spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Cum au votat parlamentarii vasluieni, în ziua motiunii de cenzurã!

- Advertisement -

AMENINTATI… Cu securea deasupra capului si amenintãri de excludere din partid, cei sapte parlamentari vasluieni ai aliantei PSD-ALDE – sase de la PSD si unul de la partidul lui Tãriceanu – au mers ieri la vot si l-au demis pe Sorin Grindeanu, în cea mai agitatã zi politicã din acest an. Cu mici emotii, Liviu Dragnea a cîstigat în fata lui Sorin Grindeanu, dupã ce motiunea de cenzurã a trecut cu 241 de voturi „pentru” si doar 10 „împotrivã”. Astfel, Guvernul Grindeanu este demis si urmeazã sã se stabileascã noul premier. Initial, se auzea cã deputatul Ana Birchall ar fi una dintre propuneri, însã se pare cã aceastã variantã a cãzut, dupã discutiile de ieri din partid. Referitor la motiune, la final, Victor Ponta a declarat: „PSD a pierdut, dar poate cîstigã România”. Pe de altã parte, Sorin Grindeanu a anuntat cã în opinia sa, ministrii care au votat motiunea de cenzurã au votat, de fapt „împotriva lor”. Liviu Dragnea a spus cã are patru propuneri de premier, dar la Cotroceni va merge cu o singurã propunere. Totodatã, Dragnea a tinut sã cearã scuze românilor pentru greseala de a-l desemna premier pe Sorin Grindeanu. Cel mai probabil, PSD va organiza duminicã un CExN pentru a stabili cu ce propunere de premier vor merge la presedintele Klaus Iohannis, comitet la care va merge si Dumitru Buzatu, presedintele PSD de la Vaslui.

Ziua de ieri a fost o piatrã de încercare pentru cei patru deputati si doi senatori ai PSD Vaslui, care riscau excluderea din partid, dacã nu s-ar fi prezentat la Parlament, sã voteze cãderea Guvernului Grindeanu. Nici senatorul ALDE Ion Hadârcã nu s-ar fi simtit mai bine în partid, dacã ar fi refuzat sã meargã la Bucuresti. Toti cei sapte parlamentari din partea PSD-ALDE s-au asezat cuminti în bãnci si, când le-a venit rândul, au votat cu bilele la vedere, ca sã nu existe niciun dubiu cã ar trãda partidul. Rând pe rând, Ana Birchall, Adrian Solomon, Aurel Cãciulã, Irinel Stativã, Doina Silistru sau Gabriela Cretu, cei sase parlamentari PSD de Vaslui, dar si Ion Hadârcã, de la ALDE, au votat pentru cãderea Guvernului pe care tot ei l-au învestit, cu câteva luni în urmã. În timpul votului, Liviu Dragnea s-a asezat cât mai aproape de urne, pentru a vedea cum voteazã alesii. Votul din plen s-a încheiat dupã aproximativ douã ore în care parlamentarii au votat cu bile. Cele douã urne au fost duse pentru numãrare, iar la scurt timp, Mircea Drãghici a anuntat rezulatului votului: 241 de voturi „pentru”, doar 10 împotrivã. Guvernul Grindeanu a picat. Un alt parlamentar de Vaslui, Daniel Olteanu, de la PNL, a stat în bãnci, hotãrât sã-si ajute amicii din PSD, la nevoie, desi partidul a interzis parlamentarilor sãi sã meargã la vot. Si „bãiatul cu rucsacul”, deputatul USR de Vaslui, Mihai Botez, a stat cuminte în bãncile Parlamentului, fãrã sã meargã la vot. Corneliu Bichinet, de la PMP, nici nu a fost prezent în salã, la momentul votului, pentru cã Bãsescu le-a cerut celor de la Miscarea Popularã sã nu se prezinte la vot. Una peste alta, ziua de votare a trecut cu bucurie pentru Liviu Dragnea si pesedisti, care au vãzut plecat de la masa puterii un Guvern pe care nu-l mai controlau deloc. „Dupã cum mã asteptam, PSD a reusit o premierã istoricã si anume sã îsi demitã propriul Executiv. Din pãcate aceastã crizã stârnitã de cele douã clanuri ale Partidului Stat împinge România într-o crizã politicã accentuatã. Am urmãrit astãzi declaratiile celor doi combatanti, în spetã Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu, si trag concluzia cã ambii nu sunt interesati decât de putere si nicidecum de vestitul „PROGRAM DE GUVERNARE”. Mai mult, nu trebuie sã uitãm celebrele gafe ale acestui Executiv în cele cinci luni de guvernare, respectiv OUG 13 si legea salarizãrii unitare, îndelung si în detaliu dezbãtutã în fiecare searã la posturile de televiziune „prietene”. Mã bucur cã mãcar au reusit sã îsi demitã siguri guvernul, fãrã ca PSD-ul sã apuce sã voteze vreo lege negociatã cu UDMR, cum au fost proiectele de lege retrase ieri”, a fost reactia unuia din vicepresedintii PNL Vaslui, dupã vot.

Adrian Solomon nu a avut emotii: „Sorin Grindeanu a fost prietenul meu, dar s-a hiclenit

„Nu am avut nicio emotie la vot, se stia încã din ziua de marti cum vor sta lucrurile la urne. Problema a fost la Ponta, cã numãra gresit… Am votat, trebuie sã recunosc, cu oarecare mâhnire, pentru cã am fost coleg cu Sorin Grindeanu, chiar si prieteni, dar în momentul în care s-a hiclenit mãsura luatã de CEx a fost una corectã. Nu mai poti colabora cu cineva care nu trage în aceeasi directie cu partidul. Cu toatã pãrerea de rãu, astãzi a trebuit sã tãiem nodul gordian. Am vãzut cã au mai rãmas cam 10 securisti în partid, sperãm sã fie ultimii. Prin urmare, dupã aceastã zi agitatã, îmi vine în minte o expresie celebrã: „Fiat Justitia, ruat caelum”, care în traducere liberã înseamnã „Sã se facã Justitie, chiar de-ar fi sã cadã cerul”. O zi tristã”, a conchis, asearã, deputatul Solomon. La rândul sãu, senatoarea Doina Silistru a spus: „Niciun proces de votare nu se face fãrã o minimã emotie. Nu am fost surprinsã la final, când am auzit rezultatul votului la motiunea de cenzurã, asta demonstreazã cã existã o coalitie unitã. Sper ca sãptãmâna viitoare sã avem un guvern nou, care sã recupereze perioadele pierdute din termenele propuse initial, pentru modernizarea României”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.