spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

CRIZA FRANCULUI: VASLUIENII AMENINTÃ CU PROTESTE DE STRADÃ!

- Advertisement -

PROTEST…În jur de 2.000 de persoane cu credite în franci elvetieni s-au adunat în Piata Constitutiei, ieri, solicitând autoritãtilor sã intervinã de urgentã în criza generatã de aprecierea francului. Protestatarii cer ca bãncile sã converteascã în lei creditele în valutã, la cursul istoric, plus maxim 20%. Mitingul, organizat de Grupul Clientilor cu Credite în CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reteaua de socializare Facebook, a reunit români din multe zone ale tãrii, care au venit împreunã cu familia, copiii si prietenii, de la Bacãu, Brãila, Iasi sau Galati. La Vaslui, în ultima sãptãmânã, în jur de 100 de clienti cu credite în franci elvetieni au depus reclamatii la bãnci, anuntând cã au ajuns la limita rãbdãrii. “Sunt niste nesimtiti. De la 2,3 lei am ajuns sã plãtesc ratã la 5 lei. Sã-si ia casa înapoi, iesim în stradã cu copiii!”, spune un vasluian, sãtul de bãtaia de joc a bãncilor.

“Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”, “BNR reglementeazã doar cum bãncile dicteazã!”, “Vreau rata sã îmi plãtesc, copilul din ce-l hrãnesc?”, “Je Swiss dator vândut!”, “Rate CHF la curs istoric!” – sunt doar câteva din lozincile afisate de sutele de români adunati, ieri, la Bucuresti, pentru a protesta împotriva cresterii necontrolate a francului elvetian. Grupul Clientilor cu Credite în CHF a depus marti, prin reprezentantii sãi, o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare, în regim de urgentã, de maxim douã sãptãmâni, un text de initiativã legislativã care sã solutioneze situatia gravã în care se regãsesc mare parte din clientii care au contractat credite în monede strãine (franci elvetieni, euro sau dolari). Oamenii, sãtui de minciunile politicienilor, cer ca bãncile sã le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valutã în moneda nationalã, la cursul de la data semnãrii contractelor, apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale. Totodatã, solicitã interzicerea aplicãrii de cãtre bancã a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente în procesul de conversie. “Nu ne oprim aici, vom pune în continuare presiune si vom boicota sediile bãncilor. Bãncile nu au dorit pânã acum sã stea de vorbã cu noi ca grup, cu atât mai putin individual”, a spus unul dintre reprezentantii protestatarilor. Debitorii bãncilor au spus cã vor reglementãri exacte, folosind sloganul de campanie al presedintelui Klaus Iohannis, “România lucrului bine fãcut”. În timp ce ministrul de Finante sustine conversia în lei a creditelor în franci, bãncile sunt reticente. De ce? “Conversia ar însemna un risc de douã miliarde lei pentru creditele în franci, e foarte important de vãzut dacã aceastã pierdere ar putea fi suportatã de cãtre stat. Dacã nu, trebuie sã analizãm dacã bãncile comerciale pot sustine aceastã sumã de douã miliarde lei”, a mai spus ministrul.

Disperare la Vaslui: sute de familii, în pericol de a-si pierde casele în care locuiesc!

Cresterea francului elvetian la un maxim istoric a produs agitatie în rândul sutelor de familii care s-au împrumutat în aceastã monedã. Majoritatea au contractat credite pentru a-si cumpãra apartamente, iar acum se vãd nevoite sã renunte la locuinte, pentru cã ratele s-au dublat si nu mai au nicio sansã sã achite la bãnci. “Sunt niste nesimtiti! De la 2,30 lei, am ajuns sã plãtim rate la un franc de 5 lei. Nu mai putem suporta asa ceva. Sã vinã sã-si ia casa nesimtitii de la bãnci, o sã dormim cu copiii pe strãzi, dar nu mai putem sã plãtim astfel de rate”, spune o familie din Vaslui, care îndeamnã si alti vasluieni afectati la un protest în fata Prefecturii. Când a contractat creditul, în 2007, familia respectivã plãtea o ratã de 600 de lei. Acum, când francul a ajuns la 5 lei, trebuie sã dea, lunar, peste 1.200 de lei. “De unde acesti bani? Mai avem de platã încã 27 de ani, dar nu mai facem fatã. Sotia mea are salariu de 700 de lei, au muncesc pe brânci, pentru un salariu decent, însã mai avem facturi, copiii în întretinere, de unde sã plãtim toate acestea? O sã facem o plângere la bancã, sã spunem cã nu mai suportãm bãtaia asta de joc. Nu mai avem cum sã le plãtim bãtaia de joc. Nesimtitii de la bãnci fac profituri de miliarde de euro, iar noi murim de foame”, spune bãrbatul. Ca el sunt si alti peste 1.000 de vasluieni, care au contractat credite pe 30 de ani, pentru o locuintã si care acum nu mai pot plãti ratele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.