spot_img
spot_img
4 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img
spot_img

Culturile de primăvară afectate de seceta prelungită

- Advertisement -

PROBLEME… În timp ce culturile de toamnă au adus producții bune sau măcar mulțumitoare fermierilor vasluieni, seceta prelungită vine cu vești rele pentru aceștia. Astfel, conform unor fermieri cunoscuți în județ, culturile de primăvară sunt deja afectate de lipsa apei din sol și sunt înregistrate pagube cuprinse între 50% și 80%. Singurii care nu se pot plânge de secetă sunt fermierii de pe Valea Prutului care au beneficat și anul acesta de irigații. De asemenea, fermierii spun că ploile căzute în ultima perioadă nu ajută prea mult câmpurile agricole din județ. Acest lucru se întâmplă doar acolo unde cantitățile de apă au ajuns la 17-20 de l/mp. În rest, ploaia nu a a ajtat deloc culturile fermierilor. Ca și în anii trecuți, și anul acesta fermierii vorbesc despre nevoia de apă și de faptul că, în județul Vaslui sunt soluții care pot fi puse în practică cu bani puțini. «În mai multe zone din județul Vaslui există acumulări lăsate în paragină ce pot sprijini fermierii. Trebuiesc doar verificate, închise vanele și reperate acolo unde este cazul. În acele acumulări se poate aduna suficient apă care poate fi folosotă de fermieri pentru irigații mai ales că, în cel mai scurt timp, vor apărea și fondurile europene pentru achiziționarea unor astfel de instalații», spun fermierii din județ.

De câțiva ani, județul Vaslui și poate întreaga țară se confuntă cu perioade lungi de secetă și temperaturi ridicate care au ca efect imediat calamiotarea culrturilor de primăvară sau de toamnă. Dacă, anul trecut, seceta prelungită a afectat inclusiv cultura de toamnă, anul acesta fermierii pot spune că au, din aceste culturi, o sursă de venit. În schimb, nu același lucru îl pot spune despre culturile de primăvară. «În privința culturilor de toamnă, fermierii pot spune că au avut producții bune sau măcar mulțumitoare. În schimb, seceta prelungită și temperaturile extreme din ultima peioadă au afectat, în proproții destul de mari, culturile de toamnă. Astfel, floarea soarelui este calamitată în procent de 30%, iar porumbul în proporție cuprinsă între 50% și 80%. Și asta pentru că, în timp ce floarea soarelui este o plantă ceva mai rezistentă, nu același lucru îl putem spune despre porumb. Porumbul este o plantă sensibilă, atât la secetă, cât și la temperaturile înalte. În această perioadă, la porumb, apar inclusiv bolile și două dintre ele au condiții propice acum dar și o rată mare de distrugere. Este și o vorbă din popor care spune că un necaz nu vine niciodată singur așa și cum seceta și bolile la porumb. Acum vom vedea ce se va întâmpla la nivelul autorităților în ceea ce privește stabilirea pagubelor și a zonelor calamitate pentru că altfel riști să fii impozitat inclusiv pe pierdere. Asta e legislația în România. În schimb, pe Valea Prutului, acolo unde ANIF a rezolvat problema stațiilor de irigare și a canalelor, poveste este alta. Fermierii care beneficiază de irigații și au apa la discreție, șapte zile din șapte, nu au voie să se plângă. În schimb, în cazul lor, cheltuielile pemtru achiziționarea sistemelor de irigați sunt mari», spune Emil Enache.

Sistemele de irigații pot salva agricultura județului

În timp ce majoritatea fermierilor se confuntă cu mari probleme generate de lipsa precipitațiilor, sunt și fermieri care nu sunt la mâna Celui de Sus. Astfel, la Huși, Ioan Nechifor poate spune că seceta l-a afectat aproape deloc. “Noi am renunțat la culturile de primăvară sau de toamnă și am rămas cu livezi și vii de masă. Foloim sisteme de irigații de irigații prin picurare, cu puțuri proprii. Scoatem apa cu pompele și o depozităm într-un bazin de 10.000 de mc și, de acolo, irigăm. Din păcate, toate acestea sunt făcute pe cheltuiala noastră dar, în județul Vaslui nu se iau măsuri pentru a umple acumulările lăsate în paragină. Și cred că nu ar fi nevoie de sume foarte mari pentru a le repune în folosință, iar apa strânsă să fie folosită de fermierii care au terenuri în apropiere pentru irigații. Am purtat discuții și cu directorul ANIF Vaslui și am găsit un om bine intenționat și dispus să ajute numai că nu găsim înțelegere la cei de mai sus. Pe viitor, vor exista probleme și mai mari cu lipsa de apă. De aceea ne gândim să investim pentru a aduce apă din Prut. Avem deja bazinele pregătite și așteptăm deschiderea sesiunilor pentru proiecte europene», spune Ioan Nechifor.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Pai nu jucam la Hora din strabuni😉 2 mil de euro aruncate pe geam, nimic pentru asigurarea hranei judetului. Da ce mai conteaza, rupti in cur de foame, dar plini de cultura stramoseasca🤮

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.