NE “CULTIVÃM” UNGURESTE? Posibilitatea ca Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National sã intre în portofoliul UDMR încinge spiritele în rândul politicienilor!
O parte dintre reprezentantii de la Bucuresti ai partidului lui Traian Bãsescu sustin ideea ca ministerul culturii sã fie cedat partenerului de guvernare UDMR, ministru urmând sã fie candidatul maghiarilor la presedintie, Kelemen Hunor. Varianta Hunor aduce nemultumire în rândul altor pedelisti, în contextul în care partidul are deja propriul nume pentru aceastã functie, deputatul Raluca Turcan. Cezar Preda, vicepresedintrele PD-L spune cã cedarea acestui minister ungurilor este o gresealã uriasã, mai ales cã PD-L a încheiat un parteneriat cu Biserica Ortodoxã Românã. La Vaslui, politicienii spun, ironic, cã nu-i mai mirã nimic si ungurii pot fi numiti, foarte bine, si la Ministerul Administratiei si Internelor, în vreme ce oamenii de culturã sunt siguri cã un ministru ungur va face tot posibilul sã marginalizeze adevãrata culturã româneascã, aceea din Moldova si Muntenia, si sã o promoveze peste hotare doar pe cea ungureascã.
Profesorul Dan Ravaru, unul dintre cei mai importanti oameni de culturã din judetul Vaslui, crede cã, dacã Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National va ajunge în “mâinile ungurilor”, poate fi un fel de început al sfârsitului pentru cultura româneascã, si asa neglijatã în ultimii 20 de ani. Teama profesorului Ravaru provine dintr-o bunã cunoastere a asa-zisului mod de operare al ungurilor pe teritoriul României, care vizeazã introducerea elementelor traditionale maghiare în cultura româneascã, într-un mod atât de subtil, încât numai adevãratii oameni de culturã îl pot percepe, si care nu face decât sã demonstreze cã între unguri si români s-au dus, dintotdeauan, un rãzboi tacit si în privinta culturii. Ungurii au câstigat si vor câstiga teren impunându-si însemnele proprii în cultura româneascã, tocmai datoritã faptului cã, mai ales dupã revolutie, românii au neglijat-o complet. Profesorul Dan Ravaru dã un exemplu concret de “subtilitate culturalã ungureascã”, de care românii de rând nici nu-si dau seama: baltagul din filmul “Baltagul”, dupã cartea cu acelasi nume a lui Mihail Sadoveanu, nu este un baltag românesc, ci o secure secuiascã! “Bãieti destepti”, cum îi caracterizeazã, simplu, românii, ungurii si-au urmãrit dintotdeauna, cu o tenacitate si o precizie de invidiat, interesele. Cu atât mai mult si le vor urmãri acum, dacã ministerul culturii va intra în portofoliul UDMR, crede profesorul Ravaru. Adevãrata culturã româneascã, aceea care ilustreazã spiritul românesc pur, nu amestecat cu traditii din alte etnii, va fi complet neglijatã, în favoarea amalgamului din Transilvania. Ungurii vor promova peste hotare, drept românesti, propriile lor traditii, în vreme ce acelea care s-au pãstrat curate încã, din Moldova si Muntenia – zonele cu cele mai mici spre deloc influente culturale de la alte popoare – vor rãmâne în uitare.
Sa fie un bun manager, sa atraga fonduri la minister
“La noi în partid nu sunt prejudecãti. Dacã erau, nu am fi guvernat cu UDMR-ul. Nu cred cã prin numirea domnului Kelemen Hunor cultura româneascã va avea de suferit. Domnul Hunor este poet, a obtinut si premii, are un spirit care îl poate recomanda pentru aceastã functie. Ca director al Directiei pentru Culturã, Culte si Patrimoniu National îmi doresc un ministru care sã fie un bun manager, sã facã tot posibilul sã atragã fonduri cãtre acest minister, deoarece cultura a fost dintotdeauna un fel de “cenusãreasã”, a declarat Constantin Suciu, directorul de la Directia pentru Culturã, Culte si Patrimoniu National Vaslui.