Deși rar în rândul lor, sindromul long COVID îi afectează și pe copii, a avertizat medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului, într-o dezbatere organizată marți, 18 ianuarie, de organizația Salvați Copiii.
Acești copii care aparent trec prin boli mai puțin zgomotoase pot rămâne simptomatici. Pot avea minte încețoșată, forță mai puțină, unii pot avea și disfuncție cardiacă”, a declarat Craiu, în cadrul dezbaterii. El a spus că simptomele de long COVID pot rămâne la copii până la 12 săptămâni.
La dezbaterea organizată marți de organizația Salvați Copiii au mai participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și medicii pediatri Alexandru Ulici, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, Mihai Gafencu, de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, și Anca Drăgănescu, de la Institutul „Matei Balș”. Sindromul „long COVID”, mai dificil de identificat la copii.
Studii diferite desfășurate în SUA și în diverse state europene oferă rezultate diferite în ceea ce privește simptomele de lungă durată cu care rămân copiii și adolescenții după infecția cu coronavirus.
Prevalența simptomelor de „long COVID” variază considerabil de la studiu la studiu, între 4 și 66% dintre cei chestionați au declarat că au aceste simptome la săptămâni bune de la infectare, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA. Cele mai întâlnite sunt: durerea de cap, oboseala, lipsa de concentrare, probleme cu somnul, tuse, durere în piept, lipsa mirosului.
Citeşte întreaga ştire: Cu ce sechele pot rămâne copiii care fac COVID. Avertismentul medicului Mihai Craiu