spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cui va imputa Primăria miliardele cheltuite aiurea la consolidarea Falezei?

- Advertisement -

Surparea are o adâncime de un metru şi o suprafaţă de aproximativ 1,5 metri pătraţi * Autorităţile au prevăzut buget pentru expertiza tehnică a zonei încă de luna trecută


Celebra groapă botezată anul trecut „falezogaura” şi-a făcut din nou apariţia pe Faleza Superioară, la Elice. Terenul s-a surpat, iar asfaltul, destul de gros, a căzut pur şi simplu în gol. Deşi zona este închisă circulaţiei, infiltraţiile şi-au pus amprenta din nou pe carosabil.
Autorităţile au fost alertate şi au ajuns la faţa locului pentru face cunoştinţă cu noua „falezogaură”. După primele măsurători, s-a ajuns la concluzia că surparea are o adâncime de un metru şi o suprafaţă de aproximativ 1,5 metri pătraţi.
Motivele surpării rămân, cel puţin pentru moment, un mister. Cert este că lucrarea încheiată anul trecut, care a costat aproximativ 60.000 de lei, va fi distrusă pentru a se face noi studii în zonă.
„S-a surpat în această dimineaţă, cel mai probabil din cauza infiltraţiilor de apă. Problema nu este doar aici, cuprinde mai mulţi metri pătraţi care, cel mai probabil, vor fi decopertaţi şi relucraţi. Anul trecut, când a fost acea groapă de 10 metri adâncime, s-a lucrat cât s-a putut de repede, mai ales după ploaia din iunie, şi a fost acoperită gaura respectivă. Acea lucrare a fost făcută în temeiul unor studii geo şi a unui proiect deja făcut cu un an înainte (n.r. – 2011). Acesta este motivul pentru care nu am dat drumul circulaţiei în această zonă. Acum o luăm de la capăt. Toată documentaţia trebuie refăcută temeinic. Adică va trebui să sondăm mai adânc de 10 metri, să vedem despre ce este vorba”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Buget aprobat de luna trecută

După ce au făcut cunoştinţă cu „falezogaura”, autorităţile au semnalizat perimetrul şi l-au asigurat cu garduri protectoare, care însă nu ajută foarte mult, şoseaua fiind vălurită toată, semn că „falezogaura” se poate mări de la o oră la alta. Asta ne duce cu gândul la situaţia din 2010, când de la o gaură mică în asfalt s-a ajuns la un crater de  şapte metri şi cu un diametru de 15  metri. Să nu uităm însă nici de a doua prăbuşire, petrecută un an mai târziu, când pe Faleza Superioară trona un hău de opt metri adâncime.
Banii cheltuiţi de municipalitate în cele două faze ale surpării nu au fost cheia succesului în rezolvarea problemei. Acum se vorbeşte din nou despre studii geo şi proiecte. Ba mai mult, într-un comunicat la Primăriei Galaţi, se precizează că „prin bugetul adoptat în cursul lunii trecute, Primăria Municipiului Galaţi a alocat suma necesară pentru o expertiză tehnică de profunzime a zonei, pentru a putea demara, în temeiul unei documentaţii de amploare, lucrările de refacere a zonei afectate”.
Pe scurt, surparea era previzibilă. Poate măcar acum, a treia oară, conform proverbului, surpările de pe faleză îşi vor găsi naşul. Până atunci, însă, „falezogaura” poate fi transformată în obiectiv turistic.

viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.