Ştiţi cum reuşeşte pisica să bea laptele sau apă? Recunoaşteţi că nu. Şi cercetătorii abia au desluşit acest mare mister al biologiei. A fost nevoie, pentru asta, de patru ingineri de primă clasă, de camere de filmat ultraperformante şi de o mulţime de ecuaţii integrale.
Ceea ce oamenii nu au reuşit niciodată să vadă cu ochiul liber au văzut camerele de filmat de mare viteză: felinele beau cu o eleganţă unică şi cu o tehnică mult mai sofisticată decât celelalte mamifere.
Câinii, de pildă, fac cu vârful limbii un fel de lingură, pe care o umplu cu apă şi o aduc în gură rapid, de unde şi zgomotul specific lipăitului.
Ei bine, metodele de băut ale pisicii depind de capacitatea sa instinctivă de a calcula echilibrul dintre forţa inerţiei şi cea a gravitaţiei. Mai precis, pisica îşi tranformă vârful limbii într-o mică suliţă cu care împinge, delicat, suprafaţa lichidului, după care limba e retrasă imediat în gură, trăgînd după ea o coloană de lichid.
Fix în momentul în care gravitaţia e pe punctul de a trage înapoi lichidul, pisica închide gura şi, evident, şi apa. Tot procesul, care a fost şi pus în ecuaţie de fizicienii de la celebrul Massachussets Institute of Technology, se face la o viteză de un metru pe secundă, de patru ori pe secundă. Ecuaţia e valabilă la toate felinele, de la puii de pisică la lei şi tigri.
Până acum se credea că pisica reuşeşte să bea graţie asperităţilor de pe limbă, ceea de s-a dovedit fals.
realitatea.net