OPINIE… Profesoara huseancã Cristina Tunegaru revine cu un mesaj dur la adresa sistemului educational de stat. Într-un mesaj pe pagina sa de socializare, aceasta explicã, din punctul sãu de vedere, de ce nu existã calitate în învãtãmânt. aceasta dã vina pe “inspectorii preocupati de confortul propriu”, care stau “în fata meselor îmbelsugate din cancelarii si cabinete”, primesc flori si cadouri din partea profesorilor sau îi pun sã facã tot felul de “sarcini casnice”, pentru a le trece cu vederea nepregãtirea.
Cristina Tunegaru, originarã din Husi, este acum profesor titular în comuna Petrãchioaia din judetul Ilfov. Aceasta a criticat de multe ori, de-a lungul timpului, sistemul de învãtãmânt, semnalând neregulile observate. “Repetentia este o practicã medievalã care nu are ce sã caute la noi în scoalã. Odatã ce ai rãmas repetent, treci printr-o traumã, te simti abandonat de sistem. Or, toti acesti copii meritã o sansã. Sunt capabili, inteligenti, doar cã au avut ghinionul sã nu obtinã o medie de trecere din diverse motive. De exemplu, copiii cu care lucrez eu au rãmas corigenti pentru cã nu au reusit sã facã ceea ce le-a cerut dascãlul de la clasã, adicã sã învete pe dinafarã comentariile unor texte literare. Elevii pe care îi meditez sunt în clasa a V-a si a VI-a. Au între 11 si 13 ani. Lucrez cu ei sâmbãta si duminica în fiecare weekend. Unul dintre ei, un bãietel de clasa a V-a, are un vocabular atât de bogat si este plin de imaginatie. Problema este cã nu are încredere în el. În prima sedintã, mi-a spus cã nu stie nimic. Un alt elev în clasa a VI-a îmi povestea despre cât de pasionat este de romanele lui Mihail Drumes si despre ce trilogii mai vrea sã citeascã. El, un copil corigent, este pasionat de cunoastere, dar sistemul nu vede asta”, explica, în urmã cu ceva timp profesoara.
“Mesele acoperã slaba pregãtire, incompetenta si neimplicarea profesorilor”
O altã problemã a sistemul de învãtãmânt este, potrivit acesteia, atitudinea inspectorilor scolari. “De ce nu putem avea calitate în învãtãmânt? Pentru cã inspectorii sunt mai preocupati de confortul propriu decât de copii si profesori. As vrea sã vãd inspectorii cã refuzã sã stea în fata meselor îmbelsugate din cancelarii si cabinete, cã nu primesc flori si cadouri dupã inspectii, cã nu pleacã cu sarsanalele sau portbagajele pline de mâncare. As vrea sã vãd inspectori care vin cu masina proprie sau cu autobuzul la scoalã în inspectie, cã nu mai asteaptã transport, cafea si tratatie pe drum din partea unui biet profesor. As vrea ca inspectorii sã nu le mai cearã profesorilor tot felul de sarcini casnice, ca unor sclavi pe plantatie, care nu pot spune niciodatã nu, de fricã. As vrea sã vãd profesori care au mai multã încredere în ei însisi, mai mult curaj, care stiu cã nu li se poate întâmpla nimic dacã sunt verticali, drepti si îsi fac munca cu pasiune si dedicare. Abia de aici încolo se poate vorbi de schimbare în bine în învãtãmântul românesc. Dar deocamdatã nu am auzit despre un astfel de inspector, desi sunt convinsã cã ei existã. Si mesele continuã sã se umple si sã se reverse din buzunarele subtiri ale profesorilor, acoperind slaba pregãtire, incompetenta, neimplicarea”, spune Cristina Tunegaru.
“Din pãcate, si inspectorii scolari sunt mânjiti politic”
Opinia profesoarei a fost împãrtãsitã si de multi prieteni virtuali. Iatã câteva dintre reactii: “Din pãcate, si inspectorii scolari (multi dintre ei) sunt mânjiti politic. Migreazã cãtre putere pentru a avea “acoperire”. Sunt sigurã cã nu toti, dar existã cazuri. Si ce spuneti e adevãrat! Se pretind spãgi, asa zise cadouri, se plãtesc grade, se aranjeazã posturi. E putred tot sistemul ca toatã România”; “Asemenea schimbãri nu picã din cer. Pot sã treacã si o sutã de generatii si tot nu se va schimba nimic dacã nu începem fiecare din noi sã schimbãm acolo unde suntem, si în mediul în care lucrãm, si în cel în care trãim. Numai asa, încet-încet, se va schimba ceva. Dacã numai asteptãm si sperãm, dar nu facem nimic, nu are de unde sã vinã schimbarea”; “E corect ceea ce spui, colega, dar lucrurile s-au mai schimbat. Cel putin, în Ialomita nu este chiar asa, desi e loc de mai bine. Nu toti directorii si inspectorii sunt spãgari. Mai sunt si oameni cu caracter. Felicitãri pentru ceea ce faci si sã dea Domnul sã fie bine!”; “Dar dacã nu ar exista deloc inspectorii? Cum ar fi? Îti spun eu: nu le-ar simti lipsa decât partidul la putere, cãruia i-ar lipsi cureaua de transmisie si unealta de control”.