spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Cum apar şi dispar milioanele din averea lui Liviu Jitea

- Advertisement -

Comparativ cu Top 500 Forbes, unde nici nu i se pomeneşte numele, în Top 300 Capital afaceristul Liviu Jitea de la Vinexport apare între cei mai bogaţi romani u averea familiei Jitea este estimată la peste 100 milioane de euro, bani făcuţi în special din afacerile cu alcool u în top 300 de milionari de la Capital nu se mai regăseşte familia Zanfir u cu toate că este unul dintre milionarii tineri din judeţ, Daniel Guzu de la Ţifeşti nu a fost “văzut” de Camera de Comerţ Vrancea la topul firmelor u ceilalţi miliardari care prosperă din Vrancea fac avere din afacerile cu statul

Liviu Jitea este cel mai bogat om de afaceri din Vrancea, cu o avere de 100 – 110 milioane de euro, potrivit jurnaliştilor de la Capital, care au ajuns la alte concluzii decît cei care au întocmit topul Forbes 500 de milionari. Omul de afaceri a fost premiat şi de Camera de Comerţ, prin una din firmele sale, fiind unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa băuturilor alcoolice. În rest, în top se regăsesc aceiaşi afacerişti ca la Forbes, cu excepţia familiei Zanfir. Luîndu-i în calcul şi pe afaceriştii “de import” Dorinel Umbrărescu şi Corneliu Istrate, se poate trage concluzia că afacerile cele mai profitabile din Vrancea sînt cele derulate cu statul sau exploatînd slăbiciunile statului, aşa cum se întîmplă la vinuri şi alcool.

Dorinel Umbrărescu conduce şi în Top 300 Capital al celor mai bogaţi romani, între oamenii de afaceri care au legătură cu Vrancea. Acesta este pe locul 16, cu o avere de 330-350 milioane euro. Îl urmează, pe locul 59, omul de afaceri Liviu Jitea din Focşani, cu o avere de 100-110 milioane euro. Acesta nu a fost inclus în Topul Forbes al celor mai avuţi romani. “Compania locomotivă a grupului deţinut de Liviu Jitea, Vinexport Focşani, a continuat exporturile, în special pe piaţa chineză, unde concurează cu produse similare din Franţa, Spania, Italia, Australia, Chile, Africa de Sud şi Argentina. De altfel, Liviu Jitea a făcut parte din delegaţia oamenilor de afaceri care l-au însoţit pe premierul Emil Boc în vizita întreprinsă, în vară, în China. Liviu Jitea estimează că, pînă la finele lui 2011, exporturile companiei sale către China vor creşte cu 30%”, scriu cei de la Capital. Pe locul 80, cu o avere de 75-78 milioane euro, figurează omul de afaceri Corneliu Istrate de la Vega 93 Galaţi, un constructor care are “lipici” la contracte pe bani publici pe drumurile din Focşani şi Vrancea în general. Pe locul 146 se poziţionează Luchi Georgescu de la Vincon SA Vrancea, cu o avere de 40-42 milioane de euro, care spune că graţie investiţiilor în viticultură, industria cărnii sau turism, afacerile au revenit pe creştere în anul ieşirii din recesiune. Partenerul său de la Vincon, Gigi Neţoiu, este poziţionat pe locul 229 în Topul Capital, cu o avere de 25 milioane euro.

Nou intrat în Topul Capital, pe locul 293, este Daniel Guzu, noul moşier de la Ţifeşti, cu o avere estimată la 18 milioane euro, bani din materiale de construcţii şi viticultură. “Nu am crescut împinşi de val, ci am reuşit să avem acest plus prin faptul că am adus ceva nou în piaţă”, a declarat Guzu pentru Capital, cu referire la vopseaua fără miros lansată pe piaţă în luna aprilie. Comparativ cu Topul Forbes, din cel realizat de Capital lipsesc soţii Lilieana şi Vasile Zanfir, creatorii lanţului de magazine ce le poartă numele şi care s-au extins recent şi în judeţele vecine. În Top 300 Capital liderul bogaţilor este Frank Timiş, cu o avere de 1,60-1,65 miliarde euro făcuţi din industria extractivă. În Forbes, cel mai bogat apărea Dinu Patriciu.

Cum apar şi dispar 100 de milioane de euro

Diferenţele dintre clasamente realizate de jurnaliştii de la Forbes şi Capital sînt rezultatul instrumentelor utilizate pentru cuantificarea averilor. Cu toate acestea, în unele cazuri se înregistrează diferenţe foarte mari. Una dintre acestea este în cazul afaceristului Liviu Jitea, care nu regăseşte în Topul Forbes, dar este creditat cu 100 – 110 milioane de euro de către cei de la Capital, care l-au remarcat şi anul trecut. După cum îi merg treburile omului de afaceri, mai degrabă neintrarea în Topul Forbes poate fi catalogată drept surprinzătoare. După cum se ştie, vinurile şi băuturile alcoolice de la fabricile acestuia au împînzit piaţa din ţară. În ultimii ani, potrivit informaţiilor din piaţă, acesta a cîştigat foarte mult din comercializarea băuturilor fermentate liniştit, altele decît bere şi vinuri, pentru care nu s-au perceput accize mult timp. De asemenea, Vinexport, aşa cum remarcă şi jurnaliştii de la Capital, are o prezenţă din ce în ce mai activă pe piaţa de vinuri din China şi viitorul este promiţător din acest punct de vedere. Referindu-ne strict la rezultatele financiare, Trust LF Trade a avut cele mai bune performanţe în 2010, cu un profit de 3,4 milioane lei. De altfel, firma a fost premiată de Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Vrancea la “Topul firmelor vrîncene” şi a ocupat prima poziţie la categoria sa de activitate. În schimb, Vinexport a înregistrat în anul precedent pierderi în valoare de 1,6 milioane lei şi nu s-a aflat printre premianţi. Soţii Lilieana şi Vasile Zanfir s-au situat pe primul loc în topul realizat de CCIA la categoria comerţ cu amănuntul, în schimb nu au mai intrat în topul realizat de Capital. În clasamentul Forbes aceştia figurau cu o avere de 7 -8 milioane euro. Cu toate că este unul dintre oamenii de afaceri cei mai vizibili din judeţ, Daniel Guzu nu a fost “văzut” de Camera de Comerţ şi Industrie Vrancea. Explicaţia este faptul că investiţiile în vopseluri sînt derulate lîngă Bucureşti, iar podgoria de la Ţifeşti este încă la început. Daniel Guzu a reuşit performanţa ca după ce a renunţat la o afacere cu vopseluri să înceapa alta şi să aibă vînzări în creştere pe o piaţă afectată de criza economică.

De la stat se cîştigă mai mult decît din privat

Afacerile cu statul sînt mult mai profitabile decît cele derulate cu girul politicienilor. Cazurile lui Dorinel Umbrărescu şi Corneliu Istrate sînt cel mai bun exemplu în acest sens. Ambii au dovedit că au abilitatea de a se băga sub pielea politicenilor. Primul a crescut sub umbrela social – democratului Viorel Hrebenciuc, iar al doilea lîngă un alt social – democrat, gălăţeanul Dan Nica. Cei doi au acumulat acum suficientă putere astfel încît nu mai pot fi ignoraţi de nici o administraţie, chiar în cazul unor lucrări în încredinţarea cărora nu ar interveni nimeni. Cu toate că au numeroase afaceri în Vrancea, Umbrărescu şi Istrate îşi plătesc grosul taxelor în alte judeţe şi nu prea contribuie cu nimic la visteria judeţului. Liviu Jitea nu este ocolit de controverse, deoarece numele acestuia a fost vehiculat de mai multe ori în trecut în afaceri cu alcool, derulate chiar cu complicitatea instituţiilor statului. De altfel, această piaţă este o sursă de îmbogăţire rapidă dacă se exploatează slăbiciunile sistemului. Trust LF Trade a fost inclusă în categoria marilor contribuabili din judeţ, intrînd în portofoliul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. De asemenea, Vinexport SA este una dintre firmele care contribuie destul de mult la bugetul judeţului, deoarece, după TVA, accizele constituie a doua sursă importată de venituri pentru stat. În Vrancea, doar Vinexport şi Vincon contribuie semnificativ la buget cu sume provenite din accize.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.