spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Criticii de la Cannes despre vasluianul Corneliu Porumboiu: „una dintre cele mai fascinante minți din cinematografia de azi”

- Advertisement -

„Comoara”, cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, primit cu mult entuziasm la Cannes! Prezentat, ieri, în premieră, filmul lui Corneliu Porumboiu a avut parte de cronici foarte bune in publicațiile de profil, care s-au întrecut în laude pentru talentul regizorului vasluian. „Comoara” este al doilea film al lui Corneliu Porumboiu selectat în secțiunea „Un certain regard” de la Cannes, după premiatul „Polițist, adjectiv” din 2009. Pelicula, vânduta deja în 6 țări europene și Israel, a avut joi premiera pe Croazeta. „Comoara”, au spus entuziasmați cei mai exigenți critici de film, prezenți la festival, confirmă din nou statutul lui Porumboiu drept una dintre cele mai fascinante minți din cinematografia de azi”, a scris Hollywood Reporter.

„Comoara” a avut prima sa proiecție în Sala Debussy, a doua ca mărime din Palatul Festivalului de la Cannes. Producţia a fost proiectată in premiera atât pentru public, cât şi pentru specialistii din cinematografie si pentru echipa de productie şi a primit primele critici favorabile din partea jurnaliștilor de la Screendaily. Realizat după un scenariu inspirat dintr-un fapt real, filmul prezintă povestea unui tânăr îndatorat la bănci care speră să dea lovitura vieții căutând o comoară ascunsă în satul natal. Acesta este cel de-al doilea proiect romanesc cu sanse de castig, alaturi de „Un etaj mai jos”, regizat de Radu Muntean.

„Când faci o comedie, lucrurile sunt, de fapt, destul de serioase în platou”!

„La început am vrut să fac un documentar. Un prieten de-al meu, Adrian Purcărescu, care este și actor și regizor, mi-a spus despre o legendă, potrivit căreia, oamenii din localitatea străbunicilor săi și-au îngropat comorile înainte de venirea comuniștilor. Am luat o echipă de filmare, ni s-a alăturat și un specialist cu un detector de metale și, cu toții, am plecat în căutarea comorii. Nu am găsit-o, așa că am decis să facem un film de ficțiune. (…) Corneliu Porumboiu: De obicei fac foarte multe repetiții pe platou, dar la acest film am lucrat cu mulți actori amatori, așa că am repetat mult mai puțin înainte de filmare. Atmosfera era destul de relaxată, aș putea spune. Nici nu am lucruri amuzante de povestit. Când faci o comedie, lucrurile sunt, de fapt, destul de serioase în platou. Chiar se spune că echipa nici n-ar trebui să râdă în timpul filmării unei comedii. Când am scris scenariul, am avut un singur actor în minte: Adrian Purcărescu. Prietenul care mi-a spus despre legendă. El are un rol secundar în film. Pentru rolul principal l-am ales pe Toma Cuzin, un actor al cărui palmares, în sine, îmbogățește pelicula. Al treilea rol a fost jucat de Corneliu Cozmei, pirotehnicianul care ni s-a alăturat atunci când am plecat în căutarea comorii și am filmat documentarul. La casting s-au prezentat actori profesioniști, dar pe mine m-a interesat un anume tip de limbaj al corpului, pe care nu l-am găsit la ei. (..) Sunt multe filme și regizori care au fost, și încă sunt, sursă de inspirație pentru mine: de la Charlie Chaplin și Buster Keaton, la Eric Rohmer și Jean Luc Godard. De exemplu, „Les Nuits de la pleine lune” ( n.r.: „Lună plină în Paris”) îl văd cu echipa mea de fiecare dată când fac un film”, a declarat pentru presa din Romania, regizorul Corneliu Porumboiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.