Bunicii și străbunicii noștri știau să facă pâine fără drojdie, iar azi, unele din rețetele acestea sunt încă păstrate și preparate. Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva rețete deosebite, o ocazie bună de a redescoperi aromele gastronomiei autentice.
Pâine cu aluățel ca în Țara Moților
Aluățelul ține locul drojdiei și ajută pâinea să crească. Iată cum se prepară: se pune 1 kg de făină într-un vas, în mijloc se face loc și se toarnă apă călduță în care se dizolvă 1 lingură de zahăr, apoi se adaugă 1 lingură de tărâțe și 1 lingură de ulei de floarea-soarelui, de porumb sau de dovleac.
Se presară sare peste toată făina și se amestecă cu apă, până când se obține un aluat potrivit. Din acest aluat se modelează 18 – 20 de turtițe rotunde, cu diametrul de cel mult 10 cm și groase de un deget. Ele pun la uscat, la soare. Când sunt uscate perfect se păstrează în pungă de hârtie.
Pentru a face pâinea propriu-zisă, se înmoaie o astfel de turtiță într-un vas cu apă caldă , apoi se sfarâmă și se amestecă cu 1 linguriță de miere. Se pune într-un castron mai mare 1 kg de făină, se toarnă peste ea amestecul de apă caldă și aluățel sfărâmat și puțin ulei, apoi se mestecă puternic până ce aluatul începe să facă bășici. Se mai adaugă sare, pentru gust.
Aluatul astfel obținut se presară cu făină, se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit o oră. Din el se vor modela două pâini, acestea se pun în tăvi și se mai lasă să se odihnească, la căldură, jumătate de oră, iar abia apoi se pun la copt, în cuptorul preîncălzit.
Citeste mai multe pe https://evz.ro/cum-poti-sa-faci-paine-in-casa-fara-drojdie-retetele-fermecate-din-vechime.html