BOLI LA INDIGO…Abia s-a mai ameliorat zumzetul provocat de pesta porcinã africanã, cu zeci de mii de porci sacrificati în mai multe judete din România, cã o altã boalã mortalã amenintã de data aceasta oile si caprele, riscând sã ducã în faliment toti crescãtorii de oi si capre din judetul Vaslui. Este vorba despre pesta micilor rumegãtoare, care a apãrut la vecinii bulgari însã e doar o chestiune de timp pânã când va ajunge si în tara noastrã dacã autoritãtile nu iau mãsuri drastice. Deocamdatã a fost interzis comertul cu oi si capre din douã zone aflate la sud de Dunãre. Dacã apare în judetul Vaslui, aceastã boalã poate duce la uciderea a zeci de mii de oi, iar de aici si pânã la revolta proprietarilor de stâni ar fi doar un pas.
În anul în care Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a promovat intens campania „Alege oaia”, iatã cã pesta micilor rumegãtoare face ravagii în Bulgaria. Vecinii de la sudul României au sacrificat pânã acum 4.000 de animale pentru a opri rãspândirea bolii. Se tem cã Uniunea Europeanã le-ar putea interzice exportul de carne si de produse lactate. În jurul a trei sate a fost creatã o zonã de carantinã, iar autoritãtile au luat probe de la oile si caprele care trãiesc pe o razã de 10 kilometri în jurul focarului. La Vaslui, aceastã informatie i-a socat pe proprietarii de stâni. „Dacã apare si boala asta, ne duc în sapã de lemn. Cu ce sã mai trãim? Porcii sunt tãiati de-a valma, acum sunt amenintate oile si caprele. Ce sã facem? Sã iesim în stradã, sã le cerem sã înceteze cu mizeriile astea? Ne fac slugile Europei, asta fac domnii guvernanti actuali”, se plânge proprietarul unei stâni cu câteva sute de capete, din apropierea Vasluiului.
Prefectura si DSVSA, mesaje disperate cãtre locuitorii din judetul Vaslui
La Vaslui, pânã acum, nu s-a confirmat niciun focar de pestã porcinã africanã. Însã, este tensiune maximã, pentru cã sunt informatii cã turme de porci mistreti trec Prutul, dinspre R. Moldova, si atacã lanurile de porumb de pe Valea Prutului. „Pentru a vã proteja porcii de pesta porcinã africanã, vã recomandãm sã respectati urmãtoarele reguli: nu intrati în adãposturile unde cresteti porcii cu încãltãmintea si hainele cu care ati umblat pe stradã; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea în adãpost, sã puneti o tãvitã cu paie îmbibate cu o solutie slabã de sodã causticã; cresteti porcii doar în spatii îngrãdite, fãrã posibilitatea de a veni în contact cu porci strãini de curtea dumneavoastrã, cu porci mistreti sau cu proprietari strãini care detin porci domestici; nu hrãniti animalele cu resturi alimentare/lãturi/spãlãturã provenite de la carnea de porc gãtitã în familie; dacã existã vânãtori în familie care aduc carne de mistret, sub nicio formã nu dati porcilor apa provenitã de la spãlarea cãrnii sau resturi de carne; nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie în scopul montei cu animale din altã exploatatie; nu cumpãrati purcei din locuri necunoscute, fãrã a fi identificati (cu crotalie) si fãrã certificat sanitar veterinar de sãnãtate eliberat de medicul veterinar de liberã practicã împuternicit; nu folositi în hrana animalelor iarbã culeasã de pe câmp, pentru cã ea ar fi putut sã vinã în contact cu porci mistreti bolnavi”, este mesajul comun al Institutiei Prefectului si a DSVSA Vaslui, în aceste zile tensionate.