BILANT Cu ocazia apropierii zilei de 13 septembrie, când este Ziua Pompierilor Români, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã (ISU) „Podul Înalt” al judetului Vaslui a prezentat un bilant al activitãtii din primele opt luni ale anului în curs. Din datele prezentate ieri la conferinta de presã tinutã la Detasamentul de Pompieri „Slt. Martac Ioan” din Bârlad, de cãtre colonelul Neculai Olaru, seful inspectoratului, reiese cã, în 2013, activitatea pompierilor vasluieni a fost mult mai intensã decât în perioada similarã a anului trecut, numãrul situatiilor de urgentã înregistrate de ISU Vaslui fiind de 5197, fatã de 4712, anul trecut. Cele mai multe situatii au vizat acordarea asistentei medicale, cele patru echipaje SMURD intervenind în 4.731 de situatii, fatã de anul trecut, când s-au înregistrat 3888 de interventii. La finalul conferintei de presã, pompierii au avut fericita idee ca unul dintre ziaristii prezenti sã fie pentru zece minute pompier. Singurul voluntar a fost colegul nostru Emanuel Cerbu care demult îsi dorea sã se fie în „pielea” unui pompier în actiune. Si ieri i s-a îndeplinit dorinta.
Prezent ieri în subunitatea de pompieri a Detasamentului Bârlad, colonelul Neculai Olaru, comadantul ISU „Podul Înalt” Vaslui, a prezentat jurnalistilor activitatea pe opt luni a inspectoratului demonstrând, prin comparatie cu cifrele de anul trecut, cã pompierii au muncit mult mai mult în 2013. Dacã interventiile la incendii s-au redus fatã de anul trecut cu 20%, au crescut în schimb interventiile la descarcerãri cu 100% (de la 6 anul trecut la 12 în acest an) si cu 193% la interventiile la inundatii (de la 15 cazuri la 44 de cazuri). Astfel, în primele opt luni ale acestui an, au fost în total 5 197 situatii de urgentã, fatã de 4 584, în 2012. Cele mai multe au fost interventii pentru acordarea asistentei medicale (4.712 în acest an, fatã de 3 888 în 2012), urmate de incendii (167 în acest an, fatã de 210 anul trecut) si incendii de vegetatie uscatã (16 în acest an, fatã de 133 anul trecut). Au fost asistate 88 persoane, fatã de 99 în 2012, si au fost salvate 19 animale, fatã de 21 anul trecut. În ceea ce priveste incendiile, cele mai multe evenimente au fost gestionate de Detasamentul Vaslui, cu 70 de interventii, urmat la micã distantã de Detasamentul Bârlad, cu 59, apoi de Sectia Husi, cu 32 de interventii, si de SVSU, cu 6. August a fost luna cu cele mai multe incendii, 37, urmatã de martie (37) si ianuarie (32). La polul opus, cea mai linistitã a fost luna februarie, în care s-au înregistrat doar 13 incendii. Cauzele frecvente de producere ale incendiilor au fost instalatiile electrice defecte cât si burlanele si cosurile defecte (20,96% fiecare). De departe localitatea urbanã cu cele mai multe incendii este Vaslui, cu 25, urmatã de Bârlad cu 21, iar în mediul rural conduce comuna Zorleni, cu sapte cazuri de incendii unde au decedat si douã persoane, urmatã de comuna Drânceni, cu cinci cazuri. Pe timpul intervenţiilor (altele decât E.P.A.), în acest an, au fost salvate: 125 persoane ( 101 adulţi şi 24 copii) si 108 animale. S-au înregistrat si sapte persoane decedate la incendii. Din fericire, existã si o „listã albã”, pe care sunt trecute localitãti în care nu a avut loc niciun incendiu. Pot fi mentionate comunele Alexandru Vlahutã, Arsura, Bãlteni, Bogdana, Bogdãnita, Botesti, Blãgesti, Bãcani, Bunesti Averesti, Coroiesti, Dodesti, Dãnesti, Dragomiresti, Gãgesti, Fruntiseni, Mãlusteni, Munteni de Sus, Pochidia, Stãnilesti, Tãcuta, Voinesti, Vutcani, Zãpodeni.
Exercitiu de mare amploare la Bârlad
Astãzi, începând cu orele 11.00, în municipiul Bârlad va avea loc un exercitiu de mare amploare, un antrenament pentru ISU Vaslui, Garnizoana Bârlad, SAJ Vaslui, IPJ Vaslui, SMURD Iasi, ISU Iasi, Primãria Bârlad si Serviciul Local de Urgentã. Se va desfãsura timp de trei ore un exercitiu de interventie si protectie în caz de cutremur de mare intensitate. Simularea va fi precedatã de o întâlnire a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, la Primãria Bârlad, la orele 10.00. În cadrul exercitiului, populatia este rugatã sã pãstreze calmul, sã nu se creeze panicã, deoarece acest lucru este cel mai important în caz de producere a unui cutremur real si sã asculte toate indicatiile autoritãtilor. Sã închidã usile si ferestrele si sã nu împiedice actiunile fortelor de interventie care se antreneazã pentru ca într-un caz real ele sã fie mai mult decât eficiente. La exercitiu va lua parte si un elicopter, care va simula salvarea de pe acoperisul unui bloc a mai multor persoane, precum si masini speciale de interventie si descarcerare. Pe Stadionul Municipal se va ridica o tabãrã pentru „sinistrati”. Se va aplica „Codul Rosu” de interventie la ISU, SAJ, IPJ, Armatã si „Codul Alb” la Spitalul de Urgentã Bârlad si la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Exercitiul va dura aproximativ trei ore.
Zece minute pompier!
La sfârsitul conferintei de presã, col. Neculai Olaru si pompierii bârlãdeni au invitat reprezentantii mass-media sã vadã „pe viu” un antrenament al pompierilor, având inspirata idee sã invite sã participe la aceastã demonstratie si pe ziaristi. Dintre cei prezenti, doar un singur jurnalist s-a oferit voluntar, fiind vorba de colegul nostru Emanuel Cerbu, care are ca a doua mare pasiune meseria de pompier, prima fiind pescuitul sportiv. Colegul nostru a fost îmbrãcat de pompierii bârlãdeni cu echipament specific, i s-a pus masca de oxigen si a trecut prin câteva exercitii destul de simple: a urcat la o „interventie” cu scara, la circa 15 m, a mânuit tulumba cu apã si a „încercat” sã intre în „foc” find echipat cu mascã de oxigen. Datoritã ideii inspirate a pompierilor bârlãdeni, jurnalistii au trãit si ei emotiile alãturi de colegul nostru, fiind cu totii de acord cã cea mai frumoasã meserie dar si cea mai periculoasã este aceea de pompier si ea nu poate fi practicatã decât de cele mai curajoase si instruite persoane. Cu ocazia acestei frumoase initiative, jurnalistii bârlãdeni au urat „La multi ani!” pompierilor si i-au felicitat în avans de ziua lor, aceasta fiind pe 13 septembrie.