Putine lucruri din aceasta viata sunt mai bune decat o paine calda, facuta in casa si proaspat scoasa din cuptor. Datorita texturii ei crocante si pufoase in acelasi timp, a aromei dulcege si a mirosului care invaluie intreaga bucatarie, painea de casa este un deliciu mai satisfacator decat cele mai alese si scumpe feluri de mancare.
Desi poate parea intimidant, a framanta si a coace o paine se va dovedi a fi un proces cat se poate de simplu, daca ai curajul sa incerci.
Pentru una dintre cele mai usoare retete de paine alba, vei avea nevoie doar de cateva ingrediente:
- 3 cani de apa calduta;
- 3 linguri de drojdie uscata;
- 1 lingura de sare;
- 4 linguri de ulei vegetal;
- O jumatate de cana de zahar;
- 8 cani de faina pentru paine, de tip 550 sau 650
Intr-un bol incapator, amesteca bine apa calduta, drojdia, sarea, uleiul, zaharul si doar patru dintre cele opt cani de faina. Apoi, acopera vasul si lasa drojdia sa actioneze timp de aproximativ o ora, pana cand amestecul isi dubleaza dimensiunea.
Apoi, scoate aluatul din bol si framanta-l, adaugand treptat celelalte patru cani de faina, care sa-l inchege pana la consistenta elastica dorita. Unge un bol cu ulei vegetal si plaseaza aluatul in acesta, intorcandu-l de cateva ori, pentru a-l acoperi in mod uniform cu putin ulei. Dupa aceea, acopera bolul cu un prosop umed si lasa ingredientele sa interactioneze, pana cand aluatul creste, dublandu-se ca dimensiune.
Dupa ce amestecul a crescut din nou, apasa-l cu pumnul de cateva ori, pentru a scoate excesul de aer din interiorul acestuia. Lasa-l din nou in repaus timp de cateva minute, iar apoi scoate-l din vas si imparte-l in trei sectiuni dreptunghiulare, pentru a obtine trei paini mai mici, cu o coaja crocanta, ideale pentru sandvisuri….https://www.beko.ro/blog/2018/05/14/cum-faci-aluatul-perfect-pentru-o-paine-de-casa-ca-pe-vremea-bunicii/