spot_img
spot_img
7.9 C
Vaslui
10-ian.-2025

Cum ieftinesc băncile creditele dar ele rămân tot scumpe

- Advertisement -

Cererea de credite rămâne slabă, iar băncile au început să taie ușor din cos­turile împrumuturilor. Chiar și așa, creditele au rămas, în octombrie, mai scumpe decât în prima parte a anului.

Costurile efective medii suportate de clienții persoane fizice la creditele noi acordate de bănci au scăzut în octombrie cu până la 1,43 puncte procentuale, comparativ cu cele înregistrate în septembrie, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Cea mai mare scădere a fost consemnată de creditele de consum în euro, în cazul cărora dobânzile medii au scăzut de la 9,73%, în septembrie, la 8,31%, în octombrie. Prețul acestor credite a mai fost sub 9% și în iunie.

Cea de-a doua ieftinire importantă a fost consemnată pe segmentul creditelor de consum în lei. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie la aceste împrumuturi a scăzut cu aproape un punct procentual față de septembrie, ajungând la 18,28%. Chiar și în aceste condiții, prețul acestor credite rămâne mai mare decât cel practicat în primăvara acestui an, când DAE medie a scăzut până la 17,20%.

Împrumuturile pentru locuințe s-au ieftinit mai lent decât creditele de consum. DAE la creditele ipotecare în euro s-a redus cu 0,76 puncte procentuale, ajungând la 5,93%. Însă și prețul acestor finanțări a fost mai mare în octombrie decât în alte luni ale acestui an: în februarie au fost contractate cele mai ieftine ipotecare – cu DAE de 5,49%. În cazul împrumuturilor pentru case în moneda națională s-a înregistrat cea mai mică reducere a costurilor plătite de clienții băncilor – 0,6 puncte procentuale, DAE ajungând la 10,55%.

Cererea rămâne la fel de slabă

Băncile au verificat bonitatea a aproape 103.000 de potențiali clienți în octombrie, arată numărul de interogări ale bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare adminsitrată de BNR. Numărul de interogări este cu doar 1% mai mare decât cel înregistrat în septembrie. Majoritatea băncilor se axează în această perioadă pe refinanțarea creditelor contractate de la concurență. În același timp, numărul verificărilor făcute de instituțiile de credit pentru a vedea bonitatea clienților proprii s-a menținut la circa 75.000. Băncile fac astfel de verificări când clienții le solicită restructurarea creditelor și atunci când observă că aceștia nu își plătesc la timp ratele.

Cresc depozitele populației

Valoarea sumelor pe care persoanele fizice le au de rambursat băncilor a scăzut cu 1,4 miliarde de lei în octombrie față de septembrie, până la aproape 101,2 miliarde de lei. Însă soldul creditelor contractate de populație era puțin mai mare decât cel raportat în octombrie 2009. Soldul creditelor populației s-a menținut datorită avansului fi­nan­țărilor în valută, care a contrabalansat scăderea consemnată pe segmentul împrumuturilor în lei.

Dacă sumele pe care populația le datorează băn­­­cilor se mențin la valori similare, cresc în schimb sumele economisite. Depozitele per­­soanelor fizice însumau 100,6 miliarde de lei la sfârșitul lui octombrie, în creștere cu 5,3 miliarde față de aceeași dată a anului precedent.

Preferate au fost depozitele în moneda națională, în cazul cărora sumele economisite au crescut cu 7,7%, ajungând la 61,5 miliarde de lei. Economiile populației în valută au crescut cu 6,6%, până la 39,16 miliarde de lei.

Dobânzile la depozitele la termen în lei sunt mai mici decât în urmă cu un an, fiind în medie de 7,39% în octombrie în cazul depunerilor pe termene de cel mult 12 luni.

Și în cazul depozitelor în euro, boni­ficațiile medii plătite de bănci au fost de 3,17% în octombrie, mai mici decât în urmă cu un an, dar în ușoară creștere față de lunile anterioare.

0,96%
este scăderea dobânzilor medii la creditele de consum în lei în octombrie

1,42%
este scăderea dobânzilor medii înregistrată, în octombrie, la creditele de consum în euro
capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.