spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Crime în familie la Albești: un fenomen imposibil de explicat și pus pe seama «sângelui iute la mânie»

- Advertisement -
INEXPLICABIL… Nimeni nu poate să-și explice de ce, în comuna Albești, majoritatea crimelor au loc în familie, dar și de ce numărul omorurilor este atât de mare.

STUDIU… Pentru județul Vaslui, comuna Albești poate reprezenta o comunitate aparte ce iese în evidență prin numărul mare de crime petrecute. O altă particularitate este legată de faptul că, majoritatea tragediilor sunt crime petrecute în familie. În schimb, la nivelul comunei, scandalurile, bătăile sau furturile, specifice altor comunități din județ, lipsesc. Explicațiile care stau la baza acestui gen de comportament nu există, ci doar sunt speculații legate, printre altele, de vechimea zonei și a amestecului de culturi, de-a lungul timpului. Mai exact, cercetările au arătat că a existat o populație în zona Albeștiului încă din Paleolitic și până în perioada formării populației românești. Astfel, amestecul de popoare de-a lungul timpului ar fi putut avea drept rezultat «sângele iute la mânie» a unor locuitori ai comunei Albești. Și asta pentru că psihologii nu au o explicație generală mai ales că, din comunitatea albeștenilor lipsesc și au lipsit, de-a lungul timpului, rromii. În plus, în ultimile decenii, comunitatea s-a împărțit în două categorii distincte: credincioșii ortodocși și așa numiții “pocăiți” (predominanți fiind creștinii după Evanghelie și apoi Adventișii – credincioși de Ziua a 7-a). În schimb, comuna pare urmărită de blestemul crimelor în familie, crime sângeroase care au uimit opinia publică. Amintim aici cazul lui Grigore Enachi, cel care, pe fondul geloziei, i-a tăiat gâtul concubinei, a luat-o în brațe și apoi s-a sinucis, băgându-și un cuțit în inimiă, printre coaste. Sau, exemplul lui Constantin Chirilă, bătrânul de 79 de ani care cedează psihic și își hăcuie soția și fiul cu toporul. De asemenea, polițiștii cu vechime în domeniu din cadrul IPJ Vaslui încearcă o explicație a fenomenului întâlnit în Albești. În același timp, sunt de părere că studiul a ceea ce se întâmplă în acea comunitate poate fi o temă de doctorat în domeniul criminalității.

Violența la nivelul comunei Albești a devenit deja celebră, mai ales pentru iubitorii de statistici. Astfel, dacă luăm ca reper anul 2019, putem enumera unele dintre cele mai sângeroase crime care au avut loc în județul Vaslui și care s-au petrecut, toate, în comuna Albești. Reamintim luna august 2019 atunci când, în localitatea Corni, o femeie de 57 de ani a fost ucisă de către concubinul acesteia. Pe fondul consumului de alcool și al geloziei, Grigore Enachi, un bărbat de 61 de ani, a pus mâna pe cuțit și i-a tăiat beregata concubinei sale. A întins-o apoi pe pat, a luat-o în brațe și s-a sinucis înfingându-și cuțitul în inimă, printre coaste. Cei doi au fost descoperiți ceva mai târziu, îmbrățișați și plini de sânge, de către fiica femeii. Crimele din Albești sunt dificil de explicat, mai ales că aici întâlnim o comunitate aparte, despărțită, mai ales, de credință. Astfel, pe lângă creștinii ortodocși, în comuna Albești întâlnim și un umăr mare de «pocăiți». Mai exact, aproape jumătate din cei 3295 de locuitori sunt Creștini după Evanghelie sau Creștini de Ziua a 7-a (adventiști – n.r.). Caracteristica acestor comunități este cea a excluderii violenței sau a consumului exagerat de alcool din viața lor. În schimb, crimele care au zguduit de-a lungul timpului comuna Albești au un numitor común, și anume consumul exagerat de alcool. Un alt exemplu este și cel al tragediei care a lovit, în 2021, familia Chirilă. La acea vreme, Constantin Chirilă a fost reținut de către procurorii criminaliști acuzat fiind că și-a ucis soția și fiul, un bărbat de 47 de ani. În urma cercetărilor s-a stabilit că omorul a avut loc ca urmare a consumului de alcool, dar și a faptului că autorul se săturase de viața pe care o ducea alături de soția lui, căzută în patima alcoolului și a fiului, un împătimit al consumului de alcool.

Blestemul crimelor în familie

O altă caracteristică a crimelor din comuna Albești este legată de faptul că aproape toate sunt crime petrecute în familie. Astfel, Grigore Enachi este criminalul care, pe fondul geloziei, își ucide concubina și apoi își ia zilele. De asemenea, Constantin Chirilă este criminalul care clachează, în urma problemelor de familie, pune mâna pe un topor și își hăcuie soția și fiul de 47 de ani, apoi se urcă în mașină și încearcă să se sinucidă, izbindu-se într-un copac. Nu reușește decât să-și provoace răni minore. Se predă polițiștilor și-și recunoaște crima. Apoi, după aproximativ două luni, tot pe fondul consumului de alcool, o femeie își ucide mătușa și ajunge în arestul IPJ Vaslui. Câteva luni mai târziu, criminala este condamnată la 18 ani de închisoare cu executare. Unii pun totul pe seama anomaliilor statistice și nu poate fi stabilită o cauză comună, pe lângă o cauză generală, în majoritatea cazurilor de crimă, consumul exagerat de alcool. Excepție de la regulă face crima care a avut loc în august 2022, atunci când un bărbat și-a pierdut viața după ce un tânăr de 20 de ani l-a luat la bătaie, pe fondul unui conflict mai vechi. Specialiștii încearcă să explice motivele care au dus la transformarea Albeștiului în zona în care majoritatea faptelor penale care se petrec sunt crime în familie și pun lucrul acesta pe seama amestecului de nații, de-a lungul istoriei, ținând cont de faptul că, pe teritoriul actual al comunei au fost descoperite dovezi ale existenței populației încă din Paleolitic și până în perioada fomării populației românești. De asemenea, bătrânii din Albești povestesc despre o zonă anume a comunei, cunoscută acum ca “Râpa Velniței” (velnița – instalație rudimentară pentru fabricarea rachiului sau a spirtului – n.r.), unde turcii făceau rachiu și-l trimiteau în diferite zone ale imperiului otoman. Astfel, amestecul de popoare de-a lungul timpului ar fi putut avea drept rezultat «sângele iute la mânie» a unor locuitori ai comunei Albești. Și asta pentru că psihologii nu au o explicație generală mai ales că, din comunitatea albeștenilor lipsesc și au lipsit, de-a lungul timpului, rromii.

Iată și părerea polițiștilor vasluieni cu experiență în domeniu

Conform polițiștilor vasluieni ce se pot lăuda cu experiență în domeniul cercetării unor astfel de fapte, ceea ce se întâmplă în comuna Albești și, mai ales, în localitatea Corni, nu are o explicație care să aibă, ca numitor comun, cauze care să ducă la crime în familie. «Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, ar trebui ca un specialist în criminologie, așa numiții profileri, să-și aplece atenția unui studiu, dar acest lucru nu prea este posibil. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, acești profileri fac studiu asupra suspecților și nu a unor cauze. Putem spune că, ceea ce se întâmplă în comuna Albești nu are nimic ieșit din comun față de crimele petrecute în orice alte zone ale județului sau ale țării. Toate pornesc de la consumul de alcool și de la conflictele spontane generate de diferiți factori. De ce, la Corni, crimele au loc în familie !? Poate că doar este o anomalie a statisticilor sau un joc al hazardului. În același timp, poate fi o temă excelentă pentru lucrare de doctorat în domeniul criminologiei. Deocamdată, nu cred că există cineva care să explice lucrul acesta. În comuna aceasta nu se consumă mai mult alcool ca în alte zone și nici nu iese în evidență comunitatea așa cum se întâmplă, de exemplu, la Zorleni, acolo unde întâlnești și crime și scandaluri, bătăi sau furturi. La Albești, fapte de acest gen sunt rare și foarte rare. În schimb, 3 din 5 crime se întâmplă acolo. Poate că oamenii sunt mai iuți la mânie și trec repede, de la certuri, direct la omor”, spun polițiștii vasluieni.

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.