spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Cristian Diaconescu, la „100%”: „Traian Băsescu este un om care îşi iubeşte ţara”

- Advertisement -

Preşedintele de onoare al UNPR Cristian Diaconescu a declarat, în această seară, la emisiunea „100%”, că va decide dacă va candida la Preşedinţie în 2014 în funcţie de scorul electoral pe care UNPR îl va face la alegerile parlamentare din 2012. Despre şeful statului, Diaconescu a afirmat că, indiferent de „ce se spune despre el, Traian Băsescu este un om care îşi iubeşte ţara”.

– Ni s-a spus că suntem oamenii lui Băsescu. Dar coaliţia a avut probleme cu noi acolo unde unele lucruri nu erau cum ar trebui, de exemplu la pensiile militarilor. Desigur, nu suntem vocali. Noi mergem pe calea dialogului tăcut, dar am impus câteva soluţii.

– Nouă ni se pare că dialogul social nu este ceea ce ne trebuie într-o ţară democratică.

– Este nevoie de un nou proiect politic. Nu îmi este dor de PSD, categoric nu. Ce este bun, este bun şi trebuie remarcat la PSD, sunt probleme mai ales cu atitudinea unor oameni de acolo.

– Mă înţeleg foarte bine cu Gabriel Oprea şi Marian Sârbu. Suntem singurul partid care avem un triumvirat la conducere. Ne înţelegem, ne respectăm, fără să facem grupuri, fără să avem rivalităţi şi aşa mai departe.

– Sunt de 11 ani în politică. Am avut şansa enormă să parcurg nişte momente politice precum integrare, schimbarea la faţă a acestei ţări. Integrarea europeană şi euroatlantiocă nu au scăzut niciodată sub 65% în simpatiile populaţiei. Noi nu am avut niciodată un partid antieuropean. În concluzie, nu am resentimente că am intrat în politică. Am contribuit.

– Polarizarea societăţii în nemulţumiţi, foarte mulţi, şi mulţumiţi, sau mai degrabă mai raţionali, este un fenomen foarte clar. Ca să vii cu un partid nou şi să câştigi imediat simpatia oamenilor, ar trebui să vii cu soluţii populiste. Noi nu am vrut să alegem această cale.

– Avem 123.000 de oameni înscrişi în partid.

– În acest moment ai trei sau patru proiecte de legi pentru care trebuie să constitui o majoritate. Dacă peste câteva luni nu intră bani în ţară, va fi o situaţie dezastruoasă.

– În acest parlament lipsesc anumite categorii de profesionişti pentru conducerea comisiilor. 90% din decizii se iau la comisiile parlamentare iar acolo nu avem destui oameni specializaţi.

– Noi am avut în ultima lună conferinţe judeţene pentru a structura partidul şi am mers pe ideea de a sonda modul în care ar accepta colegii noştri anumite variante de candidaturi. De aceea am fost prezentat în poziţia de candidat la preşedinţie al UNPR. Dar e o chestiune complexă, astfel de decizii se iau altfel. Vreau să vedem în ce măsură vom reuşi în 2012 să facem un scor electoral decent şi apoi se poate discuta şi o astfel de variantă.

– O să rămân în acest partid şi dacă nu face pragul electoral. 60% din membrii UNPR sunt oameni care nu au mai făcut până acum politică, sunt cadre didactice, intelectuali de nivel mediu şi femei.

– Relaţia dintre ministrul de Externe şi preşedinte trebuie să fie realmente una instrumentală. Politica externă nu se poate face decât printr-o convergenţă a vectorilor de decizie.

Orice s-ar spune despre el, Traian Băsescu este un om care îşi iubeşte ţara. Contează la el foarte mult încrederea, adică ce încredere are în cel cu care discută. Din acest punct de vedere nu am avut probleme. Pe chestiunile fundamentale nu am avut niciun fel de dificultate.

– În relaţia cu titularul de politică externă, la noi este preşedintele, ministrul de externe are o anumită autonomie.

– Aveam colegi în PSD care în 2008 îmi spuneau că trebuie neapărat să candidez la Primăria Capitalei, ceea ce am şi făcut, apoi aflam că ei îl sprijineau de fapt pe un contracandidat. Marian Vanghelie m-a sprijinit. El nu a fost din această categorie.

– Mi-am văzut dosarul de urmărit de Securitate. Era legat de relaţia cu Nicolae Steinhardt, care a fost al doilea tată spiritual al meu.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.