spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Cum justificã Dan Marian teapa anului

- Advertisement -

Afacerea Pufulete

ADEVÃR SAU MINCIUNÃ… Senatorul PDL, Dan Marian, recunoaste cã nu a mai plãtit creditul de 700 de mii de euro pe care l-a contractat la Garanti Bank, însã spune cã a fost fortat de pretentiile mari ale bãncii, dar si de… anul electoral 2012! “Sã nu uitãm cã au fost douã lucruri care au influentat activitatea firmei mele anul trecut. În primul rând, a fost an electoral. Pe urmã, am avut pierderi de 11 miliarde de lei vechi, pe care nu am avut cum sã le acopãr”, sustine presedintele PDL. Asta înseamnã cã, fiind an electoral, senatorul a scos sute de mii de euro din firma sa pentru a-si achita facturile la pliante, bannere, publicitate electoralã si alte chestii care l-au ajutat sã ajungã din nou în Parlament. Cum pufuletii nu s-au mai vândut asa de bine, a ajuns repede la fundul sacului cu euro, asa cã a trebuit sã meargã la bancã, sã cearã clementã. Acuma, spune Marian, este în cãutare de investitori pentru afacerea sa, care este pe punctul de a ajunge la vânzare. “O sã vinã taicã-meu si o sã bage câteva sute de mii de euro în afacere, asta e treaba. Mai sunt si alti investitori, lucrez acum la un program de reorganizare a societãtii. Pur si simplu, am cerut falimentul ca sã mã protejez de bancã”, mai recunoaste parlamentarul, care dã un prost exemplu pentru toti cei care au contractat credite la bãnci, garantând cu banii statului român, prin Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cum este cazul sãu.

Senatorul Marian povesteste cu dezinvolturã cum a scãpat de creditul de 700 de mii de euro pe care l-a luat de la Garanti Bank în urmã cu câtiva ani, pe când era la putere. Practic, acesta spune cum a ajuns atât de smecher, încât a fentat achitarea unui credit important folosindu-se de banii statului român, dar si de anumite scãpãri ale legilor fiscale. “Eu am venit cu garantii si contragarantii puternice, care acoperã acest credit, atunci când am mers la bancã sã iau creditul. Am pus si bunurile personale la bãtaie, sunt super-acoperit, nu-mi fac probleme din cauza garantiilor. Numai ratele si dobânzile la credit erau 8-900 de milioane de lei pe lunã, deci dãdeam pe an peste 10 miliarde la bancã. Am mers la începutul anului, prin februarie, si am cerut bãncii sã ajungem la o întelegere cu o refinantare, ceva, sã mai scadã si dobânzile, pentru cã era înrobitor. Am arãtat cã, anul trecut, am avut pierderi de 11 miliarde de lei, pentru cã s-au majorat preturile la combustibili, la energie, la gaze, toate s-au scumpit. Cei de la bancã nici nu au vrut sã audã de cererile mele, asa cã am decis sã declar singur falimentul, pentru a mã apãra de pretentiile bãncii”, sustine senatorul Marian.

Dan Marian si “cãciula” de bani pe care o va plãti statul român

Ce înseamnã declaratiile de mai sus? Cã senatorul a gãsit portita cu intrarea în faliment, stiind cã are în spate Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cel care acum trebuie sã dea banii la bancã, în locul parlamentarului. O practicã dubioasã care, dacã ar fi aplicatã de toti cei aflati în situatia sa, ar duce statul român la faliment. Dan Marian nu este îngrijorat si i se pare normal ce s-a întâmplat. “Fondul de Garantare o sã achite creditul, dupã care se va înscrie pe lista creditorilor. Afacerea mea nu se va închide, cum ati fi tentat sã credeti, dimpotrivã. Am 100 de angajati în spate si port responsabilitatea pentru ceea ce fac. Am plãtit si la fondul de garantare si la cel de contragarantare, am pus si bunurile mele si ale sotiei la bãtaie, suntem super-asigurati. Nu se pune problema cã nu putem achita creditul. Numai dacã vând pizzeria si cazinoul de la Husi obtin în clipa urmãtoare 400 de mii de euro, ca sã nu mai pun în calcul si afacerea, brandul pe care l-am construit în Husi. Problema e cã facem acel plan de reorganizare, conturile trec în administrarea statului român si lucrurile vor merge bine în câtiva ani. Nu sunt singurul în situatia asta, sunt si alte firme din Husi în aceeasi situatie, au cerut intrarea în faliment tocmai pentru a se pune la adãpost de pretentiile bãncilor sau altor creditori”, mai spune, destul de senin, senatorul Marian. Ceea ce evitã sã spunã senatorul este cã, anul trecut, a cheltuit sute de mii de euro în campania electoralã, bani luati din firmã, iar societatea a ajuns rapid la groapa falimentului. Singur o recunoaste: “În 2011, aveam de încasat de la diverse firme suma de 6 miliarde de lei. Ori, am avut un an bun si am terminat si cu profit, cu peste 1 miliard, deci am acoperit si pierderile”.

Nicã, o marcã de milioane de euro!?

Dar, bomba parlamentarului vine tocmai la final. Spune cã marca sa de pufuleti, Nicã, ar valora cam 2 milioane de euro! “Dacã vreau sã vând marca, si mâine gãsesc firme care sã plãteascã pentru ea, obtin peste douã milioane de euro. Dar, sã fie clar: nu o vând! Am identificat deja potentiali investitori pentru afacerea mea. Unul dintre ei este tatãl meu, pe care o sã-l iau în firmã. I-am spus cã vine cu câteva sute de mii de euro alãturi de mine în firmã si salvãm afacerea”, explicã senatorul Marian. Cum a luat Dan Marian creditul? Simplu. Folosindu-se de influenta sa politicã, fiind la putere în acea perioadã, prin 2010, deputatul de atunci Dan Marian a apelat la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cerând un credit urias, cu care urma sã-si dezvolte afacerea. Statul român a intrat pãrtas la acest credit, pentru cã urma sã returneze banii cãtre bancã, dacã Marian dãdea faliment, ceea ce s-a si întâmplat. Însã, banca si-a luat si ea mãsurile proprii de protectie, cerând ca Dan Marian si sotia sa sã garanteze personal cu bunurile pe care le detin pentru suma primitã prin linia de credit. Acum, cei doi au bãgat firma în faliment, iar statul român este bun de platã, cei 700 de mii de euro urmând a fi suportati de contribuabilii români.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.