spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
28-apr.-2025

Cum a tocat Federația Tinerilor din Vaslui peste o jumătate de milion de lei: cafele, mâncare, team building-uri, salarii, electrocasnice și alte achiziții

- Advertisement -

CUM SE ARUNCĂ CU BANII… Federația Tinerilor din Vaslui, organizația care implementează proiectul “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”, a tocat anul trecut peste 500.000 lei, bani publici, veniți de la Primăria și Consiliul Local Vaslui. În ce au fost investiți? În câteva piese de mobilier – birouri, laptopuri, tablete grafice, electrocasnice (frigider, cuptor cu microunde, espressor etc), aparat foto, scaune, dar și în derularea unor activități cu liceenii din oraș. Multe dintre ele au avut un număr mic de participanți și un impact aproape zero în comunitate, însă au fost și vreo două evenimente care au adunat 200-300 de persoane. Dacă analizăm raportul financiar pe anul 2024 al federației, constatăm probleme serioase în gestionarea fondurilor acesteia: deși aceasta a cumpărat tablete grafice și un aparat foto, pentru evenimente a apelat la graficieni și fotografi/videografi din oraș. Spre exemplu, pentru evenimentul Târgul de Hobby-uri, echipa de proiect a plătit 11.000 lei pentru grafică identitate vizuală, printarea materialelor și roll-up-uri, iar 5.000 lei unui videograf pentru șase video-uri din cadrul evenimentului. Pe pagina oficială de Facebook a proiectului, însă, nu apare nicio imagine sau vreun video de la eveniment. Ba mai mult, Târgul de Hobby-uri nu a fost deloc promovat de Federația Tinerilor din Vaslui în spațiul online. Și nu este singurul eveniment în această situație: pentru Gala tânărului vasluian s-au plătit 2.000 lei unui fotograf, însă pe Facebook s-au publicat doar patru fotografii, care nu par a fi realizate de un profesionist. De ce s-a apelat la serviciile graficienilor și ale fotografilor, când aceste lucruri puteau fi făcute de voluntari, tineri studenți, nu știm, însă poate va răspunde echipa de proiect. Bani frumoși s-au investit și în pregătirea echipei de proiect, în întâlniri cu treineri, într-un team building la Pădureni, participări la diverse evenimente din țară, salariile celor din conducere și chiria pentru doi dintre membri. În ciuda celor 588.741 lei investiți, anul trecut, în proiectul “Vaslui, Capitala Tineretului din România”, rezultatele au fost slabe: număr redus de participanți la multe dintre evenimente și impact insesizabil în comunitate. Nici măcar investiția în membrii de proiect nu se observă. Suntem aproape de finalul celei de-a patra luni în care Vasluiul e capitala tineretului din România, iar acest lucru nu se simte în oraș pentru că, până acum, niciun eveniment al federației nu a făcut Vasluiul să strălucească în țară.

Federația Tinerilor din Vaslui (FTV) a avut la dispoziție, anul trecut, aproape 600.000 lei. Aproape 5.000 lei au venit printr-un contract de sponsorizare de la Banca Comercială Română, iar 10.800 lei de la Asociația pentru Dezvoltare Urbană. Restul de bani au venit din vistieria Primăriei și a Consiliului Local Vaslui. Federația Tinerilor din Vaslui, cea care implementează proiectul “Vaslui, Capitala Tinerilor din România 2025”, a avut, anul trecut, patru angajați, dintre care unul pentru o durată scurtă de timp – trei luni de zile. Este vorba despre Denisa Săvuc (în prezent fost președinte FTV) – 3.500 lei net, Ștefan – Ovidiu Gherasim (actualul președinte FTV) – 3.500 lei net, Teodora Mihăilă – secretar general al federației – 3.500 lei net, Elisa Balcan Andriescu – 2.680 lei net, Vlad-Emanuel Biliuță – 3.500 lei, Ioan Crețu – 1.750 lei (n.r. jumătate de normă, contract pe trei luni). Pentru că nu sunt din Vaslui (sic!), pentru doi dintre angajați federația plătește chirie în oraș: 1800 lei/lună pentru ambii.

Federația Tinerilor din Vaslui – 47.000 lei investiți în mobilier, laptopuri și electrocasnice – frigider, cuptor cu microunde, espressor

Ovidiu Gherasim, președintele Federației Tinerilor din Vaslui

Pentru că, anul trecut, Federația Tinerilor din Vaslui a pornit practic de la zero, conducerea a făcut mai multe achiziții: două laptopuri în valoare de câte 4.199 lei, laptop pentru coordonatorul departamentului de comunicare – 4.899 lei, laptop și mouse – 3.557 lei, aparat foto DSLR – 3.149 lei, mouse pad (5 buc), cooler laptop (5 buc), mouse wireless (5 buc) frigider – 4.051 lei, tabletă grafică – 543 lei, 5 tablete grafice – 2.896 lei, casetă luminoasă sediu – 2.000 lei, două birouri -2.225 lei, 5 scaune – 3.174 lei (n.r. 634 lei un scaun), bibliotică pentru dosarele federației – 275 lei, noptieră pentru aparatul de cafea – 216 lei, lampă birou – 184 lei, boxă portabilă cu microfon – 1.359 lei, videoproiector – 1.298 lei, cuptor cu microunde – 500 lei, fierbător apă – 130 lei, espressor și flipchart – 1.841 lei.

Investiții serioase în pregătirea echipei de proiect: deplasări la diverse evenimente din țară, întâlniri de lucru și team building-uri decontate din bani publici

Sume importante de bani au fost investite și în pregătirea echipei de proiect, precum și în deplasările, cazarea și diurna membrilor. Spre exemplu, pentru o deplasare la Cluj-Napoca, patru dintre ei au primit câte 600 lei diurnă, iar pentru trei membri s-a plătit cazarea – 1.980 lei. Echipa de proiect a mai avut deplasări la Iași, Bacău, Ploiești, București, Cluj, Cahul, însă cheltuielile au variat, membrii deplasându-se cu trenul, microbuzul sau taxiul. De asemenea, și cuantumul diurnei a variat între câțiva zeci de lei/persoană/deplasare și câteva sute de lei/persoană/deplasare. Pentru un grup de lucru, creat pentru “evaluare plan și echipă împreună cu un lucrător de tinere”, federația a cheltuit aproape 3.000 lei, cei mai mulți bani fiind plătiți pentru “servicii coaching prestate de formatorul Andrei Popescu” – 2.000 lei. O altă întâlnire de grup, desfășurată anul trecut, a fost team building-ul de la Pădureni, pentru care s-au cheltuit 18.909 lei. De acești bani, s-au plătit următoarele: catering – trei mese principale pentru perioada 21 – 25 iulie – 8.300 lei, cazare pentru aceeași perioadă – 7.999 lei, transport participanți – 2.500 lei, transport echipă – 109 lei. Rezultatul investițiilor în pregătirea echipei nu s-a văzut aproape deloc, deoarece multe dintre evenimentele organizate anul trecut au avut un număr mic de participanți și un impact scăzut în comunitate. De asemenea, în primele trei luni din anul 2025 nu s-a organizat nicio activitate sau eveniment.

Vreau să fiu antreprenor: 12.229 lei

În subproiectul “Vreau să fiu antreprenor”, Federația Tinerilor a investit 12.229 lei. Au fost incluse trei zile de ateliere în cadrul cărora diverși speakeri le-au vorbit liceenilor, maximum 15-20 la fiecare atelier, despre ce înseamnă să ai o afacere. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Fundatia Romanian Business Leader, cea care a suportat serviciile speakerilor. Federația tinerilor s-a ocupat de diverse cheltuieli: cazare (820 lei), mâncare și cafea (aproximativ 3.500 lei). Cei mai mulți bani s-au dus către materialele de publicitate – 4.703 lei și alte materiale (sacoșe, agende) – 1.000 lei. De asemenea, echipa de proiect a plătit 1.200 lei un fotograf pentru a realiza poze în cadrul atelierelor, însă pe pagina oficială a proiectului nu sunt mai mult de 20 de fotografii, în total, de la cele trei ateliere de antreprenoriat.

“Green Gen”: 11.311 lei. Șase mii de lei pentru trainer (record în materie), restul pentru mâncare

Un alt subproiect, implementat anul trecut în cadrul proiectului “Vaslui, capitala Tineretului din România, este “Green Gen”. Acesta a inclus câteva ateliere de ecologie pentru câțiva liceeni din Vaslui (n.r. 16 persoane, cu tot cu echipa de proiect). La unul dintre ateliere a fost invitat Dan Ursu Oar – “vlogger Ciupercuționist”. Acesta a fost plătit pentru prestația sa cu 6.000 lei. Finalul activităților dedicate ecologiei a fost marcat pompos pe pagina de Facebook a proiectului: “Am încheiat cu succes Ediția Pilot 2.0 Ecologie din cadrul A.C.C.E.D.! Le mulțumim participanților care s-au implicat și ne-au fost alături în aceste trei weekenduri în care am discutat despre diferite subiecte, cum ar fi economia verde, sustenabilitate și impactul stilului de viață sustenabil. De asemenea, îi mulțumim speakerului nostru @celmaiursit , care a desfășurat atelierul “Ciuperci 101” și care ne-a împărtășit informații specifice ciupercăriei!”. Totuși, ce înseamnă “am încheiat cu succes”? Cum măsoară echipa de proiect succesul? Câți liceeni au fost informați și, mai ales, cum vor schimba aceste ateliere comportamentul lor? Sunt întrebări fără răspuns, la care echipa de proiect trebuia să se fi gândit până acum și să le fi prezentat.

Or02 (Robot in 20 hours): 38.093 lei

Pentru subproiectul Or02 (Robot in 20 hours), Federația Tinerilor a cheltuit, anul trecut, 38.093 lei. Cei mai mulți bani au mers către piesele de robot și materiale necesare acestuia: 27.679 lei. De asemenea, echipa de proiect a mai cumpărat prăjituri de 2.688 lei, cafea de aproape 900 lei și mâncare de 3110 lei; la aceste cheltuieli se mai adaugă taxe vamale de aproximaiv 3000 lei și tipărituri – 709 lei.

Vasluiul pedalează: 17.887 lei

Evenimentul “Vasluiul pedalează” a costat 18.887 lei, însă a reunit și un număr mai mare de participanți – 350 de cicliști. Bugetul alocat a fost distribuit astfel: sonorizare – 1000 lei, grafică și realizare fizică indicatoare și panouri – 3550 lei, corturi – 12.147 lei, transport corturi – 1190 lei. Niciun eveniment nu a fost promovat pe pagina oficială de Facebook a proiectului “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”. Imagini din cadrul “Vasluiul pedalează” au apărut, în schimb, pe pagina Clubului de ciclism Vaslui, unul dintre partenerii evenimentului.

Târgul de Hobby-uri: 21.080 lei. 6 clipuri plătite cu 5000 lei, dar niciunul nu a fost publicat

PRESTĂRI DE SERVICII “UMFLATE”… Un alt eveniment organizat de Federația Tinerilor din Vaslui, anul trecut, este Târgul de Hobby-uri. A costat 21.080 lei, iar jumătate din sumă a mers către grafică identitate vizuală, printarea materialelor și roll-up-uri – 11.000 lei. Alți 2000 de lei au fost achitați Casei de Cultură drept chirie pentru spațiul (foaier) în care s-a desfășurat evenimentul și 3000 lei – catering (mâncare). De asemenea, echipa de proiect a plătit 5.000 lei unui videograf pentru fotografii și șase video-uri în cadrul evenimentului. Însă, culmea, pe pagina oficială de Facebook a proiectului nu a fost publicată nicio imagine și niciun video de la Târgul de Hobby-uri.

Maratonul “Podul Înalt”, cel mai scump eveniment, dar și cu cel mai mare număr de participanți

SCUMP, DAR A MERITAT… Maratonul “Podul Înalt” a fost cel mai scump eveniment al Federației Tinerilor din Vaslui – 106.624 lei, însă a adunat și cei mai mulți participanți. Un cost foarte mare a reprezentat serviciul prestat de grafician – 9.150 lei. Alte costuri – mâncare participanți – 15.000 lei, tricouri personalizate – 23.657 lei, medalii – 1513 lei, cronometrare și înscriere – 3.927 lei, sonorizare – 2000 lei, premii – 77.000 lei, materiale pentru trasee – 15.338 lei, video și foto – 3500 lei. Evenimentul a strâns 250 de participanți, printre care și nume consacrate din sport – atletele Magda Bosînceanu și Mirela Lavric. Nici maratonul nu a fost promovat cu vreo fotografie pe pagina oficială de Facebook a proiectului “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”.

Gala tânărului vasluian: 29.342 lei

SCUMP… Un alt eveniment organizat anul trecut de echipa de proiect a fost “Gala tânărului vasluian”, în cadrul căreia a fost inclusă și premierea proiectului “Vreau să fiu antreprenor”. Federația Tinerilor din Vaslui a bugetat aproape 30.000 lei, cheltuielile fiind următoarele: ecran led – 10.000 lei, sonorizare – 2.500 lei, platouri prăjituri – 4.151 lei, spumante non alcoolic – 791 lei, materiale consumabile – 1.300 lei, premii (cadouri, flori, trofee) – 3.500 lei. De asemenea, prezentatoarea evenimentului a fost plătită cu 1500 lei, iar un fotograf/videograf cu 2.000 lei. Pentru ce a fost plătit fotograful, nu știm, deoarece pe pagina oficială a proiectului au fost publicate doar patru fotografii din cadrul evenimentului, iar acestea nu par a fi realizate de un fotograf profesionist.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.