spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum a fost posibil ca un copil de 5 ani sã aibã doar 5 kg?

- Advertisement -

Fetita subnutritã de la Solesti, anchete peste anchete

EXPLICATII Medicul de familie Elena Cristina Ungureanu, care a supravegheat fata subnutritã din comuna Solesti, a prezentat un raport Casei Judetene de asigurãri de sãnãtate (CJAS) Vaslui în care explicã faptul cã s-a ocupat de pacientã, administrându-i tratament corespunzãtor pentru afectiunile de care suferea. Potrivit acestui raport, fata, care a fost nãscutã cu o greutate de 1.850 de grame, a beneficiat în anul 2011 de tratament pentru corectarea carentelor nutritionale, beneficiind de profilaxie a rahitismului carential specific vârstei si în particular prematuritãtii. Totodatã, în raport se precizeazã cã la vârsta de 18 luni, copilul avea o greutate de 7.500 de grame. „Copilul a fost diagnosticat la momentul respectiv cu hipotrofie saturo-ponderalã, carentã nutritionalã si întârziere în dezvoltarea psiho-motorie, motiv pentru care a primit o retetã gratuitã cu tratamentul specific. Totodatã, s-a eliberat bilet de trimitere pentru evaluare pediatricã”, a spus dr. Elena Cristina Ungureanu.

Potrivit medicului, cu toate cã fetita nu avea certificat de nastere cu CNP, ea a primit servicii medicale de profilaxie a distrofiei prin prematuritate, adicã lapte praf, a rahitismului carential si a anemiei feriprive, o parte din medicamente fiind duse la domiciliul pãrintilor de asistenta medicalã cu specializare pediatrie. Sugarul a beneficiat si de imunizãrile neadministrate în spital, vaccinare BCG si de cele care intrã în schema specificã de imunizãri. „De precizat cã pãrintii au un status educational si socio-economic precar, sarcini preponderent neluate în evidentã la medicul de familie, sase copii nãscuti toti hipoponderali, cu greutãti între 1.800 si 2.200 de grame, însã care ulterior au recuperat deficientele specifice prin servicii medicale de medicinã de familie. Din decembrie 2011, nu au mai fost primite solicitãri de servicii medicale din partea familiei”, a mai precizat medicul de familie în raportul prezentat CJAS.

Simona Polak, presedintele CJAS: medicii de familie monitorizeazã doar copiii nou-nãscuti

Presedintele CJAS Vaslui, Simona Polak, a declarat, pe acest caz socant, cã medicii de familie au obligatia de a monitoriza copiii doar cât acestia sunt nou-nãscuti, ulterior prezentarea la medic intrând în atributia pãrintilor. Elena Cristina Ungureanu este verificatã de Colegiul medicilor din Vaslui cu privire la acest caz, în urma unei solicitãri venite din partea Directiei de sãnãtate publicã (DSP) Vaslui. „Reprezentantii colegiului medicilor au început un control la medicul de familie respectiv, urmând sã stabileascã dacã a procedat corect în cazul copilui din stioborãni, comuna Solesti. Urmeazã sã fim informati cu privire la rezultatul acestui control”, a declarat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada. Fetita a ajuns în comã la spital, medicii constatând cã a fost înfometatã si neglijatã. Dupã ce a fost stabilizatã de cadrele medicale de la spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, fetita a fost trimisã la spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria” din Iasi, unde a fost inclusã într-un program de recuperare. În acest caz au început propriile anchete Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui, care îi cerceteazã pe pãrinti pentru rele tratamente aplicate minorului, dar si Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui, care urmeazã sã scoatã din familie, pe baza unei ordonante presedintiale, cei cinci frati ai fetitei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.