spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum poţi fi despăgubit dacă eşti inundat

- Advertisement -

Dacă vă treziţi cu apă în casă din cauza ploii asigurarea acoperă din costuri, iar primăria oferă ajutor.

În cazul celor care locuiesc la case, primăria ar trebui să se ocupe de scoaterea apei din locuințe și curte cu pompe

Băcăuanul George Ţandrea locuieşte la ultimul etaj al blocului şi frecvent apa îi şiroieşte pe pereţi: „Mi s-a inundat de două ori apartamentul, nu aveam nici unde să dorm pentru că paturile erau îmbibate de apă”.

Chiar dacă a izolat acoperişul din banii lui, fiindcă ceilalţi locatari au refuzat să dea bani, deşi toţi ar trebui să contribuie, tot cu apa pe pereţi s-a trezit.

Într-o situaţie şi mai tragică sunt românii care stau pe străzi pe care canalizarea este un vis.

Este şi cazul locuitorilor din zona lacului Plumbuita, din cartierul Colentina. „De câte ori plouă, apa n-are unde să se ducă, doar în curţi şi în case. Că sunt mai jos decât nivelul şoselei. Şi pe străzile unde nu s-a asfaltat e şi mai şi: acolo nu mai poţi merge din cauza noroiului. Norocul nostru a fost că am putut să ne facem asigurarea aia obligatorie. Şi asta pentru că se consideră că străzile astea sunt sistematizate şi, teoretic, nu implică niciun risc major. Dar, până acum, de când cu asigurările, n-am fost nevoiţi să apelăm la ei pentru că s-a ocupat Primăria”, mai spune bărbatul.

Semnarea unei poliţe de asigurare este o cale de a fi despăgubit dacă inundaţiile vă dau de furcă. „Dacă sunt cauzate de ploaie şi nu de calitatea proastă a acoperişului, păgubitul va fi despăgubit indiferent de etajul unde locuieşte sau de tipul locuinţei”, spune Răzvan Ierimia, membru Directorat la Astra Asigurări.

Fără despăgubire pentru apa intrată pe geamul deschis

Se achită despăgubiri chiar şi în cazul în care vecinul de deasupra a uitat apa deschisă. „Însă, dacă s-a lăsat geamul deschis, şi apa de la ploaie a intrat în casă, nu se plăteşte”, punctează Ierimia.

În ceea ce priveşte costul poliţei, calculul se face în funcţie de valoarea apartamentului. Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Consultanţă în Asigurări, spune că un apartament de 50.000 de euro nu poate primi o despăgubire mai mare de 20% din valoarea sa.

„La inundaţie, un apartament nu e distrus în totalitate. Costul pentru o asigurare împotriva tuturor dezastrelor – foc, inundaţii, alunecări de teren etc – este 150-200 de euro pe an”, adaugă el. (A contribuit Mădălin Pribu)

Obligaţiile primăriilor la inundaţii

Atunci când o casă este inundată, autorităţile locale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să ajute cu pompe pentru evacuarea apei. În ceea ce priveşte despăgubirile, acestea nu mai sunt acordate celor care nu au încheiată o poliţă de asigurare.

Totodată, pentru cei rămaşi fără un acoperiş deasupra capului, primăriile trebuie să găsească un loc pentru cazare şi să ceară alimente de la rezerva de stat pentru hrănirea lor.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.