu, dacă din bietul CV nu ar reieși fără tăgadă, că dânsa nu a susținut niciodată, la modul serios și onest, vreun examen de admitere pe undeva, care să îi ofere demnitatea omului care a muncit serios pentru locul pe care îl ocupă! Fie, de pildă, ca student la o facultate serioasă de stat, fie pe un post de conducere, obținut printr-un concurs, etc… Prin urmare, nici nu e de mirare că doamna Roman nici nu conștientizează penibilul ocupării în acest fel (și cu acest background!) a unei funcții precum cea de inspector general al ISJ. Să mai spunem că în același nefericit CV, pe lângă faptul că a trecut cu o râvnă amuzantă, toate patalamalele care i-au picat în mână și pe care niciun dascăl care se respectă, nu le-ar fi considerat demne de a fi “țintuite” într-un document serios?! Ori că “generăleasa” Roman nu a menționat nimic în privința vreunei activitități publicistice (ca o sugestie de viitor, de exemplu, măcar o carte de colorat pentru copii de grădiniță, n.r.) sau de cercetare științifică, dar, culmea comediei, dânsa e șefă peste profesori care au publicat lucrări de mare ținută culturală?! Unii ar spune că nu e aceasta o problemă, întrucât dânsa mai are timp. Posibil, numai că, dintr-o cochetărie personală, nu și-a trecut data de naștere în CV, ca să ne facem o idee. Poate data viitoare, când PMP-ul (sau te miri ce alt partid) o va numi negreșit Ministră la Educația Națională.
Curriculum vitae – Loredana Roman