spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

CRISTEA, DEPUTATUL CUI?

- Advertisement -

Timp de patru ani a mâncat banii degeaba

DE NEVOTAT… Plecat de la primãria Vaslui, dupã 16 ani de stat în fruntea orasului, Victor Cristea nu a rupt gura târgului în Bucuresti. Votat de vasluieni, în 2008, în Colegiul Deputati Vaslui, Cristea a demonstrat cã este un simplu instrument în mâna politicienilor de la PSD, care îl folosesc asa cum le dicteazã interesele politice. Asa se explicã faptul cã, din cele 14 declaratii politice în actualul mandat, 13 sunt pe timpul guvernãrii PDL, în care Cristea bãtea cu sârg în Boc si aliatii democrat-liberalilor. Odatã ce USL a preluat puterea, fostul „primar scãunel” nu a mai avut nimic de obiectat si nu a mai fãcut nicio declaratie politicã, cu exceptia unei chestiuni de nebãgat în seamã, numitã „1 mai 2012 – simbol al injustitiei sociale”. Mai grav este cã, acelasi personaj, care va veni în fata vasluienilor sã le cearã votul de încredere la alegerile parlamentare, nu are niciun merit în dezvoltarea orasului, cum nu a avut nici pe când conducea primãria Vaslui. Nu a adus nicio finantare în oras, nu s-a luptat pentru ca primãria sã câstige vreun proiect si nici nu a ajutat alegãtorii, asa cum ar fi fost normal. Se pune întrebarea: pentru ce sã-l mai voteze vasluienii pe acest deputat-fantomã?

Cifrele din dreptul deputatului Cristea par sã spunã cã fostul primar munceste în interesul celor care l-au trimis la Bucuresti. Pe site-ul Camerei Deputatilor, deputatul apare cu 28 de luãri de cuvânt, 14 declaratii politice, 23 de propuneri legislative initiate, 12 întrebãri si interpelãri si 13 motiuni. În realitate, dupã patru ani de activitate (a se citi somn!) în Camera Deputatilor, Cristea se dovedeste a fi un deputat mediocru, care nu a iesit cu nimic în evidentã. Spre nenorocul vasluienilor, care l-au votat în 2008, acest deputat nu a reusit sã aducã o finantare importantã pentru orasul Vaslui si nici nu a pus umãrul pe lângã actualul primar, pentru a-l sprijini în accesarea unor proiecte. Dimpotrivã, suferind de grandomania care îl cuprinde când este acasã (la Bucuresti este mic si neînsemnat, când vine acasã este un fel de tãtuc al orasului pe care l-a condus atâtia ani) se comportã arogant cu colegii de partid, care au dorit în mai multe rânduri sã-l împiedice sã mai candideze la un nou mandat.

Mostre din inteligenta „marca Victor Cristea”

Una din declaratiile politice este sugestivã pentru preocupãrile profesorului de fizicã. „Titlul materialului pe care vreau sã-l prezint este <<Pãmântul în primejdie. Cercetarea româneascã în crizã>>. Suntem martorii unei confruntãri aprige, de dimensiuni titanice, între civilizatia noastrã si planeta Pãmânt. Relatia dintre civilizatia noastrã si Pãmânt, mai precis relatia omului cu sistemul ecologic al Pãmântului, s-a transformat cu totul, cauza fiind o combinatie de factori, printre care: explozia populatiei, revolutia tehnologicã, industrializarea excesivã, agricultura intensivã, supra-exploatarea resurselor naturale, producerea energiei în cantitãti excesive si, nu în ultimul rând, disponibilitatea de a ignora consecintele actiunii umane. (…) Progresele recente din domeniul stiintei si tehnologiei ne-au adus importante îmbunãtãtiri în activitãti precum medicina sau telecomunicatiile, printre multe altele. Dar, cu toate avantajele pe care le-am dobândit gratie noilor tehnologii, am asistat si asistãm la producerea unor efecte neprevãzute dãunãtoare civilizatiei omenesti. Folosirea armelor nucleare, schimbarea cursurilor râurilor, constructia de termocentrale, defrisarea sãlbaticã a pãdurilor, exploatarea rezervelor de cãrbune si gaze naturale, au dat putere omului prin tehnologiile dobândite, însã, fãrã sã ne dea si întelepciunea de a proteja mediul. În toate colturile globului, pe uscat sau în apã, în gheata care se topeste sau în zãpada care cade din ce în ce mai rar, în timpul valurilor de arsitã si al secetelor, în miezul uraganelor sau în lacrimile refugiatilor, identificãm din ce în ce mai multe dovezi ale schimbãrii în profunzime a ciclurilor naturale, esenta crizei mediului înconjurãtor”, sustine Cristea, în fata colegilor din Parlament. Într-o altã declaratie politicã, fostul primar al Vasluiului vorbeste de tema „Avantajele” integrãrii europene: „somaj si scãderea calitãtii vietii oamenilor”, un atac direct la integrarea României în UE. „Din anul 2007, România este stat membru al Uniunii Europene. Am intrat în UE pentru cã ne dorim cresterea nivelului de trai al populatiei. De altfel, unul dintre principiile fundamentale ale UE este solidaritatea în vederea reducerii decalajelor economice si, implicit, sociale. Si Moldova, parte a României, face parte din UE. Dar face, într-adevãr, parte? Fatã de alte zone ale tãrii, Moldova a fost si este în mod clar defavorizatã, atât din considerente istorice, cât si din punct de vedere economic. De-a lungul timpului, noi, moldovenii, am plãtit un pret greu: sãrãcie, umilinte, pierderea de vieti umane, amputarea teritoriului etc. Moldovenii au participat la constructia economiei României, dar lor nu le-a mai construit nimeni nimic. Primul si singurul argument care identificã situatia de fapt este rata somajului. Oficial, ni se spune cã este 15%, în mod real, aceasta este cel putin dublã, de 30-35%”, constatã Cristea.

Cât ne costã prezenta lui Cristea la Bucuresti? Peste 6 miliarde lei vechi!

Nici biserica si preotii nu scapã de viziunile fostului primar. „Benjamin Franklin, unul dintre pãrintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii, afirma:<<O Biblie si un ziar în fiecare cãmin, amândouã studiate si apreciate la adevãrata lor valoare, o scoalã bunã în fiecare cartier – acestia sunt pivotii de bazã ai virtutii, moralei si libertãtii civice>>. În acelasi context de identificare a rolului pe care îl are religia în viata unui neam, filosoful român Petre Tutea spunea cã „Religia transformã poporul într-o masã de oameni culti”, adãugând cã aceasta „este singura salvare în care se poate vorbi de egalitate”. (…) De-a lungul istoriei zbuciumate a poporului român, preotii, prin lucrarea lor bisericeascã, au slujit la cresterea si luminarea mintii fiilor neamului. Astfel, Biserica a exercitat o influentã mult mai mare decât simpla reflectare în viata politicã a natiunii – cãci Biblia are puterea de a ne motiva spre meditatie si cugetare, ceea ce nu se poate spune despre actuala putere politicã de guvernare. Într-o atmosferã de teamã permanentã, renuntând la ratiune, se legifereazã parteneriatul între stat si Bisericã, transferând asistenta socialã în grija cultelor, în timp ce institutiile de profil ale statului, administratia localã, organizatiile nonguvernamentale, sunt specializate în acest sens.”, afirmã Cristea. Însã, constatãm noi, toate aberatiile deputatului PSD sunt plãtite din greu de contribuabili. În lumina acestor declaratii, trebuie sã constatãm cã, în perioada 2008-2012, prezenta lui Cristea la Bucuresti a însemnat o cheltuialã la bugetul de stat de peste sase miliarde lei vechi, dacã luãm în calcul cheltuielile cu cazarea, care ajung la 70-80 de milioane lei pe lunã, plus salariul de 45 milioane sau restul cheltuielilor pe care le presupune functia de deputat. Dacã statul român si contribuabilii au cheltuit atâtia bani pentru fostul profesor de la LMK, ar fi trebuit ca si el, la rândul sãu, sã demonstreze cã nu a fost trimis degeaba la Bucuresti. De exemplu, într-o singurã lunã din 2010, Victor Cristea ne-a scos din buzunare aproape 180 de milioane lei vechi, adicã 70 de milioane indemnizatia brutã de parlamentar, alte 85 de milioane pentru cazare, plus alte cheltuieli.

Dacã nu vi-l amintiti pe Cristea, vã facem un scurt remember…

Victor Cristea, fostul primar al Vasluiului, a fost si este cunoscut ca un cal breaz în Vaslui, fiind celebre betiile sale groaznice si chefurile tinute chiar în biroul de la primãrie. Dupã 2008, chefurile s-au mutat la Bucuresti, departe de ochii si urechile vasluienilor. Din pãcate pentru el, iesirile publice de la tribuna Parlamentului ne-au demonstrat cã alcoolul a lãsat urme grave nu numai la ficat, ci si la creier. Acesta a început sã devinã din ce în ce mai incoerent în logicã si exprimare. De exemplu, Cristea a ajuns sã facã adrese în bãtaie de joc la Bucuresti, cerând explicatii pentru unele probleme care au constiuit tema campaniilor sale electorale la Vaslui! Iatã o monstrã de declaratie politicã, prin care Cristea demonstreazã cã este un politician expirat, pus pe atacuri la adresa actualului primar: „Prima interpelare se adreseazã domnului ministru Gabriel Berca, ministrul Administratiei si Internelor. Se referã la reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu cãldurã a municipiului Vaslui si instalarea unitãtii de cogenerare de 1,8 MWE. În perioada 2005-2008, Guvernul României, în baza prevederilor Programului de termoficare 2006-2015, Cãldurã si confort, a alocat suma de 8 milioane 315 mii lei pentru implementarea strategiei de alimentare cu energie termicã si energie electricã a municipiului Vaslui, zona 13 Decembrie. Programul de reabilitare si modernizare a sistemului de alimentare cu cãldurã a municipiului Vaslui cuprindea implementarea unei unitãti de cogenerare de 1,86 MWE, instalarea unitãtii grup turbogenerator în contrapresiune de 1,8 MWE pe platforma uzinei termice. Conform Ordinului nr.592 din 18 august 2008, Guvernul alocã suma de 5 milioane 179 mii lei pentru finalizarea programului care ar fi asigurat astãzi confortul termic la preturi mult mai mici, ca urmare a modernizãrii sistemului termic. Respectuos vã solicit sã precizati motivul pentru care Primãria Vaslui nu primeste suma alocatã conform Ordinului nr.592 din 18 august 2008 si cine se face vinovat de stagnarea instalãrii unitãtii de cogenerare în sistemul termic.”, sustine Cristea, în fata Parlamentului. Or, fostul primar stia foarte bine, la momentul în care fãcea aceastã declaratie, cã sistemul de termoficare a fost falimentat din perioada în care el conducea cu mânã de fier Vasluiul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.