spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Crucile de gheaţă ale Bobotezei, aduse la Bosanci de la aproape 150 de km

- Advertisement -

Tradiţia crucilor de gheaţă de la Bosanci din ziua de Bobotează a fost respectată şi în acest an, deşi afară se înregistrează temperaturi de până la 10 grade Celsius. Totul a fost posibil după ce pompierii civili din Bosanci au reuşit să-şi menţină legământul şi în acest an şi au găsit gheaţă pentru a confecţiona crucile la aproape 150 de km de casă.

Căldura nefirească pentru această perioadă a anului le-a dat mari bătăi de cap pompierilor civili din Bosanci. Pentru că în apropiere nu era nici urmă de gheaţă, oamenii au fost nevoiţi să facă un adevărat tur de forţă pentru ca tradiţia care dăinuie din 1867 să nu fie întreruptă.

„Am investigat câteva judeţe. Am mers mai întâi la Bicaz, în Neamţ, apoi în Harghita şi în Bistriţa, iar în final am găsit un pârâu îngheţat la graniţa judeţului Suceava cu Bistriţa, la Poiana Stampei. A fost un pic dificil să aducem blocurile de gheaţă, dar în final totul a ieşit bine”, a mărturisit Dragoş Carp, şeful serviciului voluntar de pompieri din Bosanci.

Chiar dacă au avut ceva emoţii cu gheaţa, pompierii sunt mândri de ceea ce au realizat, mai ales în actualele condiţii meteo.

„La noi în zonă e soare, sunt multe grade peste zero, iar paradoxal noi avem cele mai groase cruci de gheaţă de mulţi ani încoace. Cred că o cruce are 43-44 de centimetri grosime, iar cuburile de gheaţă au fost greu de manevrat pentru că erau foarte grele, cred că unele cântăresc şi 500 de kg. Până şi drujba mergea foarte greu, dar până la urmă ne-am descurcat”, a explicat Constantin Gavrilovici, unul dintre pompierii civili din Bosanci.

Boboteaza, de neconceput la Bosanci fără cruci de gheaţă

Pompierii civili din Bosanci spun că a întâmpina Boboteaza fără cruci de gheaţă este ceva de neconceput pentru comunitatea de aici.

„Nu ne lăsăm sub nici o formă, facem cruci de gheaţă, că aşa-i tradiţia pe care o păstrăm de zeci şi zeci de ani”, a spus Viorel Popovici.

La fel gândeşte şi Vasile Spoială, „meşterul gheţar”, omul care construieşte aceste cruci de jumătate de secol. „Niciodată nu s-a întâmplat să fie Bobotează la Bosanci fără cruci de gheaţă. Indiferent că afară a fost viscol, ger sau foarte cald, ca în acest an, noi am ţinut tradiţia şi o vom ţine mereu”, a arătat Vasile Spoială.

Bărbatul a precizat că în cel mai rău caz, dacă nu s-ar fi găsit gheaţă, crucile ar fi fost confecţionate în congelatoarele vreunei societăţi comerciale din zonă şi ar fi fost amplasate mai apoi în faţa bisericilor din comună.

„A fost într-un an călduros când nu s-a găsit gheaţă şi s-au făcut nişte cruci simbolice, iar în ziua de Bobotează au fost aduse la biserici şi au fost sfinţite. Din 1867 şi până acum nu a fost nici un an în care să nu avem cruci de gheaţă”, a mai menţionat Vasile Spoială.

De unde vine tradiţia acestor cruci de gheaţă

Obiceiul construirii crucilor de gheaţă, înainte de Bobotează, la Bosanci, este vechi de peste 140 de ani. Localnicii din comună povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci s-a înfiinţat formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele. Oamenii din Bosanci trăiesc cu speranţa că semnul crucii de gheaţă de la Bobotează ocroteşte comuna, o fereşte de nenorociri, de incendii devastatoare, de necazuri.

de 
Click aici pentru VIDEO

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-01-06/Crucile-de-gheata-ale-Bobotezei-aduse-la-Bosanci-de-la-aproape-150-de-km#ixzz2pgxyRZzO

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.