spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Criza si psihicul slabit din cauza primaverii aduc zilnic 30 ieseni la „Socola” cu depresie

- Advertisement -

Tot mai multe persoane cu depresii au ajuns la Spitalul de Psihiatrie „Socola” de la inceputul primaverii. In luna februarie, 2.029 de pacienti s-au internat la spital, iar in luna martie si aprilie, numarul acestora a crescut pana la 4.454, dintre care 2.550 doar in prima luna de primavara. De la inceputul anului, media persoanelor care au trecut pe la Socola este de 2.251 pe luna, dintre care 1.065 au fost diagnosticate cu depresie. Media cuprinde atat spitalizarile zilnice, cat si internarile pe o perioada mai lunga de timp.

„In anotimpul de primavara se produc modificari hormonale in organism. Acest lucru duce la accentuarea gandurilor negre si la aparitia starilor depresive. Tot primavara creste numarul deceselor prin suicid”, a declarat dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie. Ieseanca Mihaela, in varsta de 34 de ani, s-a internat la Psihiatrie acum doua saptamani si a fost diagnosticata cu depresie. „M-am imbolnavit din cauza situatiei in care se afla acum tara. Nu mai aveam cum sa platesc intretinerea si abia imi ajungeau banii de mancare, avand in vedere ca salariul meu era de 820 de lei pe luna. Am avut si tendinte suicidare, dar copiii mei m-au convins sa vin aici pentru a ma vindeca”, a afirmat Mihaela, pacienta la Socola. Un alt pacient, Gheorghe T., a afirmat ca se afla in spital tot din cauza crizei economice, deoarece nu mai putea sa-si plateasca datoriile, si s-a imbolnavit. Conform managerului, in anul 2012, aproximativ 83 de pacienti s-au internat zilnic, majoritatea suferind de depresii. „Avem 860 de paturi, 560 in spital si restul in sectiile exterioare de la Sipote si Barnova. Sunt mult prea putine in comparatie cu numarul pacientilor. Majoritatea paturilor sunt pentru bolnavii acuti care vin, se trateaza si pleaca. O parte dintre paturi sunt blocate cu persoanele cronice care sufera de schizofrenie sau Parkinson sau cu bolnavii pe care familiile ii abandoneaza in spital”, a adaugat dr. Calin Scripcaru.

Paturi prea putine pentru pacienti

De la inceputul saptamanii trecute, in spital sunt internati 30 de bolnavi cronici si 530 de acuti. La Socola, 5% din numarul internarilor sunt cele involuntare, iar 3,6% reprezinta numarul pacientilor abandonati de rude. „Eu nu pot sa ii las in frig si fara mancare. Daca nu vrem sa ii primim, rudele ii lasa la intrarea in spital, asa ca tot la noi ajung. De anul acesta am hotarat sa nu-i mai internam pe cei care nu au asigurare medicala, decat daca sunt urgente medicale”, a adaugat dr. Calin Scripcaru. Conform acestuia, toate aceste internari nu fac decat sa afecteze bugetul spitalului. „Noi nu am semnat contractul pe anul 2012 cu CAS, deoarece suma pe care ne-o ofera este mult prea mica si nu ne ajunge decat pentru salarii si utilitati. Trebuie sa platim si furnizorii si sa cumparam medicamente deoarece pacientii le primesc gratuit, ceea ce presupune mai multi bani. Daca continuam asa, riscam sa ramanem fara fonduri si sa inchidem spitalul”, a declarat managerul spitalului. Conform acestuia, personalul medical nu este suficient, mai ales ca pacientii au trebuie sa fie observati permanent. „S-a intamplat de multe ori ca asistentele sa fie zgariate de pacientii agitati. Ne confruntam cu destule probleme, pentru ca este un spital pentru cei cu boli psihice, iar surprizele pot aparea oricand”, a declarat dr. Calin Scripcaru.

Desi a crescut numarul persoanelor cu depresii, spitalul a inregistrat de la inceputul anului o scadere a numarului pacientilor, fata de anul trecut. „Cel mai greu an pentru spital a fost 2011. Atunci, media pacientilor depasea 2.580 lunar, iar banii si paturile nu erau niciodata suficienti. Scaderea nu poate decat sa ma bucure. Avem mai putini pacienti pentru ca, de la inceputul anului, o parte dintre acestia sunt preluati de centrele de sanatate, iar altii apeleaza la spitalizarea zilnica. De asemenea, pe plan mondial se merge pe tratarea bolnavilor in comunitate si nu in spital sau sub supraveghere”, a afirmat dr. Calin Scripcaru. Pacientii Spitalului de Psihiatrie nu platesc decat foaia de internare, care costa 30 de lei, iar medicamentele le primesc gratuit. „Noi le oferim medicatia care tine de specificul spitalului. Dar daca un pacient are o alta boala atunci cand se interneaza, acesta trebuie sa isi cumpere singur pastilele”, a adaugat managerul spitalului.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.