Criza economică din regiunea transnistreană se adânceşte din cauza deciziilor politice proaste luate de regimul de la Tiraspol. Din cauza menţinerii unui curs fals de schimb al rublei transnistrene, veniturile populaţiei, dar şi competitivitatea exportatorilor din regiune s-au redus dramatic. Sunt concluziile unui nou studiu elaborat de centrul analitic Expert-Grup.
Potrivit experţilor, după ce în 2015 economia din stânga Nistrului s-a redus cu 20 la sută, aceasta nu dă semne de revenire. Pe fondul reducerii dramatice a veniturilor populaţiei, inclusiv a transferurilor, dar şi deficitului de valută, importurile s-au comprimat cu circa o treime. Mai mult, nivelul înalt de incertitudine economică şi socială din regiune a alimentat emigrarea de capital către Ucraina şi malul drept al Nistrului.
În aceeaşi perioadă, exporturile au scăzut cu circa 5 la sută, în mare parte din cauza menţinerii fixării cursului de schimb al rublei transnistrene, fapt ce continuă să erodeze competitivitatea exportatorilor din regiune.
Potrivit Expert-Grup, politicile economice sunt afectate de prevalarea intereselor politice în regiune. Acest fapt se observă, în special, în reticenţa factorilor de decizie din Transnistria privind deprecierea controlată a rublei, care este bazată pe premise false, atât din punct de vedere economic, cât şi politic.
În mod special, politica respectivă nu protejează în nici un fel veniturile populaţiei, ci din contra. În primul rând, devine tot mai pronunţat fenomenul pieţei negre de valută, unde rubla transnistreană deja s-a depreciat, de facto, cu până la 50%.