spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
22-dec.-2024

Culmea tupeului: nemulţumirile unui interlop închis – lipsa termopanelor sau calitatea mâncării

- Advertisement -

Un interlop din Braşov care execută la Penitenciarul Aiud o pedeapsă cu închisoarea este foarte numulţumit de condiţiile de detenţie şi depune periodic plângeri la instanţa de judecată. Alen Daniel Moisin execută o pedeapsă de 8 ani, 8 luni şi 15 zile de închisoare, rămasă definitivă în decembrie 2019, pentru infracţiuni grave, din domeniul criminalităţii organizate

În cursul carierei infracţionale acesta a fost judecat pentru tulburarea liniştii publice, proxenetism, furt calificat, infracţiuni informatice, infracţiuni contra persoanelor, şantaj, cămătărie, trafic de droguri.  La o percheziţie în luna ianuarie 2017, anchetatorii au găsit în locuinţa acestuia 46 de tablouri în valoare de  50.000 euro, 4 bucăţi de fildeş de elefant având greutatea totală de 53 kg şi o valoare estimată la 53.000 euro şi aproape un kilogram şi jumătate de cannabis. La un moment dat a plecat din ţară în Spania, unde a fost prins şi extrădat.   Din 15 aprilie 2020, Alen Moisin execută pedepasa la Penitenciarul Aiud. De atunci şi până în prezent a depus mai multe plângeri cu privire la condiţiile din închisoare şi a solicitat recalcularea cuantumului pedepsei şi chiar liberarea condiţionată.  Cu foarte puţine excepţii, plângerile acestuia au fost respinse în instanţă ca fiind neîntemeiate. Altele sunt în curs de judecată. Acesta execută pedeapsa în regim de maximă siguranţă şi este inclus în categoria condamnaţilor care prezintă risc, motiv pentru care viaţa din penitenciar este mult mai restrictive.

”Hrana pe care o primesc conţine doar morcovi şi apă”  

Concret, acesta s-a declarat este nemulţumit de condiţiile din curtea de plimbare ”care sunt similare unei cuşti zoo” şi de faptul că nu sunt geamuri termopan la camera de deţinere.  ”Alocarea sumei de 4 lei pentru o zi de detenţie este insuficientă şi inumană. Conform Normei de hrană trebuie să primesc 2800 de calorii, iar din 4 lei nu se pot asigura aceste calorii. Hrana pe care o primesc conţine doar morcovi şi apă. De asemenea, nu primesc 150 gr. de carne pe zi, ci doar un os. Din 16 aprilie am primit doar os de pui şi nu a existat diversificare. Constant hrana conţine morcovi, varză, orez şi cartofi. Sunt nevoit în aceste condiţii să îmi asigur singur hrana din resursele proprii. Doresc să mi se comunice norma de hrană la care sunt încadrat şi numărul de calorii, cum de altfel şi suma alocată de bani. Doresc să mi se comunice suma totală de bani cheltuită începând cu 16 aprilie”, astfel arată plângerea deţinutului, potrivit motivării deciziei de la Judecătoria Aiud.   Interlopul a mai contestat faptul că nu se respectă Directiva CEDO referitoare la numărul de ore care trebuiesc efectuate în afara camerelor de deţinere, respectiv 8 ore, el petrecând doar 2 ore la plimbare. De asemenea, se mai plânge că, de când este în penitenciar, nu a participat la activităţi în afara camerei de deţinere.

”Nemulţumirile petentului cu privire la hrana servită în penitenciar sunt nefondate deoarece hrana preparată întruneşte criteriile de calitate şi cantitate prevăzute de dispoziţia legală. Din punct de vedere al compoziţiei hranei preparate şi a legumelor folosite, petentul nu a precizat ce fel de legume ar dori să fie folosite la momentul preparării hranei, deoarece legumele menţionate de către acesta (legume care au generat nemulţumirea petentului) sunt cele mai des folosite în procesul de preparare a hranei în ţara noastră şi nu ar trebui să provoace nemulţumiri. Cantitatea de carne este calculată în raport de numărul de deţinuţi la care va fi servită în momentul în care este introdusă în marmite. Această cantitate de carne nu se calculează în momentul în care este servită în fiecare farfurie, aspect care ar fi imposibil raportat la numărul de deţinuţi”, a susţinut judecătorul care i-a respins plângerea.

Haine ude după spălare  

Într-o altă plângere, Alen Moisin a sesizat judecătorul delegat cu privire la faptul că în fiecare săptămână când dă hainele la spălat i se returnează ude, fiind obligat să improvizeze în cameră diferite modalităţi de a le întinde la uscat. A spus că nu se respectă dispoziţia directorului ANP care impune amenajarea unei spălătorii, spaţii pentru uscat hainele sau pentru călcat.

”Faptul că i-au fost returnate rufele fără a fi uscate este cel puţin îndoielnic, în opinia penitenciarului, având în vedere gradul de dotare cu uscătoare de rufe. În ceea ce priveşte nemulţumirea petentului legată de procedura de uscare a hainelor spălate potrivit datelor furnizate de către Penitenciarul Aiud rezultă că există dotările necesare în cadrul fiecărei secţii pentru uscare hainelor. Prin urmare, judecătorul apreciază că este neîntemeiată nemulţumirea petentului atât timp cât administraţia penitenciarului dispune de dotările necesare pentru uscarea hainelor spălate”, a precizat magistratul care i-a respins plângerea.   Interlopul braşovean s-a mai plâns de faptul că i-a fost încălcat dreptul la învăţământ.

Citeste mai mult: adev.ro/qns5p2

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.