spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Crin Antonescu: Sunt de acord cu eliminarea totală a pragului electoral

- Advertisement -

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că este de acord cu eliminarea totală a pragului electoral, precizând că forma finală a proiectului privind uninominalul pur va fi dată de Camera Deputaţilor, informează Agerpres.

„Susţin. Sunt de acord cu eliminarea totală (a pragului electoral – n.r.) pentru că, aşa cum a argumentat public, cred, şi senatorul Şova, în momentul în care mergem pe varianta maximală a uninominalului, nu mai putem discuta despre prag. Pur şi simplu, câştigătorul în fiecare colegiu, fără nicio excepţie, câştigă mandatul”, a declarat liderul liberal.

El a afirmat că a susţinut de la început că trebuie eliminat orice prag electoral, adăugând că forma finală a respectivului proiect legislativ va fi dată, până la urmă, de Camera Deputaţilor.

Întrebat dacă uninominalul pur nu ar putea duce la o „fragmentare” a forţelor politice în Parlament, Antonescu a răspuns că o asemenea formulă simplifică lucrurile.

„Nu, nu e vorba de nicio fragmentare. O asemenea formulă simplifică lucrurile în sensul că ea generează şi întreţine, după, de pildă, exemplu Marii Britanii, sistemul cu două partide mari sau două forţe politice mari”, a susţinut Antonescu.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat joi, că sistemul de vot uninominal pur dintr-un singur tur aparţine uneia dintre cele mai vechi şi mai consolidate democraţii din lume, cea din Marea Britanie, şi vine să rezolve toate criticile care au fost aduse de-a lungul timpului inclusiv de societatea civilă.

Potrivit acestuia, sistemul de vot uninominal pur, într-un singur tur, este un lucru de care societatea românească discută încă de la referendumul privind sistemul votului uninominal din anul 2007.

Mai multe organizaţii civice s-au adresat joi, printr-o scrisoare deschisă, preşedinţilor celor patru partide parlamentare – Emil Boc (PDL), Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) şi Kelemen Hunor (UDMR) – solicitându-le să împiedice adoptarea sistemului majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare.

Organizaţiile care au iniţiat acest demers invocă, în scrisoarea deschisă, efectele pe care acest sistem le-a produs în urma a o serie de alegeri în Marea Britanie – singura ţară din UE în care este folosit acest sistem.

www.antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.