Joi, 7 ianuarie, ortodocsii de rit vechi din care fac parte rusi, lipoveni, armeni si sârbi, sãrbãtoresc Nasterea Domnului. În timp ce credinciosii ortodocsi sãrbãtoresc Boboteaza, ortodocsii de rit vechi se pregãtesc pentru Crãciun. Pregãtirile pentru Nasterea Domnului încep din timp, astfel încât, în prima zi de Crãciun, pe 7 ianuarie, toatã lumea sã se bucure de sãrbãtoare. Crestinii ortodocsi de stil vechi respectã traditiile si obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea cã sãrbãtorile de iarnã sunt decalate cu 13 zile. În casele tãrãnesti, dusumeaua este acoperitã cu fân proaspãt, iar masa cu paie, peste care se asterne fata de masã. Totodatã, cele patru picioare ale mesei sunt legate cu lanturi, având semnificatia opririi animalelor sãlbatice de a ataca stânele de oi si vaci, cât si îndepãrtarea rãului din casã. În România trãiesc peste 500.000 de adepti ai bisericii ortodoxe de stil vechi, îndeosebi rusi, lipoveni, armeni şi sârbi. Sãrbãtoarea Crãciunului Sârbesc este precedatã de un post prelungit ce se încheie cu “Ajunelul”, când în bisericã se introduce o creangã de stejar ce va fi sfintitã de preot. Dupã care, crenguta de stejar e scoasã din bisericã si i se dã foc. În jurul crengutei de stejar, copiii cântã colinde.
Crãciunul, în sânul familiilor!
Elevii din Republica Moldova si Ucraina care studiazã în institutii de învãtãmânt din judetul Vaslui vor începe cursurile scolare cu o sãptãmânã mai târziu fatã de ceilalti elevi. Acestia sãrbãtoresc Crãciunul pe stil vechi si vor rãmâne acasã pentru a petrece aceastã sãrbãtoare în familie. În Republica Moldova, Crãciunul si Anul Nou se sãrbãtoresc dupã calendarul Iulian, adicã pe rit vechi, pe 7, respectiv 14 ianuarie. Dan Mãgureanu, directorul Grupului Scolar industrial “Ion Mincu” din Vaslui a declarat cã existã solicitãri din partea elevilor ortodocsi de rit vechi care studiazã în cadrul liceului de a amâna începerea cursurilor. Zeci de elevi bursieri din Republica Moldova si Ucraina studiazã în unitãti scolare din judetul Vaslui, iar alti elevi din aceste douã tãri îsi plãtesc studiile si cheltuielile de cazare si masã. Crestinii ortodocsi de stil vechi sãrbãtoresc Crãciunul pe 7 ianuarie, dupã calendarul Iulian.
La Albita, trafic în crestere
Sute de masini cu numãr moldovenesc au trecut prin Vama Albita, în ultimele 48 de ore. Ca în fiecare an, moldovenii cu dare de mânã, vin în România pentru a sãrbãtori Crãciunul pe stil vechi. “Este o crestere a traficului de aproape 20% fatã de normal. Multi moldoveni spun cã merg sã petreacã de Crãciun în Slãnic Moldova, la Sovata si Poiana Brasov. Traficul a crescut din 2-3 ianuarie si va creste cãtre data de 6, în ajunul acestei sãrbãtori pe stil vechi”, a spus Emil Bordeianu, directorul Vãmii de la Albita. Pe lângã moldoveni, au intrat în România si câteva sute de masini cu numãr ucrainean, care vin în tara noastrã pentru a sãrbãtori Crãciunul pe rit vechi.