REVENIRE…Ceasul din centrul Vasluiului, pe care unii hâtri l-au denumit „Cucul lui Gentimir”, dupã numele administratorului care l-a avut în grijã multi ani de zile, va fi refãcut si va putea emite în eter melodiile care l-au fãcut celebru. De ani de zile, celebrul ceas a intrat într-un fel de silenzio stampa, pentru cã între cele douã mari institutii din palat, Consiliul Judetean si Prefecturã, este un du-te vino de hârtii, un joc de-a „Ia Palatul, dã-mi Palatul”, având în vedere cã institutia CJ Vaslui spune cã vrea sã reconsolideze clãdirea, iar Prefectura ar da edificiul, pe baza unei noi hotãrâri de Guvern.
Unul dintre consilierii judeteni ai PSD, Gheorghe Croitoru, s-a arãtat contrariat, la ultima sedintã a CJ Vaslui, de faptul cã, de ani de zile, din turnul cu ceas nu se mai aude nicio melodie. „Nu stiu de ce, dar parcã ne lipseste melodia care dãdea ora exactã din turnul Prefecturii, de la ceasul care i se spune <
Palatul Administrativ are peste 40 de ani de existentã
Complexul arhitectural al Palatului Administrativ din centrul Vasluiului a fost construit în perioada 1971-1972. Clãdirea cuprinde, în afarã de spatiul pentru birouri, la exterior, câteva aspecte inedite, menite sã pãstreze în memoria vasluienilor simbolurile istorice ale judetului. Astfel, la exterior, de peretii clãdirii, la cele douã intrãri în Palatului Administrativ, respectiv Consiliul Judetean si Prefectura, existã grupuri statuare reprezentând bãtãlia si victoria de la Podul înalt, a voievodului Stefan cel Mare, dar si alte scene istorice. De asemenea, chiar si acoperisul marelui ceas din turnul prefecturii face trimitere la un personaj istoric: forma acoperisului este stilizatã, reprezentând cãciula legendarului sergent de dorobanti, Penes Curcanul. Mai trebuie spus cã Palatul Administrativ al judetului adãposteste sefii Prefecturii, Consiliului Judetean, Directiilor de Statisticã si de Culturã, dar si alte institutii deconcentrate.