spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Culmea luptei împotriva grindinei: “Piatra” a bătut viile chiar unde trebuiau să fie rachetele antigrindină

- Advertisement -

In loc de rachete, viticultorii din Găgeşti s-au trezit cu viile şi livezile lovite de grindină chiar langă viitorul punct de lansare.In numai două săptămani, podgorenii au înregistrat pagube care ar putea fi de ordinul milioanelor de euro.In timp ce în ţările învecinate, acest sistem de protecţie funcţionează de 50 de ani, noi ne chinuim să-l punem la punct de aproape 10.Se estimează că o treime din producţia de struguri din Vrancea a fost compromisă

Ca o ironie a sorţii, grindina a distrus viile şi livezile din satul Găgeşti, Boloteşti, chiar langă viitorul punct de lansare al rachetelor antigrindină. În timp ce în ţările învecinate, astfel de sisteme funcţionează chiar şi de 50 de ani, la noi guvernanţii se chinuie de nouă ani să facă ceva. Reprezentanţii viticultorilor estimează că o treime din producţia de struguri a acestui an a fost afectată, ceea ce s-ar putea traduce în pierderi de ordinul milioanelor de euro. În mai puţin de două săptămani, peste 1000 de hectare de viţă de vie au fost compromise în Jariştea, Boloteşti şi Ţifeşti.

Cele două valuri de grindină care au lovit viile din podgoriile vrancene au provocat pagube de milioane de euro, la o estimare neoficială. Comisiile de evaluare vor începe de astăzi inventarierea daunelor produse de grindina care a căzut miercurea trecută. Cu toate acestea, deja se conturează un an agricol compromis în bună măsură pentru viticultori. Potrivit lui Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii, viile din Vrancea sunt afectate în procent de 30% – 35%, iar efectele grindinei se vor resimţi şi în următorii doi – trei ani, în special viile tinere. “Pagubele sunt cam în jur de 30% – 35% la nivel de judeţ. Pe viticultori nu îi va despăgubi nimeni. Firmele de asigurări nu dau nimic dacă nu este formată bobiţa. Ministerul Agriculturii a promis că va acoperi acest interval, dar nu s-a întamplat nimic. La Jariştea, Boloteşti şi Ţifeşti pagubele au ajuns pană la 100%”, a declarat preşedintele Federaţiei Viticultorii. Reprezentanţii firmelor de asigurări au venit deja de la finalul săptămanii trecute pentru a evalua dezastrul produs de grindină şi pentru a culege datele înainte de evaluările care vor fi făcute de autorităţile judeţene. “În mod normal, la 10 ani grindina trebuie să lovească de trei ori, iar şapte ani să fie buni. La noi bate grindina în şapte ani din zece, de aceea se impune o staţie antigrindină”, a afirmat Toader Manole. Potrivit acestuia, valoarea producţiei de struguri din podgoriile Coteşti, Odobeşti şi Panciu se ridică la 120 de milioane lei, adică aproximativ 27 milioane de euro. Dacă aproximativ o treime din vii au fost afecte de grindină, pagubele s-ar putea ridica chiar la nouă milioane de euro. O evaluare cat de cat exactă se va şti săptămana viitoare, după verificările care vor fi efectuate.

Grindină în loc de rachete la Boloteşti

Citeste tot articolul

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.