spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cufăr cu o „comoară” interbelică în podul casei lui Ion Romanoaie

- Advertisement -

Urcand în podul casei lui Ion Romanoaie, fostul secretar de la Primăria Focşani am dat peste o un cufăr-comoară cu sute de articole din presa antecomunistă.“Nu şi-a dat osteaneală decat a se naşte şi încă această osteneală a privit-o mai mult pe maică-sa”, spunea ziaristul Constantin Mille despre Ionel I. C. Brătianu într-unul din articolele găsite în cufăr

Cei care ştiu de Ion Romanoaie, secretarul Primăriei Focşani în perioada interbelică, dar nu numai cunosc faptul că acesta era pasionat de istoria Focşaniului, dar şi de istoria ţării. În acest sens, a fost cunoscut ca un adevărat pasionat de tot felul de mărturii ale vremii din Romania regalistă. Imagini cu Focşaniul vechi, documente, ziare interbelice, toate au fost colecţionate de împătimitul colecţionar. Urcand în podul casei sale din cartierul Tăbăcari am scotocit după orice frantură de timp salvată de inimosul focşănean. Tocmai cand credeam că norocul nu ne-a suras am dat peste un cufăr plin de ziare şi articole decupate din presa din perioada antecomunistă. Silvica, una din nepoatele lui Romanoaie, ne-a dat întreg cufărul pentru a studia ziarele. Rand pe rand, am scos din cutia de lemn titluri precum “Universul”, “Adeverul”, “Viitorul” ba chiar şi un număr din ziarul naţionalist din Focşani “Santinela”. De asemenea, am găsit, atat cat am avut timp să căutăm, un număr din “Neamul Romanesc”, o cochetă revistă de cultură aflată sub patronajul istoricului Nicolae Iorga.

Constantin Mille vs Ionel I. C. Brătianu

Neamul Romanesc era o revistă condusă de însuşi Nicolae Iorga

Ca şi în zilele noastre politica era principalul subiect pe care îl abordau ziariştii timpului. Într-un articol intitulat “Noroc Porcesc” reputatul ziarist Constantin Mille, cel care a făcut din “Adeverul” o legendă a presei romaneşti, îl face praf pen u mai puţin celebru Ionel C. Brătianu. “Dl Brătianu este născut în zodiac porcului. Totul i-a suras pană acum. Era desemnat şef de partid pe cand era încă la doică. A fost crescut apoi ca succesorul tatălui său. Nu şi-a dat osteaneală decat a se naşte şi încă această osteneală a privit-o mai mult pe maică-sa. Mai întaiu, nu s-a dus acolo cum s-a dus la Paris, cu coada în sus ca o capră raioasă. (…) Dl Brătianu nu are alt merit decat acela de a fi avut norocul că după ce domnul Take Ionescu a concretizat idea Micei Antante, să fie adus de Rege la govern şi astfel să ne reprezinte dansul la conferinţă. Ştim că presa liberală va trambiţa succesele domnului Brătianu şi va uita cu intenţiune să arate că, în definitiv, aceste merite sunt ale domnului Take Ionescu”, se dezlănţuie Mille într-un articol scris în prima parte a anilor 1920.

“S-a schimbat clima Europei?”

Ion Romanoaie a fost una din figurile emblematice ale Focşaniului de odinioară (poză din perioada interbelică)

Într-un alt articol apărut în 1929 în ziarul “Viitorul” un inginer se întreabă dacă previziunile unui astronom norvegian (Niels Rolf) sunt adevărate. Nordicul susţinea în acei ani că vor avea loc schimbări climaterice ce vor genera friguri siberiene în Sudul Europei, iar că vara va începe în martie. “Vom avea o vară pretimpurie în locul primăverii, cu valuri de căldură în martie şi aprilie cum nu s-a mai pomenit din anul 1457”, semnează un anume ing. L. Florin. “A fost ger în Palestina şi Egipt, au căzut zăpezi pe malurile Iordanului şi ale Nilului (fenomen extrem de rar), ba au îngheţat fluviile în Grecia şi sudul Italiei, iar Vezuviul a fost acoperit de zăpezi ca un munte din nordul Europei, ceiace nu a mai surprins pe nimeni după ştirile anunţand că şi în Syria, care e mult mai la miază-zi, a bantuit un viscol cumplit acoperind munţii Liban cu un strat de patru metri de zăpadă”, se mai arată în articolul respectiv. Dacă ne gandim că în ultimii ani aproape că nu mai avem primăvară, ci mai mult o …lungă vară fierbinte am putea spune că previziunile norvegianului nu erau departe de adevăr.

Reclame la pastille care te scapă de beţie

Presa a fost întotdeauna un excelent suport pentru publicitate astfel încat paginile publicaţiilor erau pline de reclame. “Beţia – Pentru a scăpa de această urată patimă, întrebuinţaţi Antibetinul Vertes – scutit legal, preparat de mult încercat, care desgustă beţivul de băuturi spirtoase. Fiind fără gust, se poate da pătimaşului fără ştirea sa. Mii şi mii de scrisori re recunoştinţă. 2 flacoane 360 lei, Farm. Vulturul Alb- Lugoj NO. 36 Banat” îşi făcea reclamă farmacia lugojeană. (S. TUDOSE)

sursa: http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/94538-exclusiv-cufar-cu-ziare-interbelice-in-podul-casei-lui-ion-romanoaie.html

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.