Contractul din 2007 prevedea inclusiv achizitia si dotarea cu echipamente tehnico-medicale
Municipalitatea bacauana va cheltui peste 2 milioane de euro cu achizitia de aparatura si tehnica medicala pentru Spitalul Municipal. Procedura de achizitie publica este in curs de finalizare, desi contractul incheiat de Primarie, in toamna lui 2007, cu consortiul ICCO – Philips – Integrine viza inclusiv dotarea unitatii medicale cu aparatura si tehnica de profil. Noul contract ce urmeaza a fi atribuit de municipalitate are o durata de implementare de 120 de zile, adica 4 luni (incepând de la data atribuirii contractului). Finantarea acestuia este asigurata din bugetul local.
Primaria Bacau este pregatita sa cheltuiasca peste 2 milioane de euro cu achizitia de aparatura tehnico-medicala destinata Spitalului Municipal. Achizitia este cu atât mai dubioasa cu cât contractul incheiat in noiembrie 2007, de municipalitate si consortiul care a câstigat licitatia de construire a spitalului, prevedea inclusiv dotarea unitatii cu aparatura si echipamente medicale.
In urma cu aproape 5 ani, un consortiu de compus din 3 societati, condus de Integrine (firma ajunsa ulterior sub controlul Gada Healthcare Group), câstiga contra sumei de 125 milioane lei contractul privind construirea Spitalului Municipal. Conform anuntului de atribuire, contractul viza “proiectarea, executia si dotarea cu utilaje, echipamente tehnologice si echipamente tehnico-medicale pentru obiectivul de investitii «Spitalul Municipal Bacau»” (sic!).
Aproximativ 60 de milioane de lei (aproape jumatate din contract) au fost directionate catre un grup de societati din Brasov, ICCO. Acesta s-a ocupat de constructia propriu-zisa a edificiului medical, lucrari de instalatii, amenajari precum si de contractarea de servicii de proiectare in valoare de peste 2,82 milioane lei. Restul banilor, adica peste 60 de milioane lei, urmau sa ia drumul achizitiei de aparatura, tehnica si echipamente medicale.
Increngatura din spatele achizitiei de aparatura
Achizitia de aparatura medicala reprezinta un subiect aparte in economia construirii Spitalului Municipal. Liderul consortiului de firme care s-a ocupat de proiectul spitalului a fost, pentru o perioada de timp, firma Integrine SRL din Bucuresti. Primaria Bacau deconta facturile catre SRL-ul din Capitala. Acesta a fost infiintat de un tânar afacerist Constantin Octavian Netcu, fost director in cadrul reprezentantei in România a gigantului Philips. Philips a fost cea de-a treia firma prinsa in consortiul care a lucrat Spitalul Municipal, Integrine fiind un partener al companiei olandeze.
Netcu a infiintat de-a lungul timpului mai multe societati, printre acestea numarându-se si Radius Medical SRL (pe scurt Radius Med). In februarie 2010, el a vândut 70 la suta din 3 societati (Radius Med, Integrine si Medical Management Services) catre Gada Group, o companie cu sediul in Londra si operatiuni in Italia si Turcia. Astfel a luat fiinta Gada Healthcare România care a inlocuit Integrine in reteta de construire a Spitalului Municipal Bacau.
Integrine si, mai apoi, Gada România trebuiau sa se ocupe, conform intelegerii din 2007, de dotarea Spitalului Municipal cu aparatura si tehnica medicale. In 2011, primarul Romeo Stavarache declara ca, in proportie de 70-80 la suta, aparatura medicala necesara spitalului a fost cumparata.
Sotia lui Padureanu, client Radius Med
Numele Radius Med nu e strain de municipiul Bacau. Din mai multe motive. Primul: logo-ul societatii bucurestene s-a aflat, timp de un campionat, pe tricourile handbalistelor de la Stiinta Bacau, echipa aflata in curtea CSM Bacau 2010, club “patronat” de Gabi Stanica Lupu, un acolit al primarului Stavarache si abonat la sponsorizarile din bani publici pe Legea 350.
Conform sitului internet al Radius Med, sotia lui Leonard Padureanu – administratorul public al municipiului – Corina s-a aflat intre clientii firmei bucurestene. De formatie medic stomatolog, aceasta figureaza in lista de clienti ai Radius Med, dotându-si cabinetul cu aparatura furnizata de SRL-ul lui Netcu.
Cât costa, de fapt, spitalul
Achizitia de aparatura medicala de catre Primaria Bacau vine sa rotunjeasca valoarea cheltuielilor efectuate de municipalitate cu proiectul spitalului. La sfârsitul anului trecut, oficialii Primariei dezvaluiau ca pentru finalizarea spitalului ar mai fi nevoie de 70-80 milioane lei. Cea mai mare parte din necesar urma sa fie asigurata prin contractarea unui credit bancar, insa procedurile au fost anulate de municipalitate in lipsa unor oferte concrete formulate de institutiile bancare.
Mai mult, conform informatiilor transmise bancilor de Primarie, necesarul financiar pentru finalizarea Spitalului Municipal ar fi, in realitate, mult mai mare. Astfel, municipalitatea ar mai avea nevoie de peste 95 de milioane lei pentru finantarea lucrarilor, nu de 70-80 de milioane cât anuntasera edilii la sfârsitul lui 2011. Valoarea actualizata a proiectului se ridica la aproximativ 200 de milioane lei. Pâna in prezent, Primaria Bacau a cheltuit peste 17 milioane lei din bugetul local pentru finantarea lucrarilor, alte 63 de milioane lei provenind dintr-un imprumut contractat de la BCR in 2009. Asigurarea necesarului financiar in vederea finalizarii lucrarilor de la Spitalul Municipal este sub semnul intrebarii, in conditiile in care imprumutul bancar anuntat de edili nu va mai fi contractat.
www.desteptarea.ro
XXX