spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum a rezistat unul din CAP-urile din judetul Vaslui!

- Advertisement -

Mai multi profesori universitari din iasi si Chisinãu au venit sã vadã minunea de la Berezeni:

ÎMPREUNÃ Bijuteria agriculturii vasluiene de la Berezeni, rãmasã neatinsã dupã Revolutia din 1989, când unii, cu o furie neînteleasã, s-au nãpustit asupra CAP-urilor din toatã tara, ca sã distrugã, spuneau ei, „sistemul comunist”, reprezintã si azi un model bun de urmat, pentru toti agricultorii. De curând, elita profesorilor universitari din Iasi si Chisinãu, specialisti de necontestat în agriculturã, s-a adunat la o masã rotundã si prieteneascã pe valea Prutului, pentru a vedea cu ochii lor cât de frumos poate rodi un pãmânt îngrijit cu atasament si pretuire. „Am fost onorat si bucuros sã fiu gazdã atâtor oameni, de o aleasã tinutã universitarã, reprezentativi pentru Iasi si Chisinãu”, a spus, vizibil emotionat, inginerul dr. Toader Dima, cel care s-a încãpãtânat sã mentinã în picioare fostul CAP, transformându-l, în timp, într-o societate agricolã prosperã, admiratã de toti cei care cautã modele viabile în domeniul agricol.

15 cadre didactice universitare din cadrul Universitãtii Agrare de Stat din Moldova (Chisinãu), în frunte cu decanul Facultãtii de Agronomie, dr. conf. univ. Mihai Rurac, au trecut Prutul, pentru un schimb de experientã eficient cu omologii lor din cadrul Universitãtii de Stiinte Agricole si Medicinã Veterinarã Iasi. Dar, pentru ca teoria sã nu rãmânã doar în paginile scrise ale seminariilor de specialitate, s-au organizat si vizite la diferite obiective. A avut loc o vizitã la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor de la Dancu si pentru cã în rândul acestora s-a aflat si un vasluian, originar chiar de pe valea Prutului (Berezeni), prof. univ. Mihai Talmaciu, atunci judetul Vaslui nu a fost ocolit. Specialistii au mers sã viziteze Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”, cu a sa celebrã Vinotecã, pentru ca mai apoi, delegatia sã meargã la Berezeni, acolo unde Agroind-ul, societatea clãditã pe temelia fostului CAP, a trecut cu notã maximã proba timpului, a productivitãtii si a economiei de piatã. „M-a încântat aceastã vizitã. Si, vã mãrturisesc, a fost o onoare extraordinarã, sã vãd acesti oameni deosebiti, specialisti în domeniul de care eu sunt profund atasat, agricultura, la noi în vizitã! Din partea USAMV Iasi au venit poate cei mai buni specialisti, profesori de exceptie. Este vorba despre: prof. univ. Teodor Robu, decanul Facultãtii de Agriculturã, conf. dr. Mihai Stanciu, prof. univ. Costel Samuil, prodecan, prof. univ. Feodor Filipov, prof. univ. dr. Mihai Talmaciu. Alãturi de universitarii de la Chisinãu, s-au dovedit a fi niste oaspeti pe care sã îi tot ai în casã”, a spus deputatul Toader Dima.

Ferma de familie, sansa unui viitor mai bun pentru tãrani!

La Berezeni, oaspetilor le-a fost prezentatã societatea, cu tot ceea ce înseamnã ea mai bun si mai performant, de cãtre specialisti precum Sorin Talmaciu (presedinte) si Nicolitã Mãrgãrint (sef fermã). La masa rotundã care a urmat mai apoi, s-au adus în discutie cele mai interesante teme din domeniu, marea majoritate subscriind ideii cã „ferma de familie”, conceptul relativ nou pe care inclusiv Ministerul Agriculturii vrea sã-l promoveze în prezent, reprezintã sansa ca mediul rural sã se revigoreze, sã recapete speranta pentru un trai decent. „Agricultura ne poate salva, stiti cã mereu spun asta. Fermele de familie sunt o solutie excelentã, dar ele nu pot progresa dacã nu sunt conduse de specialisti. Asa cum am spus si în Parlament, sunt câteva aspecte de remarcat. Fermele de familie ar fi cu adevãrat o oportunitate dacã ele ar fi înfiintate si conduse de absolventi ai învãtãmântului agricol de calitate. O astfel de fermã de familie, pe o suprafatã de 1, 5 ha, ar putea beneficia si de ajutorul de 15.000 de euro, bani cu care pot fi fãcute multe lucruri în agriculturã pe astfel de suprafete. Sã nu mai vorbim de ferme de subzistentã, pentru cã proprietarii acestora nu sunt de fapt fermieri, ci cultivã pãmântul doar pentru consum propriu si nu rãmâne nimic care sã ajungã în piete”, a punctat deputatul Toader Dima.

Bucate traditionale, vin bun si „Doina Prutului”!

Dincolo de problemele importante dezbãtute de specialistii de dincoace si de dincolo de Prut, întâlnirea a avut si o nuantã sentimentalã. Oaspetii au fost serviti cu bucate alese, traditionale, fãcute de gospodinele Berezeniului, au gustat din vinul bun si i-au încântat artistii ansamblului „Doina Prutului”. Pe decanul Facultãtii de Agronomie, Mihai Rurac, Toader Dima l-a impresionat cu un dar special, la care acesta nu s-ar fi asteptat. „Într-adevãr, i-am dãruit o carte de colectie, editie limitatã, numitã „Mari agronomi români” (1800- 2000), iar raritatea acestei lucrãri si colectia inegalabilã de specialisti, strânsã buchet în paginile cãrtii, i-au plãcut în mod deosebit. Mãrturisesc faptul cã, în finalul acestei frumoase întâlniri, mi-am dat seama cã am dezbãtut împreunã atât de multe idei productive, încât, pe lângã onoarea de a primi la noi acasã oameni cu respect pentru pãmânt, am aflat noutãti din domeniul agricol, am observat viziuni noi, concepte si puncte de vedere care, coroborate, trebuie neapãrat sã dea o nouã sansã dezvoltãrii agriculturii”, a spus Toader Dima. Modest, asa cum toatã lumea îl cunoaste, pe cartea pe care i-a dãruit-o decanului Facultãtii de Agronomie de la Chisinãu, acesta a scris urmãtoarea dedicatie: „Primiti aceastã carte însotitã de un gând plin de simpatie si respect, din partea unui truditor al pãmântului”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.